KPN: ‘Nog altijd plekken in Nederland waar dekking niet optimaal is’

Het lukt voor KPN-gebruikers niet altijd om altijd en overal bereikbaar te zijn. Klanten van KPN kunnen weliswaar gebruikmaken van een dekkend mobiel netwerk van ruim 5000 zendmasten, maar volgens regiodirecteur Anja de Vos-Biemans “zijn er ook in Nederland nog altijd plekken te vinden waar de dekking niet optimaal is.”

Samen met collega-directeur Van der Jagt is zij dagelijks in gesprek met bestuurders van gemeenten en provincies in Nederland over de ontwikkelingen in de regio, zo valt de lezen op de website van KPN.

Daarnaast blijft KPN naar eigen zeggen investeren in het vergroten van de capaciteit en de dekking van zijn mobiele netwerk. Zo wordt het netwerk gemoderniseerd, en worden alle 5000 zendmasten vernieuwd. “Hierdoor wordt het netwerk nog beter, en maken we niet alleen 4G beter maar komt ook 5G beschikbaar”, aldus De Vos-Biemans.

Buitengebieden

Tijdens die operatie ligt de focus van KPN op goede prestaties in heel Nederland, vertelt De Vos-Biemans. “Dus ook buiten de steden, in de dorpen, onderweg en buitenaf. De afgelopen jaren hebben we op vele tientallen locaties in het buitengebied het mobiele bereik verder verbeterd, onder andere door de inzet van nieuwe technieken en de plaatsing van extra zendmasten.”

“Want bereikbaar zijn is één, zo’n zendmast in de achtertuin heb je liever niet.”

Jeroen van der Jagt – KPN

Toch is het plaatsen van een zendmast niet altijd een makkelijk opgave. “Wij hebben enerzijds te maken met een grote publieksvraag naar goed mobiel bereik en daarvoor heb je natuurlijk ook zendmasten nodig. Iedereen wil bereikbaar zijn en ook bijvoorbeeld 112 kunnen bellen in geval van nood. Tegelijkertijd worden wij in een aantal gevallen geconfronteerd met weerstand tegen het plaatsen van antennes”, zegt regiodirecteur Jeroen van der Jagt. “Want bereikbaar zijn is één, zo’n zendmast in de achtertuin heb je liever niet.”

Maar een nieuwe zendmast is niet altijd de oplossing. In bosrijke gebieden, kantoorgebouwen, nieuwbouwhuizen, onder de grond en verkeerstunnels dringen radiosignalen van zendmasten moeilijk door, schrijft KPN. Daarom wordt gewerkt om met speciale oplossingen het mobiele netwerk te verbeteren, bijvoorbeeld mobiel bellen via Wifi.

FOTOBRON: PIXABAY

Leave comment