Oud dorpshuis ‘Elim’ getransformeerd tot zes energiezuinige woningen

SNEEK – In Scharnegoutum staan zes nieuwe woningen te koop. Op de plek waar voorheen het oude dorpshuis ‘Elim’ stond, staan nu verschillende woningen klaar om bewoond te worden.  

Nadat in 2020 het voormalige dorpshuis in de verkoop kwam, duurde het even totdat het perceel werd verkocht. Na enige tijd werd het echtpaar Kraan uit Sneek de gelukkige eigenaar van het grote perceel. Hun voornaamste doel was het realiseren van woningen voor jonge starters en mensen die wonen en werken willen combineren. Samen met de uitvoerder zijn zij toen aan de slag gegaan om de woningen te gelde te maken.

Nu het alweer een aantal maanden later is en de woningen bijna opgeleverd kunnen worden, is er voor de toekomstige bewoners ruimte om de woningen te bezichtigen. De aanstaande bewoners kunnen kiezen uit drie verschillende woontypen; een hoekwoning met vier slaapkamers, een tussenwoning met twee slaapkamers en een tussenwoning/ half vrijstaande woning met vier slaapkamers.

De woningen verschillen in prijs en grootte. Zo zijn de kleinste woningen 64m2 met een prijs van 200.000 euro en is de grootste woning 124m2 met een prijs van 285.000 euro. Volgens Giorgio Melis, eigenaar van Duinstra Melis Makelaars, is dit een goed teken voor beginnende woningzoekers. “Het is een goede prijsklasse en het ligt voor de hand dat starters dit zouden kopen. Het ligt op een mooie locatie, alle woningen hebben energielabel A en zijn volledig gasloos.” Daarnaast weten we niet wie er op de woningen af komen, maar we verwachten zeker starters te zien,” aldus Giorgio Melis.

Naar de wensen van het echtpaar Kraan is tijdens het bouwen zeker geluisterd, want de woningen zijn bewoonbaar voor starters. Of de beginnende woningzoekers ook daadwerkelijk de woningen gaan kopen is nog afwachten. Giorgio heeft inmiddels wel al een flink aantal bezichtigingen op de planning staan.