Geen massale bouw mobiele zendmasten in Overijssel: Mondjesmaat een vergunningsaanvraag of -verlening

Heb je geen idee waar ze in jouw buurt staan, of torent er eentje hoog boven de woonwijk uit? In Nederland staan honderden mobiele zendmasten die ervoor moeten zorgen dat je ongestoord kan bellen, appen of internetten. Maar schieten deze metershoge stalen bolwerken in Overijssel als paddenstoelen uit de grond, of valt dat wel mee?

PubliekPlein deed een rondvraag onder alle Overijsselse gemeenten naar het door providers aantal aangevraagde omgevingsvergunningen voor een mobiele zend- of antennemast. Ook werd gevraagd naar hoeveel keer bezwaar is ingediend. Wat blijkt: voor een stormloop aan nieuwe mobiele masten lijkt de Overijsselaar niet te hoeven vrezen. En ook het aantal keer dat protest is aangetekend lijkt op een enkel geval na, mee te vallen.

In de afgelopen vijf jaar (2016 t/m 2020) deden de landelijke providers KPN, T-Mobile en Vodafone sporadisch een vergunningsaanvraag voor het plaatsen van een mast. Van zes Overijsselse gemeenten – Zwartewaterland, Dalfsen, Hengelo, Raalte, Twenterand en Borne – staat vast dat er in deze periode geen enkele aanvraag is binnengekomen.

In bovenstaande kaart zijn vergunningsaanvragen en -verleningen (van de afgelopen vijf jaar) door elkaar gebruikt.

Niet alle Overijsselse gemeenten deelden gegevens over het aantal aanvragen en binnengekomen bezwaren. Van de gemeenten die wél alle informatie verstrekten, blijkt de gemeente Hardenberg koploper in het aantal aanvragen voor de plaatsing van zend- en antennemasten of opstelpunten daarvoor. Daarna volgt gemeente Hof van Twente met vier aanvragen voor het plaatsen van een antennemast ten behoeve van mobiele telefonie. Daarnaast kwam er in die gemeente een aanvraag binnen voor het plaatsen van een antenne-installatie in een Rijksmonument. Van deze aanvragen is niet bekend dat er bezwaren zijn ingediend.

Zwolle

Tegen een verleende zendmastvergunning in 2016 in Zwolle was er wél relatief veel protest. De mast nabij de Maaslaan – in het noorden van de stad – kwamen vijf jaar geleden negentig bezwaren binnen van directe en indirecte omwonenden. Ondanks dat het binnen de gemeente Zwolle de enige verleende zendmastvergunning is van de afgelopen vijf jaar, kwamen er wel tientallen bezwaren binnen.

In geen enkele Overijsselse gemeente werden de afgelopen jaren zoveel bezwaren ingediend als tegen deze mast in Zwolle. Als er al protest wordt aangetekend in Overijssel, dan blijft dat aantal steken op één of twee bij de gemeente bekende bezwaren.

Voor het plaatsen van een mast of antenne hoeft niet altijd een vergunning worden aangevraagd. “De meeste zendmasten zijn minder dan 5 meter hoog en daarom vergunningsvrij”, geeft de gemeente Enschede bijvoorbeeld in een toelichting. Over deze niet-vergunningsplichtige werkzaamheden zijn bij gemeenten dan ook geen cijfers bekend.

Meer lezen over slecht 112-bereik in de provincie Overijssel? Check onze homepage en volg het laatste nieuws op onze Facebook en Instagram. Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Een melding doorgeven over slechte bereikbaarheid kan hier of stuur ons een mail.

Leave comment