Slecht bereik in Witharen: “bij een internetstoring kan ik niks beginnen”

Tot acties gaan ze nog niet over, maar geïrriteerd zijn de inwoners van Witharen wel over het slechte bereik in het dorpje tussen Ommen en Balkbrug. “Vooral in de kern van Witharen is het bereik zeer slecht tot nul”, zegt Sietze Henstra, bestuurslid van plaatselijk belang Witharen.

De huidige masten in de omgeving staan zo afgestemd, dat er precies in Witharen een witte vlek is, legt Henstra uit. Dat zorgt ervoor dat als hij de oprit op rijd, zijn telefoonverbinding wegvalt. “Een oplossing zou een steunmast zijn.”

Het plaatselijk belang heeft daar al jaren contact over met providers. “Een paar jaar terug was het zo concreet, dat de gemeente de vergunning al had afgegeven. Uiteindelijk blokkeerde de provincie de locatie, omdat er daar niets in de grond mocht gebeuren.”

Plaatselijk belang zocht een andere plek voor de zendmast, ook daar kregen ze toestemming van de gemeente: “Alleen wil KPN nu niet meer meedoen.” Henstra legt uit dat dat komt omdat ze al voldoen aan de dekkingseisen in de gemeente Ommen, waar Witharen onder valt.

Henstra is ondernemer en heeft veel baat bij een goede telefoonverbinding: “Het is handig als je indien nodig bereikbaar bent, dat ben ik heel slecht.” Om dat probleem op te lossen heeft hij supersnelle Wi-Fi aangelegd. Maar ook persoonlijk maakt hij zich zorgen: “Als je een hulpdienst nodig hebt, dan heb je een probleem als je geen mobiel bereik hebt en er zou een internetstoring zijn.”

Een paar weken geleden viel de verbinding uit, net toen Henstra een belangrijke meeting had.
Luister hieronder een audioreportage over dat verhaal

Henstra vindt dat er beter mobiel bereik moet komen in Witharen: “Als mijn buurman, die over de 80 is, iets overkomt en ik heb geen verbinding. Dan kan ik geen 112 bellen. Dat zou echt een groot probleem zijn.” Hij geeft de strijd daarom ook niet op: “wij gaan hier niet mee stoppen”.

Wat vond je leuker?
×

Dit is een artikel geschreven door journalisten bij Publiekplein (een samenwerking tussen RTV Oost en studenten journalistiek). Zij onderzoeken de bereikbaarheid van 112 in Overijssel. Heeft u ervaring met slechte bereikbaarheid, meld het ons (klik hier). Of wilt u op de hoogte blijven van de producties over de bereikbaarheid van 112 (klik hier). Meer lezen over de producties van publiekplein, klik hier.

Leave comment