“Het duurde wel drie jaar voordat ik een sociaal netwerk had in Vathorst”.

In Vathorst zijn veel buurtactiviteiten te vinden, zo ook de wandelgroep. Iedere woensdagavond wandelt een groep van gemiddeld tien inwoners de wijk door. Dit initiatief is opgezet door oud-Vathorstinwoner Petra van Hilst. “Ik vind het sociale aspect in een wijk belangrijk. In Vathorst was er voor een lange periode geen sociale cohesie”.

Ondanks dat Vathorst door sommigen wordt gezien als een dorp en een dorpsgevoel ervaren was dat wel anders voor Petra. “Ik verhuisde achttien jaar geleden naar Vathorst en toen was er nog niks. Als je nu verhuist naar Vathorst ontvang je een welkomstpakket, maar dat was niet zo in mijn tijd.” De Amsterdamse Petra van Hilst behoorde tot de laatste drie bewoners van haar straat. Haar buren verhuisde vijf jaar vóór haar naar Vathorst. Destijds keken mensen ervan op als je zei dat je fulltime werkt. Vathorst had naar Petra’s beleving een andere cultuur dan wat ze gewend was in Amsterdam.

De eerste drie jaar dat Petra in Vathorst kwam wonen was het enorm moeilijk voor haar om een sociaal netwerk op te bouwen. Ze besloot zelf initiatief te nemen door als vrijwilliger een rol te vervullen bij de lokale hockeyclub. “Mijn man ging aan de slag als voorzitter. Hij zei tegen mij dat ze nog iemand konden gebruiken en toen ben ik bij de sportcommissie gaan helpen.” Een paar jaar hielp Petra bij de hockeyclub in de hoop een sociaal netwerk op te bouwen. “Ik had geen goede klik met de mensen daar.” Gelukkig kwam daar na een aantal jaar verandering in. “De kinderen gingen weleens spelen bij een vriendje of vriendinnetje en met die ouders ben ik tot de dag van vandaag goede vrienden mee.”

De wandelgroep

Zeven jaar geleden kwam ze op het idee om wat vaker naar buiten te gaan. Als stok achter de deur had ze naast haar fulltimebaan de wandelgroep opgericht. Eerst alleen actief op Whatsapp en later ook op Facebook. Facebookgroep Vathorst Direct was een hulpmiddel voor Petra om meerdere inwoners te bereiken. Sinds de eerste editie die plaatsvond in 2017 slaat de wandelgroep goed aan. “Inmiddels hebben we een harde kern, maar het is altijd leuk om nieuwe gezichten te zien. De groep bestaat uit gemiddeld tien mensen. Een grotere groep wil je ook niet hebben, anders lijkt het net op een avondvierdaagse.”

Tegen een kleine bijdrage van €1,00 kan iedere inwoner uit Vathorst deelnemen aan deze laagdrempelige buurtactiviteit. Al het geld dat ingezameld wordt, wordt tegen het einde van het jaar gedoneerd aan stichting Angels4Angels. Angels4Angels is een stichting opgezet door Hooglanderveender Marieke Bunnik. De stichting zet zich in voor vrouwen in Zuid-Afrika. “Ik vind het een mooie stichting, want de vrouwen leren allerlei vaardigheden om later geld mee te verdienen.”

Waar Petra vooral trots op is, is dat na zeven jaar haar wandelgroep nog steeds een succes is. Wekelijks komen gemiddeld tien vrouwen uit de wijk bij elkaar om samen een uurtje te wandelen. Na afloop drinken ze soms nog wat thee samen. Petra gaf de omschrijving dat mooie vriendschappen al gevormd zijn. Ook maken de vrouwen soms een uitstapje. Zo zijn ze een keer eerder naar de bioscoop gegaan en hadden afgelopen december de kerstmarkt in Vathorst bezocht.

“Ik wilde een bijdrage leveren aan de sociale cohesie in Vathorst”

Bron omslagfoto: Petra van Hilst