Dinsdag cijferdag: Het eerste noodnummer

Je hebt het wellicht al gelezen in eerdere artikelen in de reeks ‘Dinsdag Cijferdag’ dat in 1997 het alarmnummer 112 in ons land werd ingevoerd. Daarvoor kenden we al het noodnummer 06-11. In de VS kwamen ze er in ’68 in de vorige eeuw met hun eigen alarmnummer. Maar welk land had nu eigenlijk de échte primeur?

Het antwoord op die vraag: de Britten. In het Verenigd Koninkrijk ontstond namelijk in 1937 het idee om tot een uniform oproepnummer te komen voor het bereiken van de hulpdiensten. Groot-Brittannië heeft daarmee werelds oudste noodoproepdienst.

Brand

Aanleiding daarvoor was een brand in London aan de Wimpole Street, waarbij er vijf slachtoffers vielen. Een buurman probeerde de brandweer in te schakelen, maar zijn oproep kreeg niet de urgente behandeling die het verdiende. Het leidde er uiteindelijk toe dat op 30 juni 1937 het alarmnummer 999 werd geïntroduceerd.

Na al die jaren kun je anno 2021 nog altijd in contact komen met Britse hulpdiensten als je contat opneemt met 999. Ook de Britse kustwacht, The Royal National Lifeboat Institue, kan je via 999 bereiken.

Daarnaast wordt het voor ons gebruikelijke 112 in Engeland, Schotland en Wales ook ‘gewoon’ geaccepteerd. Via beide nummers is het dus mogelijk om politie, brandweer en ambulance te bereiken.

Meer lezen over slecht 112-bereik in de provincie Overijssel? Check onze homepage en volg het laatste nieuws op onze Facebook en Instagram. Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Een melding doorgeven over slechte bereikbaarheid kan hier of stuur ons een mail.

Leave comment