Ondernemers beleggen graag in vastgoed, dit is waarom

Huisjesmelkers, de afgelopen jaren keert deze term steeds vaak terug in de media. Met de dalende rentes en oplopende pensioentekorten zien steeds meer investeerders de woningen als belegging. Veel ondernemers zijn geïnteresseerd of hebben een beleggingspand, maar waarom willen zij dit? En zit er een verschil tussen de belegger en een ordinaire huisjesmelker?

Publiekplein ging in gesprek met huisjesmelker/ beleggers in vastgoed en spreekt met voor- en tegenstanders van vastgoedbeleggingen.

Wat is eigenlijk een huisjesmelker?

Kijken we in de dikke van Dale dan staat de term ‘huisjesmelker’ beschreven als “iemand die voor veel geld slechte woningen verhuurt”. Duidelijk, zo lijkt het. Toch interpreteert iedereen het begrip anders.

“De term zegt het al: ‘uitmelken’, alles eruit halen wat erin zit. (..) Deze rotte appels in de markt zorgen voor een negatieve beeldvorming voor de goede beleggers”, aldus voorzitter Vastgoedbelang Jack de Vries.

Maar ook beleggers die zichzelf niet als ‘huisjesmelker’ willen bestempelen willen zoveel mogelijk rendement maken. Ondernemer Jesper Hengens (27) kocht drie maanden geleden zijn eerste beleggingspand. “Ik begrijp de term huisjesmelker wel, maar snap het niet. Ik heb de woning gekocht om ervoor te zorgen dat ik later een pensioen heb.”

Ook Dirk (niet zijn echte naam), zoon van een investeerder uit Overijssel die zijn vader helpt bij het beheren van het beleggingspand, zegt dat de woning bedoeld is als pensioen. “Je moet als zzp’er wat. (..) Vastgoed is voor ons een stabiele manier om ons van pensioen te voorzien.”

Een woning als pensioen

Maar waarom investeren zzp’ers niet in een pensioenfonds? Jepser legt uit: “ik was eerder fysiotherapeut, ik kreeg 64 cent terug voor elke euro die ik in dit fonds stopte. (..) We zouden als Nederlanders tegen dat soort fondsen moeten zeggen, ‘dat is echt uitmelken!’”

“Het is voor zzp’ers die investeren het best om stabiel rendement te maken op lange termijn en het daarbij leefbaar te houden voor iedereen”, aldus Dirk.

Huisjesmelker of belegger

Volgens beide investeerders ligt het grote verschil tussen een huisjesmelker en investeerder in de schaal waarop een huisbaas panden verhuurt. “Vanaf een pandje of vijf ga je er serieus inkomen uit trekken. Ik verdien er momenteel 3.000 euro per jaar aan, daar kan je niet van leven”, zegt Jesper. “Als je leeft van de inkomsten van panden ben je fulltime belegger, zo ziet de belastingdienst je dan ook.”

Huisjesmelkers, Beleggers, vastgoed
(Afbeelding: Stijn Kuster)

Hoewel voor de twee investeerders er een groot verschil is tussen huisjesmelkers en beleggers, denkt de organisatie Uitgewoond – die opkomt voor voldoende betaalbare woonruimte – hier heel anders over. In verschillende Overijsselse steden zijn stickers te vinden met de tekst ‘verboden voor huisjesmelkers’.

“We zetten ons in voor het recht van wonen. Goede betaalbare woningen dat staat in ons grondrecht. (..) Woningen zijn om in te wonen. Het hele idee dat je woningen koopt om ze aan een ander te verhuren – waar altijd een winst op zit – vinden wij niet de goede insteek”, zegt Roberto Kist van Uitgewoond.

“Huisjesmelkers zijn voor ons mensen die een bestaande woning kopen en verhuren met winst. Dit is voor ons geen investeerder omdat de woning er al is. (..) Als je wilt investeren, bouw dan een huis en ga dat verhuren, dan doe je tenminste nog iets voor de woningmarkt”, zegt Roberto.

“Ook hier moeten beperking aanzitten. Veel mensen willen gewoon een normaal betaalbaar huis, de huizenmarkt is geen plek om winst te maken.” Ook het argument om in je pensioen te voorzien gaat volgens Roberto niet op. “Ik vind het erg jammer om te horen dat iemand belegd in woningen om in zijn pensioen te voorzien. Dit betekent namelijk dat hij de pensioenvoorziening in dit land niet op orde hebben. (..) We moeten zorgen dat wij goede pensioenregelingen voor ondernemers hebben”, aldus Roberto. “De overheid moet ervoor zorgen dat deze ondernemers een goed pensioen op kunnen bouwen, daar hebben ze alle recht toe.”

Een pensioenregeling geen alternatief voor beleggers

“Vastgoed is een veilige belegging om je geld in weg te zetten. (..) Je kunt zeggen ‘huisvesting is een grondrecht’, de overheid moet het allemaal maar regelen, maar mijn stelling is: investeringen zijn nodig voor de verbreding van het aanbod en voor de renovatie en verduurzaming van woningen”, aldus Bart Rijgwart van Vastgoed Belang, een vereniging van verhuurders.

Daarbij is een pensioenregeling voor ondernemers, opgesteld door de overheid, volgens Jesper geen alternatief om pensioen op te bouwen. “Ik wil liever niet afhankelijk zijn van de overheid. Dit betekent namelijk dat zij een stukje controle over jou hebben. (..) Alles wat de overheid regelt aan verzekeringen en voorzieningen is uiteindelijk bedoeld om winst op te maken. Ik beleg liever mijn eigen centen. (..) Het hoort ook bij het ondernemen, jezelf in levensbehoefte voorzien waarbij je ook nadenkt over de toekomst.”

Ondernemers kiezen voor vastgoed omdat het een zekere investering is. Maar goud en zilver zijn ook ‘zekere’ investeringen, waarom wil je investeren in iets waar zo’n discussie over is? “Ik heb gekeken waar het langst in wordt belegd, natuurlijk goud en zilver zijn ontzettend oud, maar ook vastgoed heeft zich al bewezen. Ik zit ook in het goud en het beleggingspand is slecht een deel van mijn portfolio”, aldus Jesper.

“De woning die ik verhuur is als ik ‘m 30 jaar verhuur afbetaald, de huurder lost mijn hypotheek af en ik krijg een beetje winst.” – Jesper

Bij stichting vastgoedbelang zien ze veel van dit soort ‘kleine beleggers’. “Veel ondernemers hebben één, twee of drie panden. Dit komt door de gebrekkige pensioenvoorziening voor zzp’ers in ons land. (..) Aandelen zijn te eng, sparen levert niets meer op en dan is vastgoed een veilig belegging om je geld in weg te zetten. (..)Als je kijkt op pensioenwijzer.nl schrik je wat je overhoudt.”

Niet te snel (ver)oordelen

Ondernemers investeren veelal niet in vastgoed omdat zij dit een leuke bezigheid vinden, zo zegt Jesper: “ik investeer liever in mijn onderneming.” Voor een stukje zekerheid beleggen zij in panden, ook al is dit niet 100 procent ethisch verantwoord. Het verschil tussen een huisjesmelker en een belegger is dat huisjesmelkers kosten wat kost zo veel mogelijk winst willen maken en hun inkomen door het verhuren van woningen wordt voorzien. “De huisjesmelkers verpesten het voor de goede beleggers”, laat Roberto weten. Jesper zegt: “Voor je gaat oordelen, ga het gesprek met ons aan.”