Routekaart: Bianca’s Kinderkleding

Foto: Isabel Reintjes 

In deze routekaart van Staveren zetten we een aantal ondernemingen in het zonnetje en krijgen we een kijkje achter de toonbank. In dit artikel: Bianca de Boer Heijsman. Al tien jaar lang is Bianca’s Kinderkleding niet weg te denken uit Staveren. Een winkel waar je voor klein en groot in de maten 50 t/m 176 een lieve, hippe en/of stoere outfit kan scoren. Het begon allemaal vijftien jaar geleden met een webshop, maar toen Bianca tien jaar geleden, toen de supermarkt nog op ’t Noord zat, langs Hellingspad 18 fietste en zag dat een deel van dit mooie pand bijna niet werd gebruikt, trok zij de stoute schoenen aan en vroeg de broers Albada of zij open stonden voor verhuur van dit gedeelte. De winkel werd feit.

Bianca is 49 jaar jong en is geboren en getogen in Staveren. Ze is getrouwd met Theo en ze hebben een zoon en een dochter. Bianca heeft altijd bij de Friesland Bank gewerkt, maar doordat de commerciële bezigheden bij de bank steeds minder werden kreeg ze daar steeds minder plezier in. Daarna heeft ze bij verschillende soorten ondernemingen in Stavoren gewerkt. Je hebt haar kunnen zien bij de viskraam, de snackbar, als schoonmaakster bij mensen thuis en bij haar schoonmoeder in de winkel in Warns. Toen tien jaar geleden het idee van een eigen winkeltje werd geboren, was de keuze snel gemaakt.

Het hele jaar open
Bianca’s Kinderkleding is bijna het gehele jaar open. Alleen drie weken na de Kerst is de winkel even gesloten. Op de webshop kan je wel gewoon shoppen. In de winter is ze op donderdag, vrijdag en zaterdag geopend. Zodra het museum, dat naast de winkel is, weer opengaat, is de winkel van woensdag tot zaterdag geopend. Alleen de zomer gaat de webshop dicht. “Ik heb het dan gewoonweg te druk in de winkel en heb ik te weinig tijd om ook nog de voorraad van de webshop bij te houden. En zo’n groot magazijn heb ik nou ook weer niet”, lacht ze. “Het is gewoon gemakkelijker en klantvriendelijker om de webshop in de zomer te sluiten, terwijl dan de winkel op volle toeren draait.”

Toeristen in overvloed
Staveren heeft zo’n 1000 inwoners en in de zomermaanden verdubbelt het toerisme dit aantal. “Staversen en dorpelingen hieromheen komen ook wel regelmatig gezellig shoppen, maar juni, juli en augustus zijn de drukte maanden en dat komt puur door de toeristen die hier komen.”
Klanten helpen en te woord staan vindt Bianca het allerleukste om te doen. Ze ziet elk jaar veel terugkomende klanten binnenkomen. “Veel mensen lopen even een rondje door de stad en lopen dan ook even bij mij binnen. Dan komen ze kleding voor hun (klein)kinderen shoppen of mensen die nog een kraamcadeautje zoeken voor familie, de buurvrouw of een vriendin. Iedereen is welkom hier. Een kijker kan vanzelf een koper worden zeg ik altijd”, glimlacht Bianca. Zo geniet Bianca van elke werkdag, vooral als de toeristen er weer zijn. “Hoe drukker, hoe leuker en hoe meer ik geniet!”

Toekomst
Bianca is nog lang niet van plan om te stoppen met haar winkeltje. In de zomer verwelkomt ze haar vaste klanten en de toeristen en in de winter praat ze gezellig bij met de Staversen en runt ze de webshop. “Overigens weten de toeristen ook in het winterseizoen steeds meer onze stad te vinden gelukkig. Uitbreiden kan ik op dit moment niet, want daar is gewoon geen ruimte voor. Een aantal jaar geleden heb ik een stukje aan de achterkant erbij gekregen en is mijn magazijn een stukje uitgebreid naar het museum. Hier is nu ook de doorgang van mijn winkel naar het museum waar ik tussen de bedrijven door ook nog met veel plezier vrijwilligster ben. Tot op heden heb ik het nog steeds super naar mijn zin en open ik de  deur van mijn winkel nog elke keer met een grote glimlach en zolang dat het geval is, ga ik hier nog lang niet weg!”, zegt Bianca stralend.