Het verhaal achter het succes van de Denekampse Dj’s

Radical Redemption, Angerfist en Act of Rage. Het zijn gevestigde namen in de DJ-wereld. Ze komen alle drie niet alleen uit Noordoost-Twente, ook zijn ze zijn afkomstig uit hetzelfde dorp: Denekamp. Naast deze beroemde Dj’s timmeren er ook een aantal jonge talenten aan de weg uit dit Twentse dorp. Hoe kan het dat deze regio barst van het DJ-talent?

Mike Adak (21) komt ook uit Denekamp en is hard bezig om carrière te maken als DJ, onder zijn artiestennaam Unfused. Hij studeert nog aan de Podiumacademie in Almelo, maar steekt al veel tijd in zijn werk als DJ: “Ik zit nu in mijn laatste jaar, dus over een paar maanden ga ik afstuderen. Voor de rest ben ik fulltime bezig met Unfused. Boekingen zijn er nu in coronatijd helaas niet, maar wel doe ik af en toe livestreams. Ik ben de hele week wel bezig met producen in de studio. 

In Denekamp hoor ik allemaal van die boerenmuziek.

In 2016 begon Mike met Dj’en, onder een andere naam. Hij kwam per toeval in aanraking met de muziek die hij nu maakt: “Ik kom uit Denekamp en ik merkte vaak dat ik tijdens het uitgaan de muziek niks vond. Allemaal van die boerenmuziek,” vertelt Mike. “Op een gegeven moment ben ik gaan werken in Club Epic, waar Radical Redemption ook is begonnen. Daar draaide hij ook heel vaak. Toen dacht ik ‘dit is vette muziek zeg!’ Zodoende ben ik in die muziek beland. Zo heb ik mijn passie en liefde voor hardstyle en hardcore ontdekt.”

Populariteit

Omdat er zoveel goede Dj’s uit Denekamp komen, is het misschien een logische gedachte dat er in de regio Noordoost-Twente veel naar hen wordt geluisterd. Dat is niet per se het geval volgens Mike. Er wordt namelijk vooral veel naar een totaal ander genre geluisterd: “in Denekamp is helaas de piratenmuziek heel populair. Mensen weten in Denekamp wel van hardcore en hardstyle af, maar het is niet zo dat je in elke straat keiharde hardcore hoort. Ik denk dat juist in de steden veel meer naar hardcore wordt geluisterd dan bijvoorbeeld in Denekamp. 

Als je door Denekamp loopt en je wandelt een café binnen, kun je zomaar vijf Dj’s tegenkomen.

Hoe kan het dan dat er toch zoveel goede Dj’s uit deze regio komen, en er ook weer nieuwe talenten klaar staan? “Er is wel echt een fanbase voor deze muziek,” vertelt Mike. Er komen veel goede Dj’s uit Twente. Het leuke hieraan is: ze kennen elkaar allemaal. Denekamp is een piepklein dorpje. Als je erdoorheen loopt en je wandelt een café binnen, kun je zomaar vijf Dj’s tegenkomen. Als één iemand in je omgeving muziek maakt, dan zegt de ander: ‘oh dat is vet! Kom maar een keer langs.’ De drempel om elkaar iets te vragen is heel laag hier. Met een biertje erbij is een afspraak zo gemaakt. Zo help je elkaar een beetje op weg. Dat is een gunfactor die je opbouwt.” 

Gijs van Lieshout, Dj en producer onder de naam WinWel, geeft een cursus Producing bij Home of Talents, een samenwerking van muziekschool Hof van Twente.  Je leert bij de cursus wat je wil leren. Je kunt je als beginner aanmelden, maar ook als je er al iets meer van weet. Mijn jongste leerling is zeven, die heeft natuurlijk nog heel weinig ervaring met het maken van elektronische muziek. Maar er zijn ook leerlingen van 18 die het al aardig onder de knie hebben. Zelf ben ik bijna afgestudeerd aan het Conservatorium, dus op theoretisch gebied kunnen we heel diep gaan. Op harmonisch en melodisch gebied kan ik je veel leren. Je leert alles wat erbij komt kijken, zodat jij zo een zo goed mogelijke elektronische track kan maken.” 

Ook Gijs van Lieshout ziet dat het succes van de Twentse Dj’s aan de nauwe onderlinge band kan liggen: Dat uit Denekamp zoveel goede Dj’s komen heeft denk ik te maken met het zien doen: als er één grote naam uit Denekamp komt, dan is er altijd wel iemand anders die denkt: ‘dit wil ik ook’. Zo kan het zijn dat ze elkaar aansporen.”

WinWel

Sociale samenhang

De onderlinge band tussen de Dj’s uit Denekamp is iets wat je vaker ziet in kleine dorpen. Het fenomeen ‘ons kent ons’ is een welbekend begrip in een dorp als Denekamp. In een publicatie van het Sociaal Cultureel Planbureau in 2017 wordt de sociale samenhang in dorpen als volgt omschreven: ‘Het overheersende positieve beeld is dat dorpsbewoners leven in een hechte gemeenschap waarin ze voor elkaar klaarstaan en naar elkaar omkijken. Dat dorpsbewoners meer sociale samenhang ervaren in hun directe woonomgeving dan stedelingen, komt onder andere doordat zij relatief vaak lang op dezelfde plek verblijven.’ In de volgende grafiek is te zien dat een klein afgelegen dorp als Denekamp hoog scoort op het gebied van sociale samenhang.

Bron: Sociaal Cultureel Planbureau

De sociale samenhang in een dorp als Denekamp kan er dus voor zorgen dat er veel goede Dj’s uit een relatief klein dorp komen. Dat hoeft echter niet de enige reden te zijn voor de populariteit van de Dj’s. Mike Adak gaf al aan dat er een ‘echte fanbase’ isGijs van Lieshout denkt wel te weten waar deze fanbase vandaan komt: “Festivals hebben daar wel een grote invloed op denk ik. Mensen komen naar een festival, vinden de muziek en de sfeer goed en gaan er volgend jaar weer heen, maar dan nemen ze hun vrienden mee. Naar Onder de Radar gaan alleen al zo’n 10.000 mensen. Maar ook op bevrijdingsfestivals in Twente zijn er altijd wel elektronische podia. Men gaat er dan in eerste instantie niet per se heen omdat ze de muziek mooi vinden, maar maken daar wel kennis met de muziek. Ik denk dat zulke festivals een grote factor zijn waarom deze muziek zo populair is in Twente. Er wordt echt een podium aan gegeven.”

Er is heel veel talent in Twente.

Nieuw talent

Na Radical RedemptionAngerfist en Act of Rage is er meer Twents DJ-talent op komst. Mike Adak is daar één van, maar hij is zeker niet het jongste talent: “Er is heel veel talent in Twente. Sowieso is in heel Nederland het DJ-vak heel populair geworden. Er is veel animo voor de cursussen en de workshopsen ik merk dat er erg veel talent op af komt. Mijn jongste leerling van zeven is bijvoorbeeld erg goed,” vertelt Gijs van Lieshout. 

Als hij zijn studie aan de Podiumacademie heeft afgerond, heeft Mike Adak nog grote dromen in de toekomst: “Ik hoop dat ik met Unfused echt een merk neerzet. Met Unfused wil ik echt staan voor de muziekcultuur. Ik merk vaak dat het als volgt gaat‘jij verdient zoveel geld, dus ik zet je op deze podia neer’. Van dat stigma wil ik een beetje af. Ik ga gewoon lekker muziek maken en geen troep meer uitbrengen. Ik zou in de toekomst graag op festival Dominator willen staan.”

Dit artikel is geschreven door journalisten van PubliekPlein, een samenwerking tussen RTV Oost en studenten journalistiek. Zij publiceren verhalen en artikelen over dromen van inwoners van Noordoost-Twente. Wilt u uw verhaal doen, of wilt u meepraten over deze onderwerpen? Mail ons dan op infopubliekplein@gmail.com

Leave comment