Cyber Monday: wat is Whatsappfraude?

 

Bij WhatsAppfraude, ook wel vriend-in-nood-fraude genoemd, krijg je via WhatsApp zogenaamd een dringend verzoek van een vriend, familielid of bekende om snel geld over te maken. In werkelijkheid komt het appje van een oplichter die zich voordoet als een bekende die u op slinkse wijze geld wil aftroggelen. Maar wat is WhatsAppfraude precies en hoe voorkom je dat je zelf slachtoffer wordt?

Wat is WhatsAppfraude?

Een vriend, familielid of andere bekende verstuurt een bericht dat hij dringend financiële hulp nodig heeft. Oplichters willen je doen geloven dat een bekende je om geld vraagt omdat hij of zij in nood zit. Daarvoor gebruiken ze foto’s van een bekende of proberen ze zelfs de stem na te bootsen. De persoon bedenkt vaak een reden waarom zijn internetbankieren niet werkt. Hij zit bijvoorbeeld in het buitenland vast en is zijn geld, telefoon en papieren kwijt of hij heeft zijn telefoon per ongeluk in de wasmachine gedaan. Deze ‘bekende’ vraagt je dan om snel geld over te maken, terwijl de echte bekende in kwestie zich van geen kwaad bewust is.

Hoe voorkom je dat je zelf slachtoffer wordt?

Als iemand jou op WhatsApp benadert om geld over te maken, moet je er altijd voor zorgen dat je de persoon in kwestie eerst fysiek spreekt of belt via het gebruikelijke nummer van die persoon. Scherm daarnaast jouw gegevens op sociale media zoveel mogelijk af: deel nooit zomaar een telefoonnummer of adres. Blijf als laatste altijd kritisch met het delen van persoonlijke gegevens, vertrouw nooit zomaar iemand online.

Geen slachtoffer, maar wel benaderd via WhatsApp?

De politie roept iedereen op zich te melden, ook als ze geen slachtoffer zijn geworden. Ook wordt er geadviseerd om contact op te nemen met de fraudehelpdesk en met de bank.

Leave comment