Boek van de week: In Europa

Elke dinsdag lichten we een boek van de week uit. Een boek dat op dit moment populair is of gewoon een boek dat we zelf leuk vinden. Deze week: In Europa van Geert Mak.

In de nieuwe aflevering van De Boekencast is universitair pabostudent Jarno Slendebroek te gast. Hij is regelmatig in de bibliotheek te vinden en merkt dat er in het onderwijs een connectie is met de bibliotheek. Zijn beste boek aller tijden is In Europa van Geert Mak.

“Het is niet direct een boek dat lekker wegleest, maar het is wel heel interessant. Geert mak is heel Europa doorgegaan en vertelt in ieder dorp of stad een verhaal uit de 19e eeuw of daarvoor. Daarmee geeft hij een gedetailleerd inkijkje binnen een land of stad. Hoe zag een stad er vroeger uit? Het heeft mijn beeld dat ik voorheen had van Europa veranderd. Hopelijk mogen andere lezers dat ook ervaren”, zo vertelt Jarno.

Kafttekst

 ‘Begin 1999 verliet ik Amsterdam voor een reis door Europa die een vol jaar zou duren. Het was een soort laatste inspectie: hoe lag het continent erbij, aan het eind van de twintigste eeuw? Maar het was ook een historische reis: ik volgde letterlijk de sporen van de geschiedenis, door de eeuw en door het continent, beginnend in januari bij de resten van de Parijse Wereldtentoonstelling en het bruisende Wenen, eindigend in december, bij de ruïnes van Sarajevo.

Dat hele jaar reisde ik zo met de eeuw mee, in een krakeling van routes, langs Londen, Volgograd en Madrid, langs de bunkers van Berlijn, de geparfumeerde kleerkasten van Elena CeauSescu in Boekarest en de speelgoedauto’s in een verlaten crèche in Tsjernobyl. En ik praatte met de getuigen: met schrijvers en politici, met verzetsmensen en hoge officieren, met een boer in de Pyreneeën en met de kleinzoon van de Duitse Keizer, tientallen Europeanen die hun verhaal vertelden.

Dit reisverslag gaat over het verleden, en wat het verleden met ons doet. Het gaat over verscheurdheid en onwetendheid, over historie en angst, over armoede en hoop, over alles wat ons nieuwe Europa scheidt en bindt.’

Meer lezen over de toekomst van de bibliotheek van Overijssel? Ga naar onze homepagina en volg het laatste nieuws. Niks meer missen? Volg ons dan op Facebook en Instagram. Wil jij je verhaal kwijt over jouw ervaringen met de bibliotheek? Mail dan naar Toekomstbieb@mail.com

Leave comment