Dinsdag cijferdag: Het nummer voor iets minder bedreigende situaties

Het is algemeen bekend dat je voor een noodsituatie belt naar 1-1-2. Dat kan dan gaan om een levensbedreigende situatie zijn, zoals een verkeersongeluk dat plaatsvindt, of een gewelddadige overval. Maar wil je ‘slechts’ bellen voor een minder ernstig incident, dan kun je contact leggen met het nummer 0900-8844.

Een voorbeeld daarvan is een geval waarbij je wel één van de hulpdiensten nodig hebt, maar er geen sprake is van een levensbedreigende situatie. Zoals een aanrijding met alleen blikschade, een kat die in de boom zit of je hebt jezelf buitengesloten en kunt je eigen woonhuis niet meer in. Je bent dus geen getuige van een misdrijf of een andere levensbedreigende situatie.

Corona

Sinds de coronacrisis is het nummer 0900-8844 een steeds prominentere gaan spelen. Het afgelopen jaar werd het 0900-nummer bijna vijf miljoen keer gebeld, waarvan er iets minder dan 800.000 werden behandeld door de politie-eenheid Oost-Nederland. Het aantal telefoontjes is daarmee met zo’n 20 procent toegenomen ten opzichte van voor het aanbreken van de coronacrisis. Mensen bellen bijvoorbeeld meer over maatregelen die niet worden nageleefd, zoals de bezoekersregeling of een groep die op straat rondhangt.

Bel je naar 0900-8844, dan wordt je telefoontje behandeld in één van de Regionale Service Centra (RSC) die de politie kent. In Overijssel zit zo’n centrum bijvoorbeeld in Enschede. Daar wordt gekeken wat er met de melding gedaan wordt. Blijkt het tóch te gaan om een spoedeisende situatie, dan kan je alsnog doorgeschakeld worden naar een 112-centrale. Maar ook een afspraak maken voor een aangifte kan met een belletje naar 0900-8844.

Dit is een artikel geschreven door journalisten bij Publiekplein (een samenwerking tussen RTV Oost en studenten journalistiek). Zij onderzoeken de bereikbaarheid van 112 in Overijssel. Heeft u ervaring met slechte bereikbaarheid, meld het ons (klik hier). Of wilt u op de hoogte blijven van de producties over de bereikbaarheid van 112 (klik hier). Meer lezen over de producties van publiekplein, klik hier.

Leave comment