De meest opmerkelijke zendmasten in Overijssel

Als je er op gaat letten, zie je ze bijna overal: Zendmasten. In alle soorten en maten. De meeste zendmasten zijn grote ijzeren gevaartes, maar sommige hangen op unieke plekken. Iedere week pikken we er één zo’n opmerkelijke zendmasten uit, deze week: de televisietoren in Markelo.

Televisietoren – Markelo

Met zo’n 148 meter is de televisietoren in Markelo het hoogste gebouw van Overijssel. Vroeger was hij zelfs nog wat langer, maar liefst 173 meter hoog. Dit kwam door de televisiemasten die erin hingen. Ze waren goed voor een bereik van ongeveer 80 kilometer.

De televisietoren doet op dit moment dienst als een datacenter van het bedrijf Cellnex.

Watertoren – Raalte

Vodafone heeft een zendmast in een watertoren in Raalte. De zendmast werd geplaatst in 2015 en werd ook in dat jaar in gebruik genomen, is te lezen op antennekaart.nl.

De watertoren staat nu te koop. Hij staat al sinds 2004 leeg, de plannen zijn om er een restaurant en een werkplek voor kwetsbare jongeren in te beginnen, aldus De Stentor

Avonturenpark Hellendoorn – Hellendoorn

In Hellendoorn staan twee opmerkelijke zendmasten dicht bij elkaar. Op het Avonturenpark Hellendoornzijn er namelijk twee verwerkt in de attracties daar. Eén in de superglijbaan en één in de achtbaan ‘Balagos’ (vroeger ‘Tornado’). 

De zendmast in de superglijbaan is van Vodafone, die in de achtbaan is van KPN. De zendmast van Vodafone werd geplaatst in 2014 die van KPN werd geplaatst in 2016, is te lezen op antennekaart.nl. 

Uitkijktoren – Ommen

Vodafone heeft een zendmast in een uitkijktoren op de Besthemerberg. Die berg ontstond door ijs en is 34 meter hoog. De zendmast werd geplaatst in 2015. Vanaf de uitkijktoren kijk je uit over een stuk hei en kleine dorpjes in de omgeving.

De zendmast ligt vlak naast een camping.

McDonald’s – Hardenberg

Aan het reclamebord van McDonald’s in Hardenberg hangt een zendmast van T-Mobile. De mast werd geplaatst op 25 juni 2020, is te lezen op antennekaart.nl.

Op iets meer dan 100 meter, precies naast de McDonald’s in Hardenberg, staat overigens nog een zendmast, die is te vinden in een hoogspanningsmast.

Schoorsteen – Dalfsen

Aan de schoorsteen van de fabriek van Royal Bel Leerdammer, in Dalfsen hangt een telefoonmast. De mast werd geplaatst op 23 februari 2000, is te lezen op antennekaart.nl. De mast is van T-Mobile.

Royal Bel Leerdammer, maakt onder andere de Leerdammer kaas.

Zelf ook een opmerkelijke zendmast gespot? Laat het ons weten via 112onbereikbaar@rtvoost.nl.

Op de kaart

Hieronder de opmerkelijke zendmasten op de kaart

Dit is een artikel geschreven door journalisten bij Publiekplein (een samenwerking tussen RTV Oost en studenten journalistiek). Zij onderzoeken de bereikbaarheid van 112 in Overijssel. Heeft u ervaring met slechte bereikbaarheid, meld het ons (klik hier). Of wilt u op de hoogte blijven van de producties over de bereikbaarheid van 112 (klik hier). Meer lezen over de producties van publiekplein, klik hier.

Leave comment