Een gezondere leefstijl? Tamara helpt jou!

Tamara Schuurmans (23) uit Hierden is tijdens corona thuis te komen zitten van haar studie. Het was een bewegelijke periode met veel ups maar ook downs. Op een heuse zoektocht naar haarzelf heeft ze een eigen website gebouwd en een e-book uitgebracht. Iets wat zij voor corona nooit had gedacht om te doen. Ze wil zoveel mogelijk mensen inspireren en helpen met het krijgen van een gezonde leefstijl. 

Sporten was altijd al mijn ding. Ook vond ik het leuk om andere mensen te helpen met sporten. Het begon op volleybal training, ik ging naast het zelf volleyballen ook les geven. Hier had ik voor het eerst kennis gemaakt met het lesgeven, en het beviel mij erg goed. Op het MBO ben ik doorgegaan met het lesgeven wat mij deed besluiten om de leraren opleiding (CALO), lichamelijke opvoeding, te volgen op hogeschool Windesheim in Zwolle.

Andere mindset door corona

Ik zit nu in mijn derde leerjaar. Ik baalde vorig jaar heel erg toen de corona begon. We moesten thuis blijven en konden geen praktijklessen volgen. De praktijklessen waren de lessen die ik altijd met erg plezier volgde. Ik merkte al snel dat door corona mijn motivatie voor school een stuk minder werd. Ik ben daardoor erg gaan twijfelen of dit dan nog wel de opleiding was die ik wilde doen. Doordat ik niet meer kon lesgeven werd ik uit mijn dagelijkse en wekelijkse routine gehaald. Hierdoor ging ik erg veel nadenken over mijn leven en over hoe ik wil dat mijn toekomst er uit zou komen te zien. Ik ging kijken of ik een andere opleiding kon doen naast deze studie, toch dacht ik niet dat dat iets voor mij zou zijn omdat ik ook weer niet zo’n studiebol ben.

Uiteindelijk heeft dat nadenken geleid naar iets positiefs. Ik ben namelijk ook na gaan denken over wat ik nou echt leuk vind, namelijk voeding. Voeding was het gene waar ik het afgelopen jaar flink mee bezig ben geweest. Zo ben ik in contact gekomen met mensen die veel weten over voeding en heb veel kennis gehaald uit boeken. Het verdiepen in voeding wekte veel positieve energie op bij mij. Toen ik weer de positieve drive had terug gevonden had ik voor mijzelf besloten de studie af te maken. De tijd die ik over had naast mijn studie, doordat mijn praktijklessen niet doorgingen, ging ik besteden aan voeding. Dit hielp mij echt om de coronatijd tot nu toe door te komen. Gelukkig mogen we nu weer praktijklessen volgen. Het onderwijs heef nu besloten dat praktijklessen wel door mogen gaan. Gelukkig heeft de KALO besloten dat dan ook te doen, we werken wel met halve klassen maar dat is prettiger dan thuis zitten. Op die manier kunnen wij met elkaar in beweging blijven.

Van het één kwam het ander

Tijdens mijn research over voeding ben ik veel gaan schrijven. Alle informatie die ik interessant vond heb ik bewaard en samengevoegd. Op een bepaald moment had ik zoveel informatie bij elkaar verzameld dat ik dacht dat die informatie ook erg goed kan zijn voor andere mensen. Zo ben ik begonnen met het posten op social media en ben ik een eigen website gestart. Via deze website deel ik tips over voeding en recepten om zelf aan de slag te gaan. Ook kunnen mensen via die website vragen stellen over voeding en in contact komen met mij waarna ik hen met alle liefde wil helpen. Uiteindelijk heb ik alle informatie die ik had verzameld samengekoppeld waaruit er een e-book is ontstaan.

Ik had nooit verwacht dat ik een e-book uitging brengen.

In eerste instantie was het informatie verzamelen voor mijzelf. Het is mooi dat nu andere mensen hierdoor kunnen worden geïnspireerd. Het e-book is geen kookboek met alleen maar recepten. Ik heb in mijn e-book vooral de focus gelegd op wat gezonde voeding precies is, dus waar je aan kunt denken. Ik heb lijsten gemaakt van ontbijtjes, lunches, diners en gezonde tussendoortjes. Daar heb ik wel wat voorbeeld recepten bij toegevoegd. Ook heb ik een dagschema toegevoegd waaraan mensen zich kunnen houden.

Ik heb met verschillende soorten mensen en hun doelen rekening gehouden. Wil je bijvoorbeeld afvallen? Ga voor verse groenten en fruit. Diepvries mag ook. Sla geen maaltijden over. Bij uitslapen neem je wel je ontbijt, alleen laat je je tussendoortje desnoods staan. Naast het willen afvallen heb ik mij ook geprobeerd te focussen op de sporters. Sporters verbruiken namelijk meer energie. Belangrijk bij sporters zijn de koolhydraten. Koolhydraten inname vóór, tijdens en na de inspanning zal prestaties kunnen bevorderen. Dit zorgt voor meer brandstof voor de energieproductie. Het kan natuurlijk ook dat je tevreden bent met jezelf maar meer wilt weten over wat je nou eet.  Ik wil met mijn e-book mensen echt bewust maken van voeding. Zo leg ik ook uit welke voedingstoffen wij nodig hebben en waarvoor ze precies dienen.

Via social media ben ik veel in contact met verschillende leeftijdsgroepen. Zo werk ik ook met een team, genaamd juice plus, samen met andere mensen die bezig zijn met een gezonde leefstijl. Mensen die vragen mij naar tips en zo help ik anderen. Ik heb nu vijftien meiden die ik vast wekelijks begeleid. Als je resultaten begint te zien motiveert dat niet alleen de meiden maar ook mijzelf. Vanuit mijn omgeving kreeg ik ook steeds vaker de vraag of ik hen niet kon helpen met een gezonde leefstijl. De reacties die ik krijg van mensen die ik help en van de mensen die mijn verhalen echt lezen, dat is de reden waarom ik dit doe. Je krijgt er zoveel positieve energie van. Het is echt waardevol, je zet  iets op papier wat andere kan helpen en dat vind ik zelf heel mooi.

 

Het e-book is voor iedereen interessant vanaf 18 jaar.

Toekomst

Ik wil erg graag een combinatie doen van leraar en voedingsconsulent. Hier wil ik dan ook nog graag een extra opleiding voor gaan volgen. Ik merk dat ik wat ik nu doe iets is waar ik op het moment meer na toe neig dan naar “het leraar” zijn. Toch vind ik het wel echt belangrijk om deze opleiding af te maken. Als ik terug kijk op de studie tot nu toe, heb ik wel erg veel geleerd en voegt het zeker iets toe aan mijn toekomst. Dit is dan ook de reden waarom ik de opleiding af ga maken. Het sluit mooi op elkaar aan. Ik ben nu nog niet bezig met een tweede e-book maar ik ben er wel over aan het nadenken. Mindset en motivatie zijn dan de onderwerpen waar ik dieper op in wil gaan. Hoe kan je een gezonde leefstijl op langere termijn volhouden. Kortom ik blijf mij bezig houden met voeding en hoop nog veel meer mensen te kunnen en mogen inspireren met een gezonde leefstijl.

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.