De Droomfabriek: “Mijn grootste hobby als kind was muziek. Toen ik net kon praten, begon ik gelijk met zingen.”

Fenne Toenink (19) droomt ervan om geld te verdienen met haar hobby, muziek! Naast dat Fenne veel met muziek bezig is, studeert ze ook Creative Business en is ze aan de slag gegaan als grafisch vormgever.

Hoe ben je opgegroeid?

Ik ben opgegroeid in Twente. In het dorp Denekamp. Ik groeide op als ‘oons klèn’, oftewel, de jongste van drie. Een gezellig gezin zijn we altijd geweest en het werd nog iets gezelliger toen er in mijn tienerjaren twee zusjes bij kwamen, pleegzusjes. Met een groot gezin van acht, was er altijd lol, werd er gelachen en hoefde ik me nooit te vervelen. Ik ben na de middelbare school naar Leeuwarden verhuisd, naar een studentenhuis met zeven meiden. Ik vind het heerlijk om mensen om me heen te hebben en ben dat ook niet anders gewend. Helaas, door corona, heb ik mijn kamer in Leeuwarden op moeten zeggen. Maar natuurlijk is m’n stekkie in Twente ook niet verkeerd! 

Waar droomde je als kind over?

Mijn grootste hobby, ook als kind zijnde, was muziek. Toen ik net kon praten, begon ik gelijk met zingen. Het liefst de hele dag door. Als ik volgens mijn ouders te veel praatte en ze mij zeiden dat ik niet zoveel moest praten, ging ik zingen. Ik was nooit stil. 

Op de basisschool deed ik zo nu en dan ‘optredens’ in de klas. Dan nam ik een CD mee van Kinderen Voor Kinderen en dan had ik een stukje voorbereid om voor de klas uit te voeren. Podiumvrees zat er bij mij niet in. 

Toen mijn zus piano en zangles kreeg, wilde ik dat ook. Toen ik een jaar of 9/10 wasben ik dus ook begonnen met pianospelen. Een paar jaar later vond ik het ook tijd worden om gitaar te spelen, dus ben ik op de oude gitaar van mijn moeder akkoorden gaan oefenen. 

Mijn grootste droom was dan ook om later beroemd te worden. Al kijk ik daar nu anders tegenaan. Ik hoef niet per se heel bekend te worden, maar het lijkt me wel heel erg leuk als ik van muziek mijn carrière kan maken.

Was je als kind vrij om groot te dromen?

Er was genoeg ruimte voor mij als kind om groot te dromen. Vooral omdat mijn familie ook zo muzikaal is. Mijn moeder was dirigente van het kinderkoor in Denekamp en speelde zelf ook gitaar en piano (en nog een heleboel andere instrumenten). Mijn zus hield van zingen en mijn broer speelde gitaar. In ons gezin werd het maken van muziek wel gestimuleerd en kon een optredentje hier en daar natuurlijk niet ontbreken.  

Mijn ouders zijn daarin ook mijn trouwe supporters. Bij elk optreden staan ze langs de kant en ojee als ze er eens een keer niet bij kunnen zijn… Dat maakt het natuurlijk ook leuker, als je gemotiveerd wordt door je omgeving.

Heb je je kinderdroom waar kunnen maken of is deze droom veranderd?

Mijn kinderdroom is nog niet uitgekomen. Ik heb nog geen miljoenen fans. Toch heb ik wel het één en ander bereikt op het gebied van muziek. Zo heb ik het Twents Songfestival gewonnen met een nummer in Twents dialect en ben ik te zien geweest op tv bij The Voice Kids. Als kind leek me het geweldig om eens op tv te komen, tussen al die zingende kids bij The Voice.  

Nu is mijn droom niet meer om beroemd te worden en om per se iets te doen met muziek. Het zou mooi meegenomen zijn natuurlijk als ik wel van mijn hobby mijn carrière kan maken, maar ik heb naast muziek maken ook nog een andere hobby en dat is het grafische gedeelte. Ik ben ongeveer een half jaar geleden mijn eigen bedrijf begonnen, als grafisch vormgeefster. Het zou me niet zoveel uitmaken als mijn carrière niet eindigt in de muziek. Als ik maar lekker creatief kan zijn. 

Hoe kijk je terug op de dromen die je als kind had?

Ik had als kind niet per se grote dromen. Ik wilde toen ik op de basisschool zat bijvoorbeeld heel graag bij Kinderen voor Kinderen, dat is het uiteindelijk niet geworden, maar ik heb wel meegedaan aan het Kinderen voor Kinderen songfestival. Ik deed vooral gewoon wat ik leuk vond, en dat doe ik nu nog steeds. Zolang ik doe wat goed voelt, komt het ook wel goed.

Waar ben je nu druk mee bezig?

Op dit moment werk ik bij mijn eigen designstudio als grafisch vormgever. Ook werk ik bij een reclamebureau waar ik taken doe als grafisch vormgever, marketeer en concept developer. Ik zou dit schooljaar eigenlijk een minor volgen in Thailand en Zuid-Afrika, maar helaas had corona andere plannen voor mij. Ik heb een half jaartje studievertraging, maar ben wel hele leuke dingen gaan doen! 

Daarnaast werd ik bij het Twents Songfestival uitgedaagd om eens te komen met een eigen nummer. Zelfgeschreven. Ik had dit nog nooit echt serieus geprobeerd, maar het leek me altijd wel leuk om eigen nummers te hebben. Inmiddels is het twee jaar later en ben ik bijna klaar met mijn eerste liedje. Ik ga er nog niet te veel over zeggen, maar ik ben wel van plan om het binnen nu en een jaar uit te brengen.

Waar ben je trots op?

Ik ben trots op dat ik doe wat ik leuk vind. Ik had bijvoorbeeld ook kunnen kiezen voor een muziekopleiding om nog meer ervaring op te doen. Ik ben blij dat ik dat niet heb gedaan. Want op de opleiding Creative Business, die ik nu volg, ben ik op mijn plek. Daarnaast heb ik op het gebied van muziek al heel veel gedaan en heb ik al heel veel ervaring opgedaan. Iets waar je best trots op mag zijn, toch?  

Welke obstakels kwam je tegen tijdens het volgen van je droom?

Eigenlijk kwam alles wel vanzelf. Natuurlijk denk ik achteraf soms wel, had ik dit maar gedaan, of had ik dat maar gedaan, maar toch heb ik altijd gedaan wat ik leuk vond, en gedaan wat goed voelde.

Wat droom je dat er komende jaren allemaal gaat gebeuren?

Ik wil heel graag weer optreden. Door corona heb ik lang niet meer live voor een publiek mogen zingen. En ik wil graag nummers uitbrengen. Het eerste concept ligt al klaar, maar ik zou in de toekomst nog wel meer willen maken. Afgelopen jaar is er een livestream georganiseerd in Denekamp door restaurant de Wethouderrestaurant Oosth en Hotel dSchout. Na een jaar lang zonder optredens, was dit het eerste optreden voor een live publiek in lange tijd. Toen pas besefte ik dat ik muziek maken wel heel erg mis, en dan vooral het optreden.

Heb je een tip voor jongeren die misschien wel een soortgelijke droom hebben en niet zo goed weten hoe ze deze waar moeten maken?

Ik zou mee willen geven dat je gewoon moet doen waar je zelf zin in hebt en wat voor jou goed voelt. Wil je leren gitaar spelen, ga het doen. Wil je leren piano spelen, neem pianoles. Ook al begin je klein. Alle beetjes helpen.

Dit artikel is geschreven door journalisten van PubliekPlein, een samenwerking tussen RTV Oost en studenten journalistiek. Zij publiceren verhalen en artikelen over dromen van inwoners van Noordoost-Twente. Wilt u uw verhaal doen, of wilt u meepraten over deze onderwerpen? Mail ons dan op infopubliekplein@gmail.com

Leave comment