Na afgedankt voorstel tóch een zendmast voor Hoge Hexel: ‘Daar gaat het uiteindelijk om’

In Hoge Hexel en omstreken is de slechte mobiele bereikbaarheid al tijdenlang een veelbesproken onderwerp. Voor Jan Oene Krist van de ChristenUnie in Wierden was dat de aanleiding om in oktober 2018 aandacht te vragen voor het probleem nadat hij onder meer vanuit het Plaatselijk Belang en van bewoners zelf signalen kreeg dat de mobiele dekking nog altijd niet op orde was.

De ChristenUnie diende naderhand een motie in, maar die werd door de coalitiepartijen CDA en NEW weggestemd. Beter mobiel bereik in en om Hoge Hexel komt zo niet dichterbij, moet de gedachte zijn geweest bij Krist.

Toch las hij met lichte verbazing in november van dat jaar dat er gewerkt wordt aan het plaatsen van een nieuwe zendmast in het dorp. De motie was weliswaar weggestemd, maar omdat ook boeren last hadden van onvoldoende bereik, heeft het CDA vermoedelijk meer prioriteit aan het onderwerp gegeven.

In de gehele raad leeft nu het sentiment dat de mast er zo snel mogelijk moet komen. Maar opvallend genoeg: anno 2021 staat de mast er nog altijd niet. “Dat kan met vergunningen te maken hebben, met geld, met een geschikte locatie. En dat moet allemaal bij elkaar komen. Daar gaat kennelijk een paar jaar overheen.”

Maar wat als het in de tussentijd bijvoorbeeld een keer goed was misgegaan, en de hulpdiensten in een kritieke situatie niet bereikt konden worden? Was Hoge Hexel dan inmiddels voorzien van een zendmast die de beschikking geeft over goede mobiele dekking? Krist twijfelt. “Ja, ‘wat als’. Er moet altijd een plek gevonden worden en een vergunning afgegeven worden. Dus je kan niet zeggen dat er al een mast had gestaan als het al een keer was misgegaan.”

Inmiddels zijn de eerste werkzaamheden voor de daadwerkelijke bouw van de mast in Hoge Hexel gestart. Nadat in 2018 een knoop werd doorgehakt, lijkt er dit jaar dan een zendmast in de lucht te gaan. Voor inwoners van Hoge Hexel en omgeving is er daarmee licht aan het eind van de tunnel te zien. “En daar gaat het om. Als je volhoudt en gaat voor de zaak die je belangrijk vindt, dan kun je iets bereiken. Dat heeft in deze zaak geloond”, sluit Krist af.

FOTOBRON: PIXABAY

Dit is een artikel geschreven door journalisten bij Publiekplein (een samenwerking tussen RTV Oost en studenten journalistiek). Zij onderzoeken de bereikbaarheid van 112 in Overijssel. Heeft u ervaring met slechte bereikbaarheid, meld het ons (klik hier). Of wilt u op de hoogte blijven van de producties over de bereikbaarheid van 112 (klik hier). Meer lezen over de producties van publiekplein, klik hier.

Leave comment