TERUGKIJKEN: ‘De strijd om bereikbaarheid’

Plaatselijke belangen, bezorgde burgers, politieke partijen, providers en deskundigen, allemaal kwamen ze donderdag langs om te vertellen over de problemen rondom mobiel bereik. Mocht je het gemist hebben, hier een overzicht van alle gesprekken!

Jan Verschuur (Plaatselijk Belang Slagharen)

Jan Verschuur, bestuurslid plaatselijke belangen Slagharen, schuift aan bij Publiekplein om de onbereikbaarheidsproblematiek in Slagharen aan de kaak te stellen. Jan Verschuur wordt bijgestaan door twee inwoners uit Hoge Hexel, die exact dezelfde onbereikbaarheidsproblemen ervaren in hun dorp. Verschuur maakt zich al jarenlang hard voor de belangen in Slagharen en is het zat en besluit zelf een zendmast te bouwen.

André Kokkeler (Universitair Hoofddocent radiosystemen UTwente)

André Kokkeler, Universitair Hoofddocent radiosystemen van de Universiteit Twente vertelt hoe bellen technisch werkt. Wat zijn bijvoorbeeld radiogolven? Verder geeft André Kokkeler antwoord op twee ingezonden vragen. Slecht weer kan bijvoorbeeld invloed hebben op het signaal van je mobiele telefoon, maar hoe zit dat?

Matthijs Rietveld (Cellnex)

Matthijs Rietveld, Commercial Developer is een liefhebber van de journalistiek. Mede dankzij Matthijs Rietveld is het mogelijk gemaakt om radio te maken op 150 meter hoogte. Redacteur Tim Waterink begon samen met Rietveld onderaan de toren en maakte een reportage door de oude zendmast heen. De functie heeft de toren al jaren geleden verloren, maar volgens Rietveld liggen er grootste plannen op de plank. 

Luister de hele uitzending hieronder terug

Bernd Edelijn (Qonnected)

Bernd Edelijn van Qonnected, partner van CellNex plaats een van hun eigen datacenters in de leegstaande televisietoren. Het blijkt over de ideale omstandigheden te beschikken. Wat deze omstandigheden zijn hoor je in de bovenstaande video.

Ton Somhorst (Ambulance verpleegkundige)

Ton Somhorst, een ervaren ambulanceverpleegkundige, legt uit wat je moet doen als je een centralist aan de lijn krijgt. Ook spreekt Somhorst over dingen waar hij tegenaan loopt als verpleegkundige. Taalbarrières en paniekerige automobilisten zijn daar voorbeelden van. 

Jan Westert (ChristenUnie Overijssel)

Jan Westert, Provinciaal Statenlid van de Christen Unie gaat in gesprek met Publiekplein. Infrastructuur behoort tot de taken van de provincie en Jan Westert vindt dat de digitale infrastructuur daar ook onderdeel van is. 

Inge van Dijk (Kamerlid CDA)

Inge van Dijk (CDA) vertelt over de kamervragen die ze gesteld heeft over de mobiele bereikbaarheid in Overijssel. Ook geeft ze antwoord op de vraag wat de politiek kan doen en hoe snel er verbetering komt in het mobiele netwerk.

Rob Bongenaar (Monet, vereniging van netwerkoperators)

Monet is de vereniging namens netwerkoperators zoals KPN, T-Mobile (Tele2) en VodafoneZiggo. Rob Bongenaar woordvoerder Monet gaat in gesprek met Publiekplein over de procedures van het plaatsen van zendmasten. Volgens Monet hebben meerdere partijen een vinger in de pap, waardoor de zendmast-procedures te lang duren. 

Wat vond jij?

Op de sociale kanalen, op de website en tijdens de uitzending zijn er meerdere stellingen gepost waar u als publiek op kunt stemmen. Wij zijn benieuwd naar uw mening, zodat wij een beeld krijgen van ons eigen publiek. Bent u het eens met de stelling: “In een natuurgebied hoef je geen mobiel bereik te hebben, ook al betekent dat dat een hulpdienst niet aankomst.”

Kijk de hele aflevering terug

Dit is een artikel geschreven door journalisten bij Publiekplein (een samenwerking tussen RTV Oost en studenten journalistiek). Zij onderzoeken de bereikbaarheid van 112 in Overijssel. Heeft u ervaring met slechte bereikbaarheid, meld het ons (klik hier). Of wilt u op de hoogte blijven van de producties over de bereikbaarheid van 112 (klik hier). Meer lezen over de producties van publiekplein, klik hier.

Leave comment