Na twee jaar eindelijk weer reuring in ’t Havenhoofd: Grandcafé Kade opent snel haar deuren

Bij de Oude Jachthaven in Staveren staat ruim twee jaar een leegstaand pand met prachtig uitzicht over het water leeg. Hier gaat vanaf juli 2024 verandering in komen. Lori Hoekstra en Kasper Versteeg streven ernaar om dan de deuren van Grand Café Kade te openen. Ze komen uit de omgeving en kunnen eindelijk hun droom verwezenlijken.

“Het gesprek en de onderhandelingen duurden niet zo lang,” geeft Lori aan terwijl ze erom lacht. Kasper vult aan: “Wij zijn al best lang werkzaam geweest in de horeca, ik denk minstens vijftien jaar, in die tijd hebben we altijd de droom gehad.” Ze geven aan dat ze het ook al een aantal keer over ‘Het Havenhoofd’, de voormalige naam van het pand, gehad hebben. “Het lijkt ons een toplocatie. Prachtig uitzicht op het water en op de stad, naast het station en naast de kade waar de pont van Enkhuizen komt, wat wil je nog meer?”

‘Het Havenhoofd’, zoals de meeste Staversen het zullen kennen, staat niet bekend als een toprestaurant. Wanneer je de naam op Google opzoekt, zullen er allerlei negatieve reacties tevoorschijn komen. Gasten geven aan dat het eten niet lekker was en dat de service ver te zoeken was. Hier gaat middels Grandcafé Kade verandering in komen.

“Die negatieve reacties hebben ons nooit doen twijfelen aan ons restaurant en ons concept. We zijn ook zeker niet bang voor een slechte reputatie hierdoor. We zien dit juist als een nieuwe kans. We merken dat mensen nu juist ook nieuwsgierig zijn naar wat wij gaan doen en of er nu eindelijk een leuk tentje in het pand terecht komt. We weten zeker dat het beter gaat zijn,” zegt Kasper met een knipoog. Binnen hun visie passen een aantal kenmerken, waaronder ‘kwaliteit en de belevenis van de mensen die komen staan voorop’. Hier denken ze aan goede bediening en lekker eten, maar het uitzicht werkt zeker goed mee.

Ze willen met het café een huiselijke sfeer creëren. “Iedereen kan hier lekker neerploffen. Jong en oud, voor een hapje of alleen een drankje, het moet gewoon voor iedereen leuk zijn. Mensen moeten het naar hun zin hebben. Dat is ons doel geworden. Er gaat natuurlijk heus wel wat mis, dat hoort er ook bij, maar hoe je het oplost, daar kun je de punten behalen.”

“Het was een doorn in het oog en dat wil je weg hebben.”

De onderdelen van het terras hebben twee jaar lang alleen maar buiten gestaan. De uitgedrukte peuken waren ondergedompeld in de asbakken, de menukaarten waren niet meer intact te noemen en de plantjes fungeerden vooral nog als droogplantjes. “Voor ons is dit nooit een tegenslag geweest, eerder een motivatie. We zagen het als een irritatiefactor waardoor we dat nu, met nieuw materiaal, weer helemaal klaar voor de zomer kunnen maken. Het was een doorn in het oog en dat wil je weg hebben.” Ze zijn al een behoorlijk eind op weg, maar zijn er ook nog lang niet. “Zelfs nu het er zo uit ziet, met de tafels vol met rotzooi en de stoelen allemaal op een hoopje verzameld, komen mensen langs om te vragen waar ze kunnen zitten. Dat geeft ons wel goede hoop voor het seizoen.”

Staveren kent in totaal 282 geregistreerde bedrijven, waarvan 12 horeca-bedrijven zijn. Er zijn drie cafetaria’s, vijf restaurants, twee hotels en twee hotel-restaurants. Dit geeft de eigenaren ook een positieve kijk op de toekomst. “De potentie is hier heel groot. Wij proberen ons te onderscheiden van de rest van de zaken in Staveren. Die serveren voornamelijk uitgebreide diners, terwijl je bij ons niet alleen uit eten kan, maar ook even neerploffen voor een drankje en een borrelplank, bijvoorbeeld. We hebben er vertrouwen in en kijken erg uit naar de grote opening op 1 juli!”