Als opkomende DJ groot dromen in Twente
Fotobron: Pixabay

“Toen ik eenmaal begon met het dj’en, wist ik meteen dat ik dit wilde doorzetten. Daarom is het nu ook mijn leven en mijn passie.” Opgroeiend in de Twentse stad Enschede wist Jimmy Oostendorp (19) al heel vroeg waar zijn passie lag. Muziek is alles voor hem en het is dan ook zijn droom om hierin groot te worden. 

In zijn kamer staat een setup bestaande uit een Pioneer CDJ850. Met een mengpaneel oefent Jimmy steeds met draaien. Met flitsende discolichten in de kleuren blauw, groen en rood begint hij met het dj’en. Hij gaat door de weeks, maar ook in het weekend, live op Facebook. “Draaien voor liefhebbers en fans en ze geven waarvoor ze zijn gekomen, is heel mooi. Ik krijg erg veel positieve reacties en dat geeft mij een supergoed gevoel. Ik hoop dat ik de mensen die naar mij komen kijken een top uurtje kan bezorgen met de muziek die ik voor ze draai.” 

Uit het dorp Denekamp in Noordoost-Twente komt sinds enkele jaren een flinke groep dj’s op. Angerfist en Radical Redemption zijn twee van de bekendste. In het jaar 2020 behoorden zij tot de beste 100 dj’s ter wereld (DJ Mag 100)Als het gaat om hun genre, hardstyle/hardcore, dan staan zij zelfs in de top. Radical Redemption is één van de inspiratiebronnen van Jimmy. “Ik vind hem een toffe vent. Als ik zie hoe hij omgaat met zijn fans dan geeft dat me alleen maar meer inspiratie.” Iets wat Jimmy gemeen heeft met zijn idool is dat hun liefde voor muziek groot is. Naast de bekende dj’s zit er ook een flinke groep nieuwe talenten uit Twente aan te komen. Zo dus ook de negentienjarige Jimmy Oostendorp.  

 

Negentien jaar geleden, 29 mei 2001

Jimmy is op 29 mei 2001 geboren in Enschede. “Mijn vroegste herinnering aan muziek is dat ik piano heb gespeeld en soms ook heb gedrumd.” Als kleine jongen wist hij al snel dat hij muziek erg leuk vond en eigenlijk ook niet zonder kon. “Ik luisterde altijd al naar alle soorten muziek, maakt in principe niet uit welke.” Maar dat hij dj wilde worden, daar was hij nog niet zo snel achter. “Dat wist ik vroeger nooit. Ik luisterde wel elke dag naar muziek, maar heb daar nooit bij gedacht dat ik dan dj zou kunnen worden.” Jimmy was als kind een rustig jongetje, maar kon ook zeker zijn drukkere kant laten zien.  

Hij heeft op jonge leeftijd op meerdere scholen gezeten in Almelo, Hengelo en Enschede. “Ik ben op tijd gestopt met school. Ik was meer met de handen aan het werk dan dat ik in de boeken dook, laten we het daarop houden.”, vertelt hij. “Ik vond het moeilijk op school.” Dat is iets waar hij tegen aanliep. Toch was er een les waar hij erg gelukkig van werd, omdat hij hier ook met zijn handen aan de slag kon: muziekles.  

“Ik ben op tijd gestopt met school. Ik was meer met de handen aan het werk dan dat ik in de boeken dook.”

“Ik leerde daar hoe ik muziek moest maken.” Met de handen en vingers gebogen in de positie van een A akkoord op de gitaar, verschillende noten aanslaan op de piano en de oren spitsen voor verschillende muzieksoorten. Om het dan nog niet eens te hebben over het drummen, waarbij de handen en voeten onafhankelijk van elkaar bewegen in een bepaald ritme zonder de maat te verliezen. “Mocht het dj’en geen optie zijn, dan wil ik graag drummer worden. Dat heb ik ooit al eerder gedaan.” Met een drumstok in elke hand sla je op het ritme. De geluidsgolven reizen door de trommels als de drumstok het slagvel aanraakt. “Weet je hoe ik het zie: elke muzieksoort heeft wel een ritme dat je kan bedenken en kan onthouden.”  

Met gezellige mensen om hem heen die hem ook stimuleerden, werd Jimmy steeds nieuwsgieriger. Het muziek maken vond hij superleuk. Na de middelbare heb ik er niet voor gekozen om een muziekopleiding te gaan volgen. Een reden daarvoor zou ik eigenlijk niet weten. Ik heb toen de beslissing genomen om met kozijnen aan de slag te gaan.” Van dj’en naar werken met kozijnen, een wereld van verschil.

Harde werker   

Elke week werkt hij vijf dagen, 40 uur in totaal, acht uur per dag. Hij werkt bij Ster Kozijn als werkplaats medewerker. Kunststof kozijnen, aluminium kozijnen, zonwering, dakramen, veranda’s en serres. Dit zijn allemaal termen die je in de muziek niet zo snel tegen zult komen. Toch is het werken met kozijnen nu een groot onderdeel van het leven van Jimmy.  

“Ik probeer naast het werk zoveel mogelijk met muziek bezig te zijn, maar dat kan niet altijd.”

“Ik probeer naast het werk zoveel mogelijk met muziek bezig te zijn, maar dat kan niet altijd.” De drukte rondom werk houdt hem echter niet tegen, hoewel het wel lastig is om de tijd voor zijn talent vrij te maken. De hele dag hard werken, uitgeput thuiskomen en dan nog de motivatie vinden om in je laatste vrije uurtjes bezig te gaan met datgeen wat je gelukkig maakt. Voordat de zon ondergaat en je het de volgende dag weer opnieuw mag doen. Het is geen makkelijke opgave, maar Jimmy doet het graag. “Het dj’en brengt mij zoveel geluk. Het is echt mijn passie en mijn leven.”

Ontwikkeling

“Ik heb het dj’en geleerd van mijn tweede vader en zijn neef. Zij draaien zelf onder de naam Pitchfaders. Door hen ben ik goed op weg met het dj zijn. Zij helpen mij altijd om meer met muziek bezig te gaan en daarvoor ben ik ze dankbaar. Het maakt mij ook gelukkig, de muziek, maar ook mijn familie. Zonder hen zou ik het niet zo kunnen doen.” Jimmy leeft voor de muziek, hij staat ermee op en gaat ermee naar bed. Het is een groot onderdeel van zijn leven geworden en zal dat altijd zijn.

Het maakt mij ook gelukkig, de muziek, maar ook mijn familie. Zonder hen zou ik het niet zo kunnen doen.”

Ik ben al drie jaar lang bezig met draaien onder de naam Rawsoundnoizes. Sinds 2017, nu bijna vier jaar zelfs. Het is niet altijd makkelijk, maar gedurende al die jaren ben ik bezig om de muziek te leren begrijpen en mijzelf daarin te ontwikkelen. Voor mij is het een droom om in de toekomst, als die mogelijkheid er weer is, mijn werk te maken van het dj’en. Optreden staat dan op nummer één natuurlijk. Als ik van mijn plezier mijn werk kan maken, waarom dan niet? 

 

Groot dromen 

“Groot dromen is mooi, ik doe dat zelf ook. Maar ik ben ook nog steeds aan het leren. In dit vak leer je elke dag nog wat nieuws. Ook in het leven zelf natuurlijk. Mijn eigen ambitie en droom is toch wel dat ik wil doorbreken. Wanneer dat gebeurt, is maar de vraag.” Het leukste dat Jimmy ooit heeft gedaan is een aantal optredens voor publiek, hij hoopt dat dat in de toekomst vaker mag gebeuren. “Er is al een festival in omgang, daar zijn we mee bezig voor als corona voorbij is. Ik ga daar dan ook draaien. Voor corona heb ik al op een paar feestjes in Tilburg gestaan. Dus het begin is er.”

“Groot dromen is mooi, ik doe dat zelf ook.”

Met corona is het nu alleen maar lastiger geworden om zijn droom uit te oefenen en waar te maken. Er zijn geen festivals meer. Geen muziek meer om op te dansen op een klamme zomeravond. Geen geur meer van zwetende mensen in grote groepen die elkaar helemaal niet kennen, maar gekomen zijn voor één ding: plezier. “Het gevoel dat je daar dan staat op een festival en voor mensen bezig bent met draaien, dat gevoel ken ik helaas niet. Ik hoop wel dat dat ooit gaat gebeuren.” 

Ik heb nooit een andere droom gehad. Muziek maakt mij gelukkig, ook al ben ik niet aan het draaienStap voor stap groei ik in mijn dj-carrière. Deze berg beklimmen is voor mij het begin. Hard werken leidt altijd tot succes, dat is zeker weten zo.

Dit artikel is geschreven door journalisten van PubliekPlein, een samenwerking tussen RTV Oost en studenten journalistiek. Zij publiceren verhalen en artikelen over dromen van inwoners van Noordoost-Twente. Wilt u uw verhaal doen, of wilt u meepraten over deze onderwerpen? Mail ons dan op infopubliekplein@gmail.com

Leave comment