Ondernemers beleggen graag in vastgoed, dit is waarom

Met de dalende rentes en oplopende pensioentekorten zien steeds meer investeerders woningen als belegging. Veel ondernemers zijn geïnteresseerd in of hebben een beleggingspand, maar waarom willen zij dit? En vinden zij het ethisch verantwoord om geld te verdienen aan zij die geen huis kunnen kopen?

In Overijssel staan zo’n 515.000 woningen waarvan meer dan 200.000 eigendom zijn van verhuurders. Meer dan 60.000 woningen zijn in handen van investeerders. Publiekplein ging in gesprek met beleggers in vastgoed en spreekt met voor- en tegenstanders van vastgoedbeleggingen.

Investeren voor later

Investeerders willen zoveel mogelijk rendement maken. Zo ook ondernemer Jesper Hengens (27). Hij kocht drie maanden geleden zijn eerste beleggingspand. “Ik heb de woning gekocht om ervoor te zorgen dat ik later een pensioen heb.”

Ook Dirk (niet zijn echte naam), zoon van een investeerder uit Overijssel die zijn vader helpt bij het beheren van het beleggingspand, zegt dat de woning bedoeld is als pensioen. “Je moet als zzp’er wat. (..) Vastgoed is voor ons een stabiele manier om ons van pensioen te voorzien.”

Geen pensioenfonds

Maar waarom investeren zzp’ers niet in een pensioenfonds? Jesper legt uit: “ik was eerder fysiotherapeut, ik kreeg 64 cent terug voor elke euro die ik in dit fonds stopte.” “Het is voor zzp’ers die investeren het best om stabiel rendement te maken op lange termijn en het daarbij leefbaar te houden voor iedereen”, aldus Dirk.

Wat levert zo’n investering op?

Volgens beide investeerders is de belegging meer een veilige manier van vermogensopslag dan dat ze er echt veel geld aan verdienen. “Vanaf een pandje of vijf ga je er serieus inkomen uit trekken. Ik verdien er momenteel 3.000 euro per jaar aan, daar kan je niet van leven”, zegt Jesper. “Als je leeft van de inkomsten van panden ben je fulltime belegger, zo ziet de belastingdienst je dan ook.”

Huisjesmelkers, Beleggers, vastgoed
(Afbeelding: Stijn Kuster)

Organisatie Uitgewoond – die opkomt voor voldoende betaalbare woonruimte – is niet blij met dit soort investeerders. In verschillende Overijsselse steden zijn stickers te vinden met de tekst ‘verboden voor huisjesmelkers’.

“We zetten ons in voor het recht van wonen. Goede betaalbare woningen dat staat in ons grondrecht. (..) Woningen zijn om in te wonen. Het hele idee dat je woningen koopt om ze aan een ander te verhuren – waar altijd een winst op zit – vinden wij niet de goede insteek”, zegt Roberto Kist van Uitgewoond. “Als je wilt investeren, bouw dan een huis en ga dat verhuren, dan doe je tenminste nog iets voor de woningmarkt”, zegt hij.

“Ook hier moeten beperking aan zitten. Veel mensen willen gewoon een normaal betaalbaar huis, de huizenmarkt is geen plek om winst te maken.” Ook het argument om in je pensioen te voorzien gaat volgens Roberto niet op. “Ik vind het erg jammer om te horen dat iemand belegd in woningen om in zijn pensioen te voorzien. Dit betekent namelijk dat wij de pensioenvoorziening in dit land niet op orde hebben. (..) We moeten zorgen dat wij goede pensioenregelingen voor ondernemers hebben”, aldus Roberto.

Pensioenregeling door de overheid geen optie

Een pensioenregeling voor ondernemers, opgesteld door de overheid, is volgens Jesper geen alternatief om pensioen op te bouwen. “Ik wil liever niet afhankelijk zijn van de overheid. Dit betekent namelijk dat zij een stukje controle over jou hebben. (..) Alles wat de overheid regelt aan verzekeringen en voorzieningen is uiteindelijk bedoeld om winst op te maken. Ik beleg liever mijn eigen centen. (..) Het hoort ook bij het ondernemen, jezelf in levensbehoefte voorzien waarbij je ook nadenkt over de toekomst.”

Ondernemers kiezen voor vastgoed omdat het een zekere investering is. Maar goud en zilver zijn ook ‘zekere’ investeringen, waarom wil je investeren in iets waar zo’n discussie over is? “Ik heb gekeken waar het langst in wordt belegd, natuurlijk goud en zilver zijn ontzettend oud, maar ook vastgoed heeft zich al bewezen. Ik zit ook in het goud en het beleggingspand is slecht een deel van mijn portfolio”, aldus Jesper.

“De woning die ik heb, is als ik ‘m 30 jaar verhuur afbetaald. De huurder lost mijn hypotheek af en ik krijg een beetje winst.” – Jesper

Bij stichting Vastgoed Belang, een vereniging van verhuurders, zien ze veel van dit soort ‘kleine beleggers’. “Veel ondernemers hebben één, twee of drie panden. Dit komt door de gebrekkige pensioenvoorziening voor zzp’ers in ons land. (..) Aandelen zijn te eng, sparen levert niets meer op en dan is vastgoed een veilig belegging om je geld in weg te zetten. (..) Als je kijkt op pensioenwijzer.nl schrik je wat je overhoudt”, aldus Bart Rijgwart van Vastgoed Belang.

Niet veel meer leegstand door hogere prijzen

“Je kunt zeggen ‘huisvesting is een grondrecht, de overheid moet het allemaal maar regelen’, maar mijn stelling is: investeringen zijn nodig voor de verbreding van het aanbod en voor de renovatie en verduurzaming van woningen”, aldus Rijgwart. Ook stelt hij dat de gemiddelde stijging van 10 procent in huurprijs, afgelopen jaar in Overijssel, niet heeft gezorgd voor veel meer leegstand. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek laten zien dat er in 2021 235 huizen in handen van particuliere belegger leeg zijn komen te staan. Het verschil is niet opzienbarend met voorgaande jaren. In totaal staan er nu 6.996 huizen van investeerders in Overijssel leeg, bijna exact evenveel als 9 jaar geleden.

Niet te snel (ver)oordelen

Ondernemers investeren veelal niet in vastgoed omdat zij dit een leuke bezigheid vinden, zo zegt Jesper: “ik investeer liever in mijn onderneming.” Voor een stukje zekerheid beleggen zij in panden, ook al vinden velen dit niet 100 procent ethisch verantwoord. De ondernemers geven aan dat zij zowel voor de huurders als zichzelf een goed leefbare situatie willen. Zo zegt Dirk: “We hebben liever een goede huurder, dan een iets betere prijs. We hebben nu al drie jaar dezelfde huurders en zijn niet met onze huurprijs gestegen. Jesper zegt: “Voor je gaat oordelen, ga het gesprek met ons aan.”

Leave comment