Niet overal mobiel bereik in Overijssel: “Wachten tot het een keer misgaat”

Het lijkt vanzelfsprekend: mobiel bereikbaar zijn. Toch is dat niet voor iedereen in Overijssel weggelegd. Waar inwoners wellicht verwachten probleemloos 112 te bereiken tijdens een noodsituatie, bestaan er nog zogeheten ‘witte vlekken’ in de provincie. Onder meer in gemeente Hardenberg kampen inwoners met gebieden waar zij met een mobiele telefoon geen bereik hebben. “Het is wachten tot het een keer goed misgaat.”

Inwoners in de omgeving van het dorp Slagharen hebben volgens de bestuurder van de plaatselijke belangenvereniging al jaren met het probleem te maken. “We hadden een zendmast, naast de Bonte Wever (voormalig recreatiecentrum, red.) die is afgebrand. Daarna is de zendmast daar weggehaald, want die stond op een bouwkavel. Uiteindelijk is hij verplaatst naar het attractiepark. Daar hebben bezoekers prima bereik, wij in Slagharen niet”, vertelt Jan Verschuur.

Sinds zijn bestuurslidmaatschap is hij al bezig om het bereik in Slagharen te verbeteren. Maar het proces verloopt moeizaam, zo zegt hij. Al meerdere keren is hij in gesprek gegaan met KPN over de plaatsing van een nieuwe zendmast in het dorp. Maar tevergeefs. “Je wordt van het kastje naar de muur gestuurd, ze geven er geen prioriteit aan.”

Actie

Maar dat is voor Verschuur geen reden om de strijd te staken. Hij is zelfs van plan om op termijn zelf een mast neer te gaan zetten om te zorgen dat de mobiele dekking in Slagharen eindelijk in orde komt. “Je moet daar nogal wat tijd insteken, en we doen het allemaal vrijwillig.” Maar de maat is voor hem vol. Want ook in de omgeving van het dorp ervaren mensen problemen. “Het bereik richting Schuinesloot is belabberd, richting Dedemsvaart zit een ‘gat’, en richting De Krim ervaart men ook problemen. Dus we hebben er gewoon last van.”

Als het in de tussentijd toch een keer goed misgaat en iemand tijdens een noodsituatie niet in staat is 112 te bereiken, heeft hij daar naar eigen zeggen altijd al voor gewaarschuwd. “In het Westen zijn ze al bezig met het uitrollen van het 5G-netwerk, terwijl we hier niet eens overal 112 kunnen bereiken als dat moet. Je kunt er dus op wachten totdat het een keer goed misgaat. Waarschijnlijk wordt er dan pas actie ondernomen.”

Jan Verschuur houdt zich als bestuurslid van Plaatselijk Belang Slagharen al langere tijd bezig met het probleem. Rechten: Jan Verschuur

Op de camping

Niet alleen in Slagharen, ook in en rondom het dorp Balkbrug kennen mensen het probleem. Volgens Jarno Keizer, betrokken bij de belangenvereniging van het dorp, zijn de problemen hardnekkig. “Ik heb zelf een camping, en wij hebben hier plekken waar totaal niet gebeld kan worden. Geen noodoproep, niks.” Keizer heeft een kampeerlocatie met zo’n 200 plekken, met een naastgelegen horecagelegenheid. “Als er een noodsituatie ontstaat en je moet bellen met de hulpdiensten, dan gaat dat gewoon niet. En ondertussen zijn we toch al in 2021 beland. Dit probleem hoort toch niet bij deze tijd?”

In het dorp zelf speelt hetzelfde. “In een nieuwbouwwijk hier is er geen bereik. Helemaal niks. Daar wonen gezinnen met jongen kinderen.” Volgens Keizer is onderzoek nodig. “En dat hoeft volgens mij niet lang te duren. Er is een overzichtskaart waar de masten staan, en dan zie je dat Balkbrug tussen drie masten in valt. Volgens mij moet één van die masten meer bereik krijgen, of er moet eentje bijgeplaatst worden.”

Op camping ‘Si-Es-An’ lukt het niet altijd om mobiel bereikbaar te zijn. Rechten: Jarno Keizer

Gemeente staat machteloos

Mobiel bellen lukt dus niet overal in de gemeente Hardenberg. De kwestie speelt niet sinds korte tijd, maar is al jarenlang onderwerp van gesprek. Waarom wordt het niet aangepakt? De gemeenteraadsfracties weten van het probleem af, maar meer dan aandacht vragen voor het vraagstuk kunnen ze niet. “Het is een bekend fenomeen in Hardenberg, we kennen het probleem. Ik zit al een tijdje in de gemeenteraad, en eens in de zoveel tijd wordt het ook geagendeerd”, zegt PvdA-fractievoorzitter Rein Jonkhans. De sociaaldemocraat heeft zelf ook jarenlang in Radewijk gewoond, in het oosten van de gemeente. Daar had hij er zelf mee te maken, maar ook nu wordt hij er regelmatig aan herinnerd. “Want in de trein, op de trajecten Dalfsen-Ommen en Ommen-Mariënberg zijn ook gedeeltes waar je helemaal geen bereik hebt.”

Concrete aanwijzingen dus om er werk van de maken dus. “Maar je moet realistisch zijn”, zegt Jonkhans. Het plaatsen van zendmasten is aan bedrijven als KPN en T-Mobile, daar gaan wij als gemeenteraad niet over. Als zij geen interesse hebben, moet de overheid 100 procent dekking verordonneren om bereik voor iedereen te garanderen.”

Dagelijkse praktijk

De volksvertegenwoordiging in Hardenberg heeft dus niet het mandaat om te zorgen voor bijvoorbeeld een nieuwe zendmast in de gemeente. Dat bevestigt ook Hans Odink, raadslid voor de ChristenUnie. “Het is bekend dat er in Hardenberg een aantal ‘witte vlekken’ bestaan, voornamelijk in het grensgebied. Bijvoorbeeld in de omgeving van Radewijk. Voormalig burgemeester van Hardenberg, Peter Snijders, is jaren geleden naar Den Haag geweest om het aan de kaak te stellen. Maar wij staan redelijk machteloos om er echt wat aan te doen. Met twee handen gebonden op de rug.”

Des te vervelender dat sommige inwoners van de gemeente dagelijks te kampen hebben met slecht bereik. “Niet alleen in noodsituaties kan dat problemen opleveren, het speelt bijvoorbeeld ook in de buurtzorg. Als personeel moet bellen of administratieve taken moet uitvoeren, dan worden er soms kilometers afgelegd tot men weer bereik heeft. Geen dekking zorgt daarmee ook voor veel inefficiëntie in de dagelijkse praktijk”, aldus Odink.

Voor de lokale partij OpKoers.nu is de kwestie over het mobiele bereik wel reden om vragen te stellen aan het college. “Dit is wel weer reden om even een babbeltje te doen met de wethouder, en te horen wat die ervan zegt”, zegt raadslid Cees Pieper.

Oplossingen

Volgens een KPN-woordvoerder wordt er momenteel gewerkt aan oplossingen om het bereik in gemeente Hardenberg te verbeteren. “Wat betreft Radewijk: daar hebben we vorig jaar de dekking verbeterd met een nieuwe zendmast en daar zou het mobiele bereik nu goed moeten zijn. In Balkbrug en Bruchterveld zijn we momenteel aan het kijken naar geschikte locaties en zodra we die zoektocht hebben afgerond zullen we vergunningen aanvragen voor een nieuwe zendmast ter plekke waarmee we het mobiele bereik voor KPN-gebruikers verder kunnen verbeteren. We kunnen nog niet vooruitlopen op de timing hiervan, dit zal mede afhangen van vergunning- en inspraakprocedures. Ook in Slagharen willen we op korte termijn het bereik verder verbeteren, daar zijn we samen met een andere mobiele operator aan het kijken naar een oplossing waar we allebei gebruik van kunnen maken.”

Dit is een artikel geschreven door journalisten bij Publiekplein (een samenwerking tussen RTV Oost en studenten journalistiek). Zij onderzoeken de bereikbaarheid van 112 in Overijssel. Heeft u ervaring met slechte bereikbaarheid, meld het ons (klik hier). Of wilt u op de hoogte blijven van de producties over de bereikbaarheid van 112 (klik hier). Meer lezen over de producties van publiekplein, klik hier.

Leave comment