Grachtenfestival ViVa Vathorst maakt zich op voor derde editie: ‘Het moet zorgen voor verbinding en nieuwe ontmoetingen’

De subsidieaanvraag is nog maar net goedgekeurd door de gemeente, maar op de website van grachtenfestival ViVa Vathorst wordt er al op de seconde nauwkeurig afgeteld naar de derde editie van het jaarlijkse drijvende wijkfeest. Op zaterdag 8 juni 2024 moet het allemaal gebeuren, maar oprichter en organisator Annemiek van Raalten uit Vathorst is nu al druk bezig met de voorbereidingen: „Ik wil me inzetten om Amersfoort en specifiek Vathorst nog leuker te maken, bijdragen aan verbindingen in de wijk!” Ze blikt terug op het ontstaan en op de komende editie.

Van appgroep naar grachtenfestival

Het idee voor een grachtenfestival in eigen wijk werd vier jaar geleden geboren toen Van Raalten vanuit Abcoude naar Vathorst verhuisde met haar gezin. „Met kerst wilde ik gewoon een leuk kaartje bij de buren door de brievenbus doen, maar het probleem was dat ik niet alle namen wist. Wie woonde daar?” Dat moest anders, dacht van Raalten. Ze besloot om een appgroep voor de straat te beginnen, maar al snel werd dat meer. „Eigenlijk was het idee om een grachtenfestival te beginnen van mijn buurman”, vertelt van Raalten, „hij vond dat ik het beter kon doen dus heb ik die bal opgepakt.”

En dat balletje rolde al snel toen Vathorst in 2022 voor het eerst kennismaakte met een drijvend feest in de wijk. „Toen noemden we het nog ‘Grachtenconcert’ om de link te maken met het Prinsengrachtconcert in Amsterdam, maar dat is natuurlijk klassieke muziek. Wij wilden juist mainstream worden voor iedereen, jong en oud. Ik breng eigenlijk altijd wel mensen bij elkaar en ook met iets waar iedereen zich bij verbonden voelt.”

Fulltime verbinder

Om iedereen in Vathorst nóg meer bij elkaar te krijgen, stopt Van Raalten nu zelfs met haar opdracht bij een opleider in Amsterdam. Ze gaat in plaats daarvan twee grote evenementen organiseren in 2024: het grachtenfestival en een zakelijk congres. „Daarnaast wil ik de wijk een stukje mooier maken, het rapportcijfer voor wonen in Vathorst moet omhoog. Ik wil op fietsafstand van mijn huis werken, in ons Amersfoort.”

Wat ze exact gaat doen naast de twee grote evenementen weet Van Raalten nog niet, maar ze heeft al wat ideeën. Zo denkt ze bijvoorbeeld na over het ondersteunen van gezinnen in de wijk: „Je hebt veel mensen die stress ervaren, in het opvoeden of met andere dingen. Er zijn veel thuiszitters in onze wijk, kinderen die vastlopen in het schoolsysteem. Ik wil juist die gezinnen een hart onder de riem steken en bij elkaar brengen.”

ViVa Vathorst 2024

Om die mensen een hart onder de riem te steken staat allereerst de derde editie van ViVa Vathorst op de agenda van Van Raalten. En naast muziek en lekker eten op het water, zijn er in de aankomende editie overigens ook nieuwe onderdelen te vinden. „ViVa Fashion!”, roept Van Raalten opgetogen. „We starten het festival met een modeshow. Mensen kunnen dan over de catwalk op het water lopen, wij noemen het de ‘Canal Walk’!”

Dit vragen inwoners van Vathorst aan Annemiek van Raalten over de nieuwe editie van het grachtenfestival:

Maaike Lindeboom vraagt: „Hoe zorgt het festival ervoor dat de hele wijk betrokken wordt bij de volgende editie?”

„Het is vrij breed hoe we dat doen. We proberen zoveel mogelijk mensen te betrekken op sociale media en via de lokale media. Daarnaast proberen we samen te werken met belanghebbenden. Iedereen is in ieder geval welkom! Ook is cultuurparticipatie in de wijk voor ons belangrijk en gaan we op zoek naar lokaal talent.”

 

Peter Wilckens vraagt: „Wanneer is het festival precies?”

„Het was eigenlijk op 15 juni 2024 gepland, maar we hebben het een week vervroegd naar zaterdag 8 juni vanwege het EK voetbal. We willen mensen niet dwingen om een keuze te maken tussen het festival en het EK.”

 

Joost Smit vraagt: „Hoe zorg je ervoor dat mensen met een handicap ook mee kunnen doen?”

„We zorgen er sowieso voor dat er aan beide kanten van de grachten dezelfde faciliteiten zijn zodat mensen nooit ver hoeven te lopen. Ook zijn er invalidetoiletten en een prikkelarme omgeving bij de Kruispuntkerk, daar werken we mee samen. Bovendien hebben we ook contact met zorgorganisaties.”

 

Janneke Wong vraagt: „Hoe kunnen lokale ondernemers betrokken worden bij het festival?”

„We zoeken altijd naar sponsoren en vrienden van ViVa Vathorst natuurlijk, maar we zoeken ook altijd naar lokale ondernemers die op het festival willen staan. Ik juich het alleen maar toe, het is een festival van ons allemaal en niet alleen van mij. Als je een goed idee hebt om mee te doen, bel me dan.”

 

Gerard Mollink vraagt: „Waar haalt Annemiek haar inspiratie vandaan om zoiets als dit te organiseren?”

„Ik heb gewoon een creatief brein. Ik ben weleens een ideeënmachine genoemd door een werkgever. Soms best vermoeiend, want ik sta altijd aan.”

Naast een modeshow krijgt de nieuwe editie waarschijnlijk ook een thema. „De Love Edition! Want een festival is één van de beste plekken om nieuwe liefde te ontmoeten”, vertelt Van Raalten. Wat voor vorm het thema precies krijgt, dat gaat Van Raalten nog bepalen met de andere organisatoren van het festival. „Misschien dat we het aan gaan kleden met bloemen van de lokale bloemist bijvoorbeeld. Ik zou het in ieder geval gaaf vinden als mensen hun grote liefde ontmoeten op ons festival, maar ook dat het gewoon zorgt voor verbinding en nieuwe ontmoetingen.”

Bron omslagfoto: Annet van Raalten