DINSDAG CIJFERDAG: Het hoogste punt van Overijssel

Overijssel kent op veel plekken een glooiend landschap. Af en toe flinke heuvels met als hoogste punt de Tankenberg (85,1 meter) in Twente. Toch is het hoogste punt van Overijssel niet mede mogelijk gemaakt door moeder natuur. Het hoogste punt is namelijk de tv-toren in Markelo met 147 meter hoogte. 

De tv-toren, gebouwd tussen 1956 en 1959 kun je van mijlenver al zien staan, net als dat je vanuit de toren ver kunt kijken. Vanuit de toren kun je alle grote steden in Overijssel zien liggen. Inmiddels is het hoogste punt van Overijssel allang niet meer als tv-toren bruikbaar, maar huist er een datacentrum van het bedrijf Cellnex. De radiofrequenties worden echter nog steeds vanuit de toren uitgezonden. 

De zendmast mag dan wel hoog zijn, het is niet de hoogste zendmast die Nederland kent. Die staat in IJsselstein, beter bekend als de Gerbrandytoren. De mast, die staat in de provincie Utrecht, is 367 meter hoog en ook hier is hetzelfde data bedrijf eigenaar van de mast. In verhouding met andere masten is de toren in Markelo dus lang niet zo groot. Je vindt het 147 meter hoge gevaarte pas op de 38e plek van hoge constructies in Nederland, achter de Toren van Spannenburg met een gelijke hoogte. 

Dit is een artikel geschreven door journalisten bij Publiekplein (een samenwerking tussen RTV Oost en studenten journalistiek). Zij onderzoeken de bereikbaarheid van 112 in Overijssel. Heeft u ervaring met slechte bereikbaarheid, meld het ons (klik hier). Of wilt u op de hoogte blijven van de producties over de bereikbaarheid van 112 (klik hier). Meer lezen over de producties van publiekplein, klik hier.

Leave comment