Dit wist jij nog niet over de bibliotheek

De bibliotheek bestaat al een lange tijd en heeft veel functies waar jij misschien nog niet alles vanaf weet. Daar vind je later op onze site meer over, maar wist je dit al van de bibliotheek? 

1 Oorsprong bieb

De eerste bibliotheek werd al opgezet in de tijd van de Egyptenaren. Veel is daar niet meer van over. Twee jaar geleden vierde de bibliotheek in Hengelo nog zijn 100-jarig bestaan. Een stuk minder oud als die van de Egyptenaren dus. Het bijzondere aan deze bibliotheek was dat dit de eerste bibliotheek in Nederland was waar lezers zelf de boeken uit mochten zoeken.

2 Het meest uitgeleende boek van 2020

Lenen is nog steeds de grootste functie van de bieb en dat is het altijd al geweest. In totaal zijn er in 2020 42 miljoen papieren boeken uitgeleend aan leden van de openbare bibliotheek. De meeste mensen deugen van Rutger Bregman was het meest uitgeleende boek. Dit boek werd in een jaar tijd 34.500 uitgeleend.

3 Meest uitgeleende kinderboeken van 2020

Vooral de serie over de Gorgels van cabaretier Jochem Meijer en de weerwolfje serie van Paul van Loon deden het afgelopen jaar goed bij de kinderen.

  • De Gorgels en het geheim van de gletsjer
  • De Gorgels
  • Dolfje Weerwolfje
  • Weerwolfbommetje!
  • De wereld van de Gorgels

4 Het meest gestolen boek

Ja, het gebeurt echt… Mensen vinden dit boek te leuk om te laten liggen in de bibliotheek. Het Guinness Book of Records is namelijk het meest gestolen boek uit openbare bibliotheken. Begrijp jij het?

Leave comment