Boek van de week; Laura H.

Elke dinsdag lichten we een boek van de week uit. Een boek die op dit moment populair is of gewoon een boek die we zelf leuk vinden. Deze week: het boek Laura H. van Thomas Rueb.

Laura H is een boek geschreven door journalist Thomas Rueb over het kalifaatmeisje. Wat een achtergrondartikel voor het NRC moest worden, is in een compleet boek veranderd. Het is een waargebeurd verhaal van een meisje die met haar kinderen en man afreist naar het kalifaat om daar het geluk te zoeken. Het mooie van het boek is, dat je helemaal mee wordt genomen in het verhaal en hoe ze de reis heeft gemaakt. Er zijn onder andere WhatsApp gesprekken, brieven, e-mails en politiedossiers in het boek verwerkt. Dit alles zorgt voor een kijkje in het avontuur wat Laura H. meemaakte. De paars opvallende kaft omhult een relatief dik boek met 538 bladzijden en lijkt in eerste opzicht een aardige klus om te verwerken. Door de fijne vertelvorm was ik er zo doorheen.

De kafttekst:

In de zomer van 2016 wordt buiten het kalifaat van Islamitische Staat een jonge vrouw aangetroffen, rennend door de woestijn met twee kleine kinderen. Ze heet Laura zegt ze, en ze komt uit ‘Sweet Lake City’. Ze is ontsnapt, huilt, wil naar huis. Terug naar Zoetemeer – waar haat vader wacht, die een reddingsactie had opgezet met schimmige privémilitairen.

Op Schiphol wordt Laura gearresteerd. Ze zou zijn geworden gestuurd door IS om een aanslag te plegen. En waar is Ibrahim, de knappe jihadist voor wie ze alles opgaf? Laura uit Zoetemeer wordt Laura H., de bekendste Syriëganger van Nederland.

Thomas Rueb volgende Laura’s spoor tot in Irak. Hij reconstrueerde haar bekering, ijzingwekkende leven in het kalifaat en haar met vragen omgeven terugkeer. Dit is het verhaal van een meisje dat haar geluk zocht in een nachtmerrie. Van een vader die alles doet voor zijn kind. En van een land dat worstelt met de vraag: wanneer ben je een terrorist?

Meer lezen over de toekomst van de bibliotheek van Overijssel? Ga naar onze homepagina en volg het laatste nieuws. Niks meer missen? Volg ons dan op Facebook en Instagram. Wil jij je verhaal kwijt over jouw ervaringen met de bibliotheek? Mail dan naar Toekomstbieb@mail.com

Leave comment