‘Bij mij thuis’ in Vathorst

Dit jaar is het thema van de Kinderboekenweek ‘Bij mij thuis’. Wij zijn benieuwd hoe betrokken de inwoners uit Vathorst met elkaar zijn en helpt de Kinderboekenweek de verbinding te vinden tussen ouders?

In de bibliotheek komen we Berend en de mama van Berend Rudine tegen. Berend is zes jaar oud en begint net met leren lezen. Met een zacht stemmetje vertelt hij dat zijn favoriete voorleesboek thuis De wereld van de Gorgels van Jochem Myjer is. „De Gorgels zijn kleine wezentjes die kinderen beschermen tegen enge wezens. De enge wezens zijn ‘Brutelaars’ en de Gorgels beschermen kinderen tegen de Brutelaars”, vertelt Rudine.

Leeft de Kinderboekenweek bij jullie thuis?

„Om eerlijk te zijn waren we niet op de hoogte dat deze week de Kinderboekenweek gaande was. Berend zit in groep 3 en leert nu pas lezen. Thuis lezen we voor het slapen gaan een boekje en momenteel zijn de Gorgels favoriet. Af-en-toe komen we andere ouders tegen in de bibliotheek, alleen lang in gesprek zijn we niet met elkaar. Laatst kwamen we de ouders van Max tegen weet je nog?”. Berend kijkt verbazend op. „Ja dat waren de ouders van Max”, vertelt Rudine glimlachend.

Basisschool de Marke organiseert ieder jaar ter afsluiting van de Kinderboekenweek een boekenmarkt. „De boekenmarkt wordt buiten georganiseerd, vergelijkbaar met de rommelmarkt of vrijmarkt op Koningsdag. Kinderen van groep 1, 2, 3 en 4 mogen boeken kopen en alle klassen daarboven mogen boeken verkopen. Ik vind het een goed initiatief. Kinderen leren met geld omgaan en het hele proces aan iets verkopen. En het is een duurzaam initiatief, want de boeken die door de ouderejaars niet meer gelezen worden komen dan beschikbaar voor de jongeren kinderen. Helaas ging die vandaag niet door vanwege de regen.

(Een poster van de Kinderboekenweek, Bron foto: Angelina Kalijan)

De Kinderboekenweek vindt voor tien dagen plaats ieder jaar in de maand oktober. De Kinderboekenweek wordt georganiseerd om het lezen meer onder de aandacht te krijgen bij kinderen tussen de zes en twaalf jaar. Basisscholen, bibliotheken en boekenwinkels organiseren jaarlijks allerlei activiteiten rondom de Kinderboekenweek. Ook hoort er een speciaal thema bij, dit jaar is het thema ‘Bij mij thuis’. Thuis heeft voor iedereen een andere betekenis. Door boeken te lezen, komen kinderen in aanraking met gelijkenissen en verschillen die zich afspelen bij andere mensen thuis. In de Bibliotheek Eemland in Vathorst is zondag 15 oktober het groot kinderboekenfestival. Er zullen verschillende voorstellingen, workshops en voorleesmomenten zijn.

Om het lezen levend te houden onder de jonge bewoners uit Vathorst zijn er diverse activiteiten die maandelijks georganiseerd wordt. Zo is er iedere eerste woensdag van de maand wordt er voorlezen aan de allerkleinsten. En elke zaterdag van 11.30-12.00 uur is er een voorleesmiddag in de bibliotheek.

Bron omslagfoto: Angelina Kalijan