DeltaFM’s traktatie: Lollypop

Door: Lennart Kingma

Pruttelend komt de auto van Carlo Jogems aanrijden op het terrein van wat op een woonhuis met een grote mast in de tuin lijkt. Dit blijkt DeltaFM te zijn, de lokale radiozender van de gemeente Twenterand. Elke zondag rijdt Carlo Jogems vanuit Tubbergen in zijn auto naar Vroomshoop. Echt snel gaat dit niet, zijn auto kan maar 45 kilometer per uur. Sneller mag Carlo niet rijden op de weg, hij heeft namelijk een lichte beperking. De snelheid maakt Carlo niet uit, zolang hij maar bij de studio komt. Elke zondag presenteert hij van 12 tot 1 het kinderprogramma ‘Lollypop’. Carlo moet eigenlijk de cd’s uitzoeken die hij gaat draaien bij de uitzending, maar in plaats daarvan vertelt hij enthousiast over zijn radio-ervaringen. Met de galmende opera van het nu spelende radioprogramma door het gebouw heen, zit Carlo in het kantoor.

Carlo Jogems stapt in 2012 op 18-jarige leeftijd binnen bij DeltaFM. Na een aantal jaren bij een radiozender in Emmen te hebben gewerkt, is het tijd voor een nieuwe stap. Bij DeltaFM mag Carlo voor het eerst zijn eigen programma presenteren, met als doelgroep: kinderen. Deze stap mocht Carlo in Emmen niet zetten wegens zijn beperking. Bij DeltaFM was er de ruimte om de ambitieuze jongere een programma te bieden. Carlo bedenkt de naam ‘Lollypop’ zelf. Dé manier om kinderen aan te spreken is immers met snoep. Nu, elf jaar later, presenteert Carlo nog elke zondag met evenveel enthousiasme Lollypop. Op een ‘Lollypop playlist’ A4’tje schrijft Carlo zijn muziekkeuzes op. Hij neemt een uur de tijd om de uitzending voor te bereiden. Met opperste concentratie is de inmiddels 29-jarige deejay aan het werk. Terwijl de opera nog door het gebouw galmt blijft Carlo zijn cd’s uitzoeken. Deze week is het een speciale uitzending, dit is namelijk de eerste Sinterklaasuitzending van het jaar. Elk jaar kijkt Carlo uit naar de speciale uitzendingen. In de normale uitzendingen maakt hij voornamelijk gebruik van de Kids Top20. Nu krijgt hij de kans om zijn favoriete bezigheid uit te voeren; mixen.

Het is kwart voor 12. Over een kwartier begint Carlo zijn programma. In de blauwe studio kijkt Carlo naar het eveneens blauwe licht van zijn computerscherm. Hij zoekt op de computer nog sommige nummers uit die hij niet op cd heeft. Voorovergebogen en enthousiast schrijvend is Carlo de voorbereiding aan het afronden. Zijn pen glijdt langs de achterkant van de cd-hoes. De stapel cd’s, gevuld met Sinterklaasmuziek, wordt steeds groter. Naarmate zijn A4’tje vol raakt, komt de uitzending steeds dichterbij.

De presentator van de klassieke muziek kondigt het einde van zijn uitzending aan. Dit is het moment voor Carlo om zijn cd’s klaar te zetten. Carlo doet zijn koptelefoon op en gaat zitten. Ineens klinken Bassie en Adriaan door de speakers; het programma is los. De vrolijke kindermuziek galmt door de studio. Carlo zit in de startpositie. “Hallo allemaal, welkom weer bij een uurtje Lollypop. Luister mee, zing mee, pak een zakje pepernoten en geniet mee.” Het eerste Sinterklaasliedje wordt vol enthousiasme door Carlo ingezet. Ondanks de voorbereiding gaat het na het eerste liedje mis. Carlo wilde een gesproken verhaal instarten, maar deze cd werkte niet. Onder lichte druk en gespannen naar de cd-speler kijkend, weet hij de boel snel om te gooien. De Sinterklaasmuziek gaat alweer door de studio als Carlo vertelt wat er misging. Terwijl hij een nieuwe cd in de speler klaarzet, vertelt hij dat er wel vaker foutjes gebeuren. Delta is niet heel professioneel, dus het maakt gelukkig niet veel uit. Maar natuurlijk wil Carlo niet dat dit elke week gebeurt.

Na het tweede liedje komt dan eindelijk het gesproken verhaal. Het is een verhaal over een jongetje dat van Sinterklaas een puppy krijgt. Terwijl het verhaal in volle gang is, komt collega Brenda met haar telefoon in de hand binnen. “Carlo, Alfred vraagt wat hij in zijn schoen moet doen om een puppy te krijgen.” “Een kleine puppy, of een knuffelpuppy!”, grapt Carlo.

Carlo wordt bij DeltaFM enorm gesteund. Ondanks zijn beperking, wordt hij bij de radiozender als gelijke behandeld en krijgt hij evenveel kansen als de rest. Ook Carlo’s vrienden steunen hem enorm. De jonge Deejay licht op wanneer een vriend ineens een filmpje naar hem stuurt. In het filmpje is te zien hoe Carlo’s kameraad met zijn collega’s in de bouw naar Lollypop aan het luisteren is. “Sorry kerel, wij draaien nu alleen maar Sinterklaasmuziek.”, reageert Carlo. “Wat voor liedje wil je horen dan?” Voor zijn vrienden draait de presentator nog wel eens een verzoeknummer.

Carlo schuift de microfoon naar zich toe en doet de koptelefoon op. “Dat waren de Pietenkidz met het nationaal Sinterklaaslied. Dan gaan we gauw verder met de club van Sinterklaas. Het nummer dat we horen is “NA, NA, NA”. Terwijl Carlo nog strak het scherm in de gaten houdt, vertelt hij dit programma echt voor de kinderen te maken. De muziek brengt bij hem ook herinneringen aan zijn kindertijd naar boven. Carlo werkt zelf graag met kinderen. Naast zijn radioprogramma werkt hij nog bij een kinderopvang en als conciërge bij de basisschool van Tubbergen.

Elke zondag in december, na een succesvolle uitzending gepresenteerd te hebben, heeft Carlo thuis nog genoeg werk te doen. Hij werkt thuis ieder jaar aan een kerststad. De kerstfanaat werkt hard om elk detail zo mooi mogelijk te maken. Carlo kijkt elk jaar enorm uit naar de kerstuitzendingen van Lollypop. Hij vindt deze uitzendingen bij uitstek het leukst. De kerstliedjes vindt hij de mooiste liedjes om te draaien. Dromend over de kerstuitzendingen moet de deejay zich eigenlijk weer focussen, hij moet bijna het programma afsluiten. Carlo vindt het niet fijn om zijn presentatieteksten voor te lezen, hij doet het allemaal uit zijn hoofd. Improviserend praat Carlo in de microfoon: “We naderen het eind van de eerste Sinterklaasuitzending van 2023. Volgende week zijn we er weer. Tot volgende week!”