Zwolse missie om studenten te helpen

 50 Tinten Groen Assendorp wil samen met het SOOZ meer dan 500 ‘blauwvinger tassen’ weggeven, gratis, voor studenten. Zal dat ze wel lukken?

Op een willekeurige morgen zal deze man het liefst vroeg opstaan, kleding aantrekken die vies mag worden en aan de slag gaan in de Zwolse wijken. Olaf Heinen zet zich in voor alles wat met duurzaamheid te maken heeft. 50 Tinten Groen Assendorp is een van de grootste Zwolse organisaties die zich inzet om wijken in de Hanzestad groener te maken. 

 “50 tinten groen Assendorp is een bewonersinitiatief op het gebied van klimaat. Assendorp is een oudere en versteende wijk waar wij als bewoners steeds meer de nadelen van de klimaatveranderingen ervaren” zegt Olaf. Die nadelen van klimaatverandering zijn goed te merken in de oudere wijken. Op de map zou Olaf ze zo kunnen aanwijzen, de oudere straten van Assendorp tegenover de groenere wijken van de Aa-Landen. Assendorp heeft last van zogeheten ‘hittestress’. Samen met zijn collega’s helpt Olaf de inwoners met duurzame, groene opties. Maar er zit een actie aan te komen die niet alleen voor Assendorp is.

Groen Groen Groen

De mannen en vrouwen van 50 Tinten Groen Assendorp trekken hun laarzen aan, een tuinbroek aan en gaan aan de slag met het maken van geveltuintjes. De tegels voor de huizen worden eruit gehaald en vervangen voor een stukje gras en een aantal fleurige bloemen. Misschien ben je er zelf ook wel eens geweest, Assendorp is een drukke wijk met veel fietsers, automobilisten en wandelaars, een wijk waar het leeft. Om de wegen iets meer autovrij te maken is 50 Tinten Groen Assendorp bezig met een project voor mobiliteitshubs aan de rand van de wijk. Zo staan er hopelijk minder auto’s geparkeerd in de toekomst. De acties trekken tot wel 100 mensen per keer. Van straatacties waar tien tot vijftien huishoudens tezamen komen, tot warmtecafés waar wel honderd mensen meedoen. 

Olaf Heinen van 50 Tinten Groen Assendorp (Rechts)

Niet onbelangrijk: 50 Tinten Groen Assendorp staat dit jaar in de Trouw Duurzaam top 100. Olaf voelt zich ontzettend trots, want dit is niet de eerste keer. Olaf: “We vertellen ook graag over de bijzondere energie die vrij komt als je met je buren daadwerkelijk je eigen leefomgeving kunt veranderen.”

Het bestuur van SOOZ: Inge (eerste van links) en Yvette (midden).

50 Tinten + SOOZ
De organisatie zet zelf allerlei evenementen op, Olaf is een van de pilaren van de groep. Onze afspraak in een vriendelijk Zwols café was vlot en krachtig. Met een kop koffie vertelt Olaf enthousiast over een nieuw plan, dit plan moet in de komende maanden tot leven worden gebracht. De “Tassenactie” wordt het genoemd. Dit is een groot plan dat studentenhuizen moet verduurzamen, iets wat 50 Tinten Groen Assendorp niet alleen organiseert. De gemeente Zwolle heeft subsidie gegeven om de organisatie dit plan in werking te laten komen. Samen met het Studenten Overleg Orgaan Zwolle (SOOZ) worden de plannen uitgeschreven.

Inge en Yvette van het SOOZ uitten hun zorgen tijdens het gesprek: “er zijn vele studenten die te maken krijgen met een hogere huur door de energieprijs. Maar de huisbazen doen niets aan het verduurzamen van het pand. We hebben al meerdere verhalen gehoord van studenten die het echt moeilijk krijgen.” Ideeën rollen als warme broodjes over de tafel, producten worden genoemd en het allerbelangrijkste: waar gaan ze iedereen heen sturen? Waar normaliter altijd de buren in een wijk bijeen komen, is het nu het plan om alle Zwolse studenten een tas vol energiebesparende producten te geven. 500 tassen, dat is het doel. Of het een realistisch doel is komen ze later pas achter. 

Een organisatie die dus daarbij gaat helpen: het Student Overleg Orgaan Zwolle. Deze blauwvinger organisatie zag ook dat de problemen bij studenten groter werden. Zo vertelt Inge Rietberg over het gesprek met 50 Tinten Groen Assendorp: “Hier is in naar voren gekomen dat het van belang is om studentenhuizen en kamers beter te isoleren.” Samen zien ze in dat het helpen bij deze actie veel studenten een beetje zal helpen.

Het plan ‘De Tassenactie’
Waar het plan begint bij 50 Tinten Groen Assendorp, wordt het SOOZ gevraagd om de actie uit te voeren. Het SOOZ staat hiervoor altijd wel klaar. Deze organisatie staat voor alles wat studenten in Zwolle kan helpen. SOOZ neemt ook landelijke acties via het LSVb mee naar Zwolle. “Hiernaast is het voor het SOOZ belangrijk om haar oren en ogen open te houden en in gesprek te blijven met verschillende (betrokken) partijen. Hierdoor komen aan de hand van vergaderingen, activiteiten en gesprekken met studenten tot nieuwe inzichten en samenwerkingsverbanden.” aldus Inge.

Een sterk team op papier. Maandag 21 november zal de ‘Blauwvinger Bespaartas’ weggegeven worden. Een evenement waar veel studenten verwacht worden. Aan tafel in het café wordt gediscussieerd over 500 tassen, deze moeten allemaal gevuld worden met: douche-timers, isolatie folie, raamfolie en een waterbesparende douchekop. Olaf en zijn 50 Tinten Groen zullen de spullen aanleveren, SOOZ gaat ze uitdelen. Zo hopen ze samen dat er vele studenten zijn die hun pand kunnen verbeteren. Het is afwachten hoeveel studenten er op komen dagen.

Een dierbare organisatie
50 Tinten Groen Assendorp heeft momenteel 40 lopende acties, bij alle acties doen mensen uit de wijk mee. Straatambassadeurs zorgen voor informatie in de wijk, nu wordt er ongeveer 50% van de wijk gedekt door deze ambassadeurs. “Dat is dus meer dan 3500 van de 7000 huishoudens.” Aldus Olaf. Ik vroeg aan Olaf wat hij zelf zich nog het beste herinnert en wat hij nou het mooiste vind van de Groene organisatie. “Het verschil kunnen maken samen met je buren. Dat je samen ontdekt dat we allemaal dezelfde zorgen delen, dezelfde problemen tegenkomen én allemaal toch dezelfde toekomst voor ons zien. Want of je nou koploper bent of achterblijven; we willen allemaal wonen in een groene omgeving, we willen ons gemakkelijk kunnen verplaatsen, we willen betaalbare energie en warmte in comfortabele huizen. We vinden het ook leuk om elkaar te helpen.” Op naar de tassenactie, de plannen die Olaf en SOOZ hebben gemaakt gaan uitgevoerd worden. Hoeveel studenten er komen, dat weten ze niet, misschien komt er wel helemaal niemand?

Toegevoegd na 21 november:
Alle 500 tassen zijn weggegeven. Het was een ontzettend drukke avond, maar de hoofdrolspelers voelen zich erg positief over de actie. Na de actie had ik nog even contact met Inge van het SOOZ. Zo vertelt Inge met een lach op haar gezicht over de tassenactie: “De tasjes gingen als hete broodjes over de toonbank, maar we hebben ook een aantal studenten af moeten wijzen wegens een stop op de aanwezigheid van maar 300 tassen. Maar, gelukkig hebben we er nog 200 liggen! Deze zullen natuurlijk nog worden uitgedeeld! Let hierbij vooral op onze Instagram, waar alle informatie op te vinden zal zijn!

Het speelt nu, en is ook daadwerkelijk nodig voor de in Zwolle wonende student. Wij hopen dan ook dat door deze actie men zich bewust wordt van de daadwerkelijke impact van de stijgingen van de gasprijzen op de studenten. Vaak in goedkopere, oudere studentenhuizen met minimale tot slechte isolatie. Natuurlijk zitten hier ook studentenhuizen en kamers bij die het beter getroffen hebben, niet alleen in Zwolle is dit van belang, maar ook in andere steden. Bloed, zweet en tranen van geluk zitten in deze actie en wij zijn er dan ook enorm trots op.”

Leave comment