Routekaart: Café de Schans

In deze routekaart van Staveren zetten we een aantal ondernemingen in het zonnetje en krijgen we een kijkje achter de toonbank. In dit artikel: Jelte Smit, mede-eigenaar van Café de Schans.

 

De Schans is een plek waar veel Staversen samenkomen. De plek straalt gezelligheid, maar ook historie uit. De muurschilderingen uit 1913, een bar, een spelletjeskast, een pooltafel en natuurlijk de ouderwetse staan tafels waar alle hoofd- en bijzaken worden besproken. Aan een van deze tafels stond Jelte ons te woord.

Avontuur

Jelte werkte in een restaurant op Vlieland en hij liep al een tijdje rond met de ambitie om een zaak te beginnen.

 

Jelte werkte in een restaurant op Vlieland en hij liep al een tijdje rond met de ambitie om een zaak te beginnen. Op Vlieland ontmoette hij Bo Ruigrok van der Werve. Zij werkte bij het restaurant in de bediening en ze kregen een relatie. In 2018 kwam Café Max (nu Café de Schans) te koop te staan. ‘’ Ik was al een tijdje aan het fantaseren over een eigen zaak. Ik zag het helemaal voor me. We beginnen klein en we proberen de kosten zo laag mogelijk te houden om zo steeds verder uit te breiden.’’ Daarom besloten Bo en Jelte om het avontuur aan te gaan en Café Max over te nemen. In januari 2022 kon het avontuur van start gaan. Het stel ging eerst aan de slag met het opknappen van de zaak. Inmiddels zijn ze al drie jaar onderweg.

Opladen voor de zomer

In de winter is het in Stavoren erg rustig. Je komt weinig mensen tegen op straat. Veel winkels zijn dicht en ook de horeca is beperkt open of zelfs helemaal dicht. Jelte probeert deze rustige periode in de winter zo goed mogelijk te benutten.

‘’Er komen dan minder mensen eten, maar je hebt vaak wel een vaste groep mensen die langskomen om een biertje te drinken. Daarnaast zie ik de rustige periode in de winter als een moment om te kunnen opladen. Zo hebben we tijd om dingen aan de zaak te verbeteren, maar daarnaast ook meer tijd om bijvoorbeeld aan mijn huis te klussen. Het scheelt daarnaast ook in de kosten. Je hebt minder personeel nodig in de winter en daarin kun je dus besparen. De rustige periode in de winter zie ik dus niet als een nadeel.’’

 

Afhankelijkheid van toerisme

In de zomer stroomt Stavoren vol met toeristen. Het contrast met de winter kan bijna niet groter. Voor veel ondernemingen zijn de toeristen daarom super belangrijk. Volgens Jelte zijn de toeristen ook bepalend voor het bestaan van alle horecaondernemingen in Stavoren. ‘’We hebben hier een aantal restaurants en cafés, maar zonder de toeristen in de zomer, wordt het heel moeilijk om het te redden. Er zullen altijd wel mensen langskomen, maar we zijn simpelweg met te veel horecazaken om het allemaal te redden zonder toeristen. Daarom zijn we ook heel blij met de drukke periode in de zomer. Je kunt dan hopelijk genoeg verdienen om de klap in de winter op te kunnen vangen. Wij hebben ook het terras erbij en in juli en augustus bereiken wij onze piek wat betreft gasten.’’

De invloed van toerisme is dus groot. ‘’Er zijn heel veel Duitsers. Daarnaast heb je ook mensen die een dag naar Stavoren komen en aan het van de dag weer vertrekken. We hebben ook veel gasten van de camping en mensen die met de boot in Stavoren zijn gaan liggen.’’

Toekomst

Jelte verwacht wel dat het in de wintermaanden drukker zal worden op ten duur. ‘’Er komen als het goed is huizen bij en er zullen dan ook meer vaste bewoners komen. Dat zou voor ons als Café natuurlijk goed zijn.’’ Daarom staan er ook wat verbouwingen op de planning. ‘’Je moet daar als zaak wel op voorbereid zijn. Soms is het wel lastig om bepaalde dingen te vervangen vanwege de historische waarde. Het voorste gedeelte van dit pand is al meer dan honderd jaar en een van de oudste panden van Stavoren. Dat is natuurlijk prachtig, maar daarom ook lastig om weg te halen.’’