Routekaart: Buuf Jelly

Foto: Harriët Bosman 

In deze routekaart van Staveren zetten we een aantal ondernemingen in het zonnetje en krijgen we een kijkje achter de toonbank. In dit artikel: Harriët Bosman. Harriët is 57 jaar en is opgegroeid in Balk. Ze is daarna gaan wonen en studeren in Groningen.  Ze heeft in verschillende kapsalons gewerkt, maar wilde toch de wijde wereld in. Ze is een tijdje gaan reizen en bij terugkomst besloot ze de ondernemingswereld in te gaan. Samen met haar broer heeft ze verschillende horecabedrijven opgezet. In 2009 kwam ze haar Staverse liefde tegen en in 2016 verhuisde ze voor hem naar Staveren. Vanaf 2018 mag Harriët zich trotse eigenaresse noemen van modewinkel Buuf Jelly – leukste winkel aan het IJsselmeer.

Tegenover Harriët woonde buurvrouw Jelly die samen met haar ouders een groentewinkeltje runde. Toen haar ouders kwamen te overlijden, heeft zij de winkel doorgezet en heeft ze er nog jaren gewoond. Op 100-jarige leeftijd is ze te komen overlijden. Hierdoor kwam het pandje vrij en  greep Harriët de kans met beide handen aan om hier een eigen onderneming te beginnen. “Ik heb de winkel naar haar vernoemd omdat zij een echte Staverse was.”

Succesvol
Toen Harriët in 2018 haar modewinkel opende was het meteen een succes. Vooral de coronajaren waren hele goede jaren. “ Toen ik in de zomer weer één of twee mensen mocht ontvangen, stonden ze in rijen voor de winkel. Heerlijk! Mensen genoten van personal shoppen en om alle aandacht te krijgen,” lacht ze.
Door de coronatijd is Harriët haar Instagram ook booming business geworden en heeft ze inmiddels 5,5 duizend volgers. Aangezien Harriët geen webshop heeft, werd ze sterk op Instagram. “Ik post dagelijks foto’s en video’s van fashion en dat werkt geweldig. Mensen kunnen mij een berichtje sturen, ik stuur ze een tikkie en de verzending volgt.”

Buuf Jelly is een groot succes, in de zomer draait de modewinkel op volle toeren. Iedere dag komen weer nieuwe jachten en toeristen in Staveren en zij mogen graag shoppen. Daarnaast zit de winkel ook op een ideale locatie. Iedereen die naar de supermarkt gaat loopt namelijk langs Buuf Jelly. “Ik houd van blije mensen om mij heen en dat zijn de meeste toeristen ook. Een ieder komt hier met een eigen verhaal en dit lijdt altijd weer tot leuke gesprekken. De gunfactor is hierdoor ook heel hoog.”

Niet het hele jaar open
Ondanks het succes van Buuf Jelly, is de winkel niet het gehele jaar open. “In het begin heb ik het wel geprobeerd, maar dat werkt hier niet. 90% van mijn klanten bestaat uit toeristen en die zijn er voornamelijk alleen in de zomer.”  In november, december en januari is Buuf Jelly dan ook gesloten of op afspraak open. Vanaf half februari gaat ze weer open van donderdag t/m zaterdag. Na Pasen gaat ze weer volledig open tot eind september, zeven dagen in de week van 10.00 tot 17.00 uur. Vanaf oktober is de modewinkel weer donderdag t/m zaterdag open.

Toekomst
Harriët kijkt positief naar de toekomst: “Zo lang ik het leuk vind, blijf ik het doen. De verkoop is erg weersafhankelijk, dus ik hoop dat we weer een mooie zomer krijgen. Inmiddels ga ik mijn zevende seizoen in en merk dat Staveren een doel is geworden, voor menig één.”