Maar ik heb helemaal niks waardevols online, toch?    

Veel mensen denken dat ze geen slachtoffer zullen worden van cybercriminaliteit, omdat ze niets waardevols online bezitten. Maar toch, waar jij in eerste instantie niets waardevols ziet, kan voor een crimineel een goudmijntje liggen. Wij zetten hieronder een aantal van deze dingen op een rijtje.

Online bankieren 

Beginnend met het meest voor de hand liggende, jouw online bankgegevens zijn heel verleidelijk voor cybercriminelen. Eén klik op een verkeerd linkje en zij kunnen bij al je spaargeld komen. En voor sommige mensen lijkt internetbankieren gewoon een aantal cijfers op een beeldscherm, maar je kunt hiermee de volledige inhoud van je spaarrekening verliezen. Als jij je bankgegevens intypt op een nepwebsite, die identiek lijkt aan de echte, dan kunnen de criminelen met jou meekijken en je gegevens dan invullen op de echte site. Op die manier lijkt het alsof jij op de goeie website zit, maar ondertussen halen de criminelen jouw bankrekening leeg op de echte website. 

Netflix 

Je Netflix-account, dat is misschien niet iets waar je meteen aan denkt. Toch kunnen cybercriminelen hier flink aan verdienen. Zoals je hier kunt lezen hacken deze criminelen het account en verkopen ze deze door voor een paar euro’s, een stuk goedkoper dan als je zelf een abonnement zou afsluiten. Aan één zo’n account verdienen ze natuurlijk niets, maar soms verkopen ze wel duizenden en dat tikt toch aardig aan. Maar na zo’n hack verlies jij soms de controle over je hele account, terwijl je toch doorbetaalt voor het abonnement. 

Social-media-accounts 

Via sociale media gaat cybercriminaliteit vaak wat anders. Er zijn natuurlijk verschillende manieren om mensen op te lichten via sociale media, maar dit is de meest voorkomende. Cybercriminelen hacken jouw social media-account, om via jouw naar neplinkjes naar jouw vrienden en volgers te sturen. Jij verliest dus je account en je vrienden verliezen geld als ze op het linkje klikken.  

One drive en andere online opslagplaatsen 

One drive is een geweldige plek om al je foto’s, video’s, bestanden en andere belangrijke dingen op te slaan. Er is veel ruimte en je kunt alles makkelijk terugvinden. Maar dit is ook het gevaar. Als een hacker hierin kan komen, dan heeft diegene toegang tot alles wat jij daarop hebt gezet. Dit kunnen natuurlijk gewoon simpele vakantiefoto’s zijn, maar dit kunnen ook belangrijke werkbestanden, persoonlijke informatie of naaktbeelden van jou of een ander zijn. Als deze op straat komen te liggen, dan kun je makkelijk hiermee gechanteerd worden. 

Webcam  

Vanwege corona werken veel mensen thuis. Vergaderingen of andere gesprekken via de webcam horen daar nu eenmaal bij. Vroeger werd altijd gewaarschuwd voor het afplakken van je camera, maar tegenwoordig hoor je daar nog amper wat over. Toch is cybercriminaliteit via de webcam nog steeds erg populair. Als je webcam gehackt wordt, dan krijgt de hacker toegang tot jouw dagelijkse leven. Jij kunt een privételefoontje plegen, het wachtwoord van je bank-app hardop zeggen of naakt door huis lopen en deze hacker kijkt met je mee. Er zijn talloze mogelijkheden voor wat er kan gebeuren als je webcam gehackt wordt en dus ook talloze manieren waarop jij kan worden opgelicht.  

Leave comment