De paus start gebedsmarathon voor spoedig einde coronapandemie

VATICAANSTAD – Paus Franciscus is in deze Mariamaand (mei) gestart met een wereldwijde gebedsmarathon voor een snelle beëindiging van de coronapandemie. Ondanks dat het aantal katholieken sterk afneemt, worden bedevaartoorden toch opgeroepen om deze gehele maand te bidden tot de rozenkrans.

De paus heeft de gebedsmarathon op 1 mei geopend. Op 31 mei sluit hij deze dan ook weer af. Hij heeft iedereen opgeroepen om mee te bidden. Niet alleen katholieken, maar ook andersgelovigen, gemeenschappen en gezinnen. Het Vaticaan organiseert elke dag vanaf 18.00 uur een livestream op al hun mediaplatforms.

Onverwachte wonder

De gebedsmarathon heeft deze keer als thema: ‘De hele Kerk bad vurig tot God’. Hiermee wordt er verwezen naar de bijzondere gebeurtenis die wordt verteld in de Handelingen van de Apostelen. Petrus zat gevangen. Hij bad tot de Kerk totdat God een engel stuurde die hem kon bevrijden. Het verhaal beschrijft hoe de gemeenschap samenkomt om te bidden bij gevaren. Er wordt gehoopt dat de Heer luistert en een onverwachte wonder verricht, net als nu met de coronacrisis.

Rozenkrans

Een andere naam voor de katholieke gebedssnoer de rozenkrans is ‘Paternoster’. De ketting bestaat uit 59 kralen. De eerste kraal is een kruisteken. In eerste instantie bestond een rozenkrans uit 150 kralen die symbool stonden voor de 150 Bijbelse psalmen. De psalmen zijn in de vijftiende eeuw vervangen door ‘Wees Gegroet’. Dat maakte het makkelijker voor mensen die niet konden lezen of die geen tijd hadden om de psalmen te bidden. Een rijtje van tien kralen wordt een tientje genoemd. Bij het bidden van een tientje, denken de katholieken na over het leven van Christus, dat samengevat is in 15 ‘geheimen’. Om de hele rozenkrans gehad te hebben, moet men de gebedssnoer drie keer helemaal bidden. Wie dat doet, toont volgens het katholieke geloof niet alleen zijn of haar toewijding aan God, maar krijgt er ook bijzondere aandacht van Maria door.

Wat vind jij hiervan? Laat het ons weten.

De rozenkrans waarmee de katholieken deze maand bidden.

BRONFOTO’S: Pixabay

Leave comment