Onze tijd in Paasbos: een positief perspectief

De winnende foto van de door ons georganiseerde fotowedstrijd over Paasbos, © Michelle Drent

Door: Jesse klein Koerkamp

Nijkerk – In de schijnwerpers van mediakanalen, waaronder zelfs ‘Hart van Nederland’, kwam de Nijkerkse wijk Paasbos in de afgelopen jaren regelmatig negatief in het nieuws wegens vermeende overlast. Met een open vizier trokken wij, zes laatstejaars studenten journalistiek aan de hogeschool Windesheim, in september de wijk in. Drie maanden later kunnen we concluderen dat onze bevindingen de wijk in een heel ander licht plaatsen: de mensen zijn er enorm gastvrij, de overlast is overdreven in de media en de wijk voelt zich niet altijd serieus genomen door de gemeente en de rest van Nijkerk.

Negatief beeld
Op basis van gesprekken met omwonenden van het winkelcentrum Paasbos, die we gedurende drie maanden voerden, concluderen we dat de negatieve berichtgeving voornamelijk gebaseerd is op enkele klagers die de media wisten te vinden. Dit neemt niet weg dat er weldegelijk sprake was van overlast. Echter geeft het gros van de mensen uit de wijk aan de situatie niet als bedreigend te hebben ervaren. Wel stellen zij dat de perceptie van Paasbos elders in Nijkerk sterk werd beïnvloed door deze negatieve berichtgeving. Een beeld dat wij later in het centrum van Nijkerk bevestigt kregen. Toen we de mensen daar gedurende een middag naar hun mening over Paasbos vroegen kwam duidelijk naar voren dat hun overwegend negatieve beeld vooral gestoeld was op media-uitingen over de wijk.

Volop initiatief
Julia Beitler is inwoonster van Nijkerk en schreef voor A1 Media van afstand over de wijk: “Ik ken wel een aantal mensen die er wonen, maar ik vond het nooit echt een fijne wijk omdat ik in het nieuws alleen maar negatieve dingen terugzag.” Toen wij haar uitnodigden in het buurthuis om het memoryspel dat wij over de wijk maakten aan haar voor te leggen reageerde ze verrast: “Ik wist niet dat er zoveel toffe dingen en voorzieningen in de wijk aanwezig zijn. Zo had ik bijvoorbeeld geen idee van het bestaan van het Paashuis.” Het spel toont allerlei positieve boegbeelden uit Paasbos, zoals vrijwilligers, het buurthuis en het beste Chinees restaurant uit de wijde omgeving. Het geeft blijk van alle mooie initiatieven uit de wijk die voor veel inwoners minstens net zo noemenswaardig zijn als de overlast. Zo beaamt ook Teuno Blankesteijn, de voorzitter van het lokale buurthuis: “Ik vind dit super creatief. De wensput, en het spel… Fijn om te zien dat er eindelijk positieve geluiden over Paasbos in de media te vinden zijn.”

Nieuwe impuls
Tijdens onze tijd in Paasbos voerden we vele gesprekken met inwoners, om erachter te komen wat er buiten de ‘overlast’ zoal speelt in de wijk. Zo kwamen we er ook achter dat veel inwoners benieuwd zijn naar de status van het plan voor een nieuw wijkcentrum, dat al in 2019 werd geïntroduceerd. Gaat het verouderde winkelcentrum tegen de grond? Komt er een nieuwe sporthal? En hoe zit het met het buurthuis? Het zijn vragen die veel Paasbossers al geruime tijd bezighielden. Dit resulteerde in een achtergrondverhaal waarin we verschillende betrokken partijen vroegen naar de huidige stand van zaken. De publicatie van dit artikel in StadNijkerk heeft vervolgens bij de gemeente het één en ander losgemaakt. Ineens kregen inwoners van Paasbos een brief op de mat met informatie over de huidige stand van zaken. En een maand later, na meer dan vier jaar wachten, werd op 13 december dan eindelijk de afgeronde gebiedsvisie gepresenteerd. Er ligt nu een concreet voorstel voor de positieve impuls waar de wijk en haar inwoners aan toe zijn.