Een huurwoning vinden in Overijssel: ‘Het is best wel demotiverend’

Josha Wesselink (24) woont in Goor samen met zijn ouders en twee jongere zussen. Sinds een aantal maanden is hij opzoek naar een huurwoning in Overijssel. Volgens Josha is dat nog niet zo makkelijk. Ik bel hem op om hem te vragen waar hij tegenaan loopt.

Kan je vertellen hoe jouw zoektocht tot nu toe verloopt?

‘Ik ben sinds een aantal maanden echt serieus aan het zoeken naar een woning. Mijn inschrijving bij de woningbouwvereniging heeft het vinden van een woning helaas niet makkelijker gemaakt. Financieel gezien viel er al veel af, doordat ik nog student ben en nog niet zoveel spaargeld heb. Toch was het financiële gedeelte niet eens het grootste probleem. Het grootste probleem is, dat er totaal geen huurwoningen te vinden zijn. Het enige huis dat ik tot nu toe heb bezichtigd, was een 60 plus woning. Helemaal niks kunnen vinden is best wel demotiverend.’

Met welke eisen ben je aan het zoeken geslagen?

‘Het liefst wil ik een appartement, maar daar is maar weinig aanbod van. Ik kijk vooral naar huurwoningen in de provincie Overijssel, aangezien ik aan het Saxion in Enschede studeer en ook mijn bijbaan als orderpicker in Rijssen wil behouden. Ik zie mijzelf wel wonen in dorpen zoals Ommen, Rijssen, Goor en Markelo. Als ik over een halfjaar nog niks heb gevonden, ga ik kijken naar grotere steden zoals Hengelo en Enschede. Meer eisen heb ik niet. Eisen stellen aan je woning is in deze verhitte woningmarkt vrijwel onmogelijk. Het enige wat ik echt niet wil is in een studentenwoning terechtkomen. Ik ben wel toe aan een plek voor mijzelf. Bij mijn ouders wonen is leuk, maar ik ben toe aan de volgende stap.’

Zowel de prijzen om te kopen als huren is hoger geworden. Hoe ga jij om met het financiële plaatje?

‘Als orderpicker werk ik 24 uur in de week. Dat is een mooi zakcentje, maar nog lang niet genoeg. Het leven van een student is nou eenmaal duur. Zoals het er nu naar uit ziet, moet ik of extra lenen of fulltime gaan werken. Aangezien beide opties niet erg aantrekkelijk zijn, ben ik mijn kameraden aan het overhalen om samen met mij een grote woning te huren. Dat maakt het financieel een stuk gemakkelijker, omdat we dan ook naar woningen kunnen kijken die nu buiten mijn bereik liggen.’

Ben je je nu ook meer gaan verdiepen in de woningcrisis?

‘Ik lees wel meer over de woningmarkt sinds ik zelf ben begonnen met zoeken. Daarnaast spreek ik mijn kameraden er regelmatig over. Ook heb ik via het internet contact met mensen die moeite hebben om een woning te vinden. Maar mij echt heel erg verdiepen in het onderwerp, dat doe ik niet. Natuurlijk lees ik wel over mogelijke oplossingen voor de woningnood. Nieuwe huizen bouwen is één optie, maar dat is denk ik makkelijker gezegd dan gedaan. Andere oplossingen die ik voorbij zie komen is het verkleinen van bestaande woningen of deze opsplitsen. Lege kantoorpanden kunnen na een verbouwing ook prima fungeren als woonplek.’

Je benoemde zojuist eventuele oplossingen, maar heb jij ook weleens nagedacht over alternatieve woonvormen zoals een Tiny House?

‘Eerlijk gezegd heb ik daar nog niet over nagedacht. Mijn plan is om voor een langere periode ergens te blijven wonen. Wanneer er een Tiny House is waar ik langere tijd kan verblijven, dan wil ik die kans zeker wel pakken. Als ik over een jaar nog geen woning heb kunnen vinden, dan schakel ik eerst iemand in die mij daarbij kan helpen. Voor nu geef ik de hoop nog niet op en blijf ik nog even zoeken naar een huur appartement.’

Meer weten over de woningnood in de provincie Overijssel? Een overzicht van het laatste nieuws vind je op Publiekplein. Volg ons ook op Facebook en Instagram voor de laatste updates. Zelf ook te maken met de woningnood in de provincie Overijssel? Laat het ons dan vooral weten via social media of de mail.

Leave comment