Online beveiligen, maar hoe dan?

Dat je meer belangrijke dingen online hebt dan je denkt, daar zijn we vorige week al achter gekomen. Maar hoe bescherm jij jezelf online het beste? Wij leggen het hieronder voor je uit. 

Online bankieren 

Online bankieren kan op veel verschillende manieren misgaanHet belangrijkste is dat je niet zomaar op linkjes klikt die je binnenkrijgt. Je bank zou nooit om informatie in een mail zelf vragen, maar alleen dat er in jouw account een bericht voor je klaarstaat. Dus als je een berichtje binnenkrijgt waarin ze je direct informatie geven of om gegevens vragen, klik hier dan niet op.  

Ook krijg je nooit een linkje binnen die jou direct naar de banksite stuurt. Deze zul je altijd zelf online moeten opzoeken. Ga dus ook nooit via een toegestuurde link naar de inlogpagina van je online bankieren, want deze zijn nep. En bij twijfel kun je altijd je bank bellen.  

Netflix 

Je Netflix-account is een stuk moeilijker om te beveiligen, aangezien meerdere mensen in het account kunnen komen. Toch zijn er een aantal manieren om je account beter te beveiligen. Gebruik bijvoorbeeld een sterk en uniek wachtwoord. Een lang wachtwoord met cijfers, hoofdletters midden in het wachtwoord en vreemde tekens is al een stuk lastiger te raden dan de naam van je huisdier en je geboortedatum 

Het is ook handig om je wachtwoord vaak te veranderen. Als je wachtwoord inconsistent is, is het moeilijker voor criminelen om deze te raden.  

Je kunt je account ook met een extra pincode beveiligen. Hiermee kan niet iedereen zomaar in jouw profiel komen, maar moeten ze eerst een code invoeren om hierin te komen. dit extra laagje beveiliging lijkt niet veel, maar het kan het verschil maken tussen wel of niet gehackt worden. 

Social-media-accounts 

Social-media-account beveiligen is lastig, aangezien alle websites verschillende manieren van werken hebben. Maar er zijn een aantal tips die je kunt toepassen op (bijna) elk account. 

Ten eerste gebruik voor al je accounts een ander wachtwoord. Het is misschien wat lastiger om te onthouden, maar hierdoor kunnen criminelen niet meteen al je accounts binnenkomen. Sla echter deze wachtwoorden niet online op, maar schrijf ze bijvoorbeeld op een briefje en verstop deze in huis. Als je telefoon dan gehackt wordt, dan kunnen de criminelen niet meteen bij al je accounts. 

Tweestapsverificatie is ook een goede manier om je accounts veiliger te houden. Normaal gebruik je alleen een wachtwoord om in te loggen bij Facebook of Instagram, maar wat als je hier nog een laag beveiliging overheen gooit. Een vingerafdruk, pincode of verificatiecode naar je telefoonnummer sturen zijn hier goede voorbeelden van. Doordat de hacker een tweede manier nodig heeft om in te loggen, geven ze het vaak sneller op en zoeken ze een slachtoffer die makkelijker de hacken is.  

OneDrive en andere online opslagplaatsen 

Veel van de informatie die hierboven gegeven is, kan ook toegepast worden op OneDrive. Maar er zijn nog wat extra veiligheidsmaatregelen die je kunt nemen om je belangrijke informatie privé te houden. Het belangrijkste is dat je niet belangrijke of persoonlijke dingen op een online opslagplaats zet. Deze zijn vaak goed beveiligd, maar iedereen kan hierbij komen. een beetje goeie hacker kan snel in jouw account komen en informatie lekken waarvan jij niet dat het op straat komt. Hou dus je privégegevens en pikante foto’s op je apparaat en zet ze niet ‘veilig’ online. 

Webcam 

Vroeger werd vaak gezegd dat je een sticker over je webcam moest plakken, omdat anders criminelen mee konden kijken. Tegenwoordig hoor je dit steeds minder, ook omdat de webcam in coronatijd een belangrijk communicatiemiddel is geworden voor veel mensen. Toch zijn hackers nog steeds actief bezig met webcam hacken. Daarom geldt de tip over je camera afplakken nog steeds. Deze is echter wel iets gemoderniseerd. Tegenwoordig zijn er speciale webcamcovers. Dit kun je zien als een soort raampje. Deze cover plak je over je webcam heen en schuif je dicht als je de webcam niet gebruikt, maar als je hem nodig hebt schuif je het luikje gewoon open en kun je deze gewoon gebruiken. Dat scheelt heel wat onhandig geplak met stickers, en het is helemaal afgedekt. 

Leave comment