Op kamers: een rottend kleed & koolmonoxide


Hoe zien de laatste drie jaar eruit van een doorsnee student? Daarmee bedoelen we niet de studie, de sociale bezigheden of de sport. We duiken de studentenkamer in van Evelien Bruens (24). Een ArtEZ studente die lang heeft gezocht naar een goede kamer.

“Langskomen voelt als een soort sollicitatiegesprek, het is net alsof even binnen uurtje je persoonlijkheid wordt gemeten.”


“Ik woonde in Doornenburg, dat is een heel erg verlaten en slecht bereikbaar dorp dichtbij Nijmegen. Ik wilde eerst graag naar de school in Arnhem, maar daar werd ik afgewezen. Toen heb ik toelating gedaan in Zwolle en daar werd ik aangenomen. Daarnaast wilde ik ook zo ver mogelijk eigenlijk, gewoon ver van huis en een nieuwe leefomgeving, dus die toelating kwam goed uit.”

“Vermoeiend is het om kamers te zoeken. Ik denk dat ik totaal negen keer ben afgewezen. Allemaal in Zwolle en ik was bij alle kamers langs geweest. Langskomen voelt als een soort sollicitatiegesprek,  het is net alsof even binnen uurtje je persoonlijkheid wordt gemeten. ‘Je lijkt ons heel druk’.”

De ArtEZ studente ging al naar de kunstschool voordat ze een kamer gevonden had. 2,5 uur reizen, en dat was alleen nog maar de heenreis. Gelukkig kwam ze op school de juiste persoon tegen. “Een studiegenoot van mij bracht het nieuws dat hier een kamer vrij was, zij woonde hier al. ‘Heel leuk, dichtbij school’. Dat klopt, het is minder dan tien minuten lopen. Blijkbaar vonden ze mij leuk genoeg dit keer, in februari 2019 kwam ik hier te wonen.”

Evelien zat toentertijd al ruim vijf maanden op ArtEZ in Zwolle. Het huis waar ze wél toegelaten werd heeft een gedeelde keuken, een gedeelde badkamer met toilet. Ze wonen er met vijf studenten.

Evelien Bruens


Het Geldcircus

“Het begon met 400 euro per maand. Mijn kamer is 21 vierkante meter, met schuin dak én achter deze muren ligt gewoon opslag van mijn huisbaas. Toen ik hier kwam, was het hier heel vies achtergelaten. Ik heb alles moeten schoonmaken, er kwam een verschrikkelijke lucht hieruit. Toen deden we de deurtjes van deze muurtjes open en er lag een oud tapijt. Dat oude tapijt was helemaal doorweekt, allemaal water, het was helemaal gaan rotten. Toen heb ik mijn huisbaas opgebeld ‘er ligt hier nog een oud tapijt.’”

Dat tapijt heeft de huurbaas een aantal weken later opgehaald. Evelien zat nog steeds met de geur. “Ik ben er toen achtergekomen dat het een erg oud huis is. Toen ik dat tapijt zag, dacht ik echt: wat is dat?! Ik heb nog nooit een kleed zien rotten.”

“In februari 2021 werd de huur 420 euro. Toen gingen we de pandemie in het bleef toen 420. Maar op het moment dat er weer een nieuwe huisgenoot in kwam, midden 2021, werd gelijk iedereen zijn huur verhoogd. Mijn huur werd 440 euro per maand. ”

“Je wil slapende honden niet wakker maken.  Het is voor ons nog niet bekend hoeveel de prijs gaat worden.”

“De nieuwste prijsverhoging zal eraan komen. Dat komt door de energiecrisis. In januari krijgen wij een nieuw contract en daar zal waarschijnlijk uitkomen dat het 460 of 480 euro wordt. De huisbaas heeft het al gemeld, maar niet zwart op wit. En wij durven er niet achteraan te mailen. Je wil slapende honden niet wakker maken.  Het is voor ons nog niet bekend hoeveel de prijs gaat worden.”

Huurrecht expert uit Zwolle Anky Kloosterman legt de kosten uit, voor alle meelezende huisbazen let op!
“Een verhuurder moet een huurprijs uitsplitsen in twee delen: 1. Kale huur en 2. Voorschot servicekosten.

  1. De kale huurprijs mag nooit hoger zijn dan het maximum op basis van de puntentelling. Dat kun je eenvoudig narekenen via de huurprijscheck van de Huurcommissie. De kale huur mag 1x per jaar omhoog. In 2022 met 2,3%.
  1. Servicekosten zijn bijvoorbeeld gas, water, licht, schoonmaak. Daar mag de verhuurder geen winst op maken. Achteraf, 1x per jaar, moet de verhuurder een afrekening sturen en krijg je geld terug, of moet je bij betalen. De verhuurder mag het voorschot pas verhogen nadat hij een afrekening heeft gestuurd.
Huurecht expert, Opleiding & Advies; Anky Kloosterman
Anky Kloosterman

Staat er geen splitsing in je huurcontract? Dan heb je een all-in huur. Zolang die niet is gesplitst kan de huur niet worden verhoogd! Want je weet namelijk niet wat de kale huur is. En ook niet wat je voorschot is voor de servicekosten.”


Daarnaast meldt Kloosterman, dat als je een kamer of huis huurt, deze in goede staat moet zijn en zonder gebreken. “Het moet schoon, heel en veilig zijn.”


Een huis met gebreken


Evelien heeft meermaals dingen kapot gehad. Er zit waterschade in de badkamer, waterschade in het plafond van de keuken en de afzuigkap is niet functionerend. Maar niet alleen dat, daarbij zijn er ook wel eens muizen gespot in het huis. “Wij hebben een keertje de koelkast kapot gehad, die was gaan lekken. De huisbaas had een nieuwe koelkast geregeld, die kwam hij brengen. Die koelkast paste net niet in de keuken, ‘nou dan doen we hem wel in de schuur’ had hij gezegd.”
Evelien heeft de huisbaas “gelukkig” overgehaald de koelkast tóch in de keuken te plaatsen.

De man die de cv-ketel kwam maken had gezegd: “Nou dat dat meisje boven nog leeft…”


“We hebben ook muizen trouwens. Dit hadden we gemeld. Er hangen nu overal apparaten die een hoge toon uitzenden. Maar daar heb ik in geïnvesteerd, ik heb de Tikkie naar hem gestuurd. Maar ik geloof dat we het nu zelf hebben gesplitst.”
Die Tikkie zal waarschijnlijk ook nooit worden betaald. Kloosterman meldt: “ongediertebestrijding is voor rekening van de huurders.”

“We hebben heel lang de ketel kapot gehad. Op een gegeven moment was er ook koolmonoxide vrij gekomen. De man die de ketel kwam maken, had tegen mijn huisgenoten gezegd: ‘Nou dat dat meisje boven nog leeft…’  Dus ik was helemaal in shock… We hebben de huisbaas gebeld en die heeft gelukkig een aantal dingen geregeld, plus koolmonoxide melders. Hij heeft de ketel laten maken, maar het is nog steeds dezelfde oude cv-ketel maar met nieuwe onderdelen. We hebben heel lang gehad dat de ketel lekte. Dit hebben we echt heel lang gehad en wij maar emmers water weggooien.”

Waterschade in het plafond in de badkamer

Temperatuur vastgezet?

Er circuleren verhalen dat er huisbazen in Zwolle zijn die de temperatuur vast zetten, dit zodat de gasprijs niet te hoog wordt. Mag de huisbaas dit doen? Ja en nee. Kloosterman: “Als je een kamer huurt, dan moet je deze fatsoenlijk kunnen verwarmen. 17 graden overdag is te koud. De verhuurder mag wel bijvoorbeeld de nachttemperatuur lager zetten, bijvoorbeeld 15 graden. Als norm kun je daarvoor kijken naar de normen van De Huurcommissie. Die gaat uit van 20 graden in de woonkamer.”

De huisbaas van Evelien en haar medebewoners doet vrijwel niets aan het huis. Er zijn in de jaren dat Evelien er woont géén veranderingen gekomen. De cv-ketel, de kapotte plafonds en het enkel glas, het is er allemaal nog.

“We hadden eerst ook een hele slechte oude wasmachine. Nou die is toevallig vervangen omdat een huisgenoot een nieuwe kon krijgen. Maar de huisbaas gaf geen kick hoor. Hij zal nooit zelf achter energiezuinige apparaten aangaan. Dat moeten wij dan zelf doen. We koken ook op gas, maar ja dat is ook omdat het een oud huis is. Er is een huis verderop in deze straat, daar heeft de huisbaas de centrale verwarming vast gezet. Die kan niet hoger dan 17 graden. Dat heeft mijn huisbaas gelukkig niet gedaan.”

Op school warm blijven


“Op school hebben we geen hulp. Ja, ze organiseren af en toe een klein evenement of ze delen flyers uit maar die zijn dan echt ellendig lang om in te vullen. Maar voor écht hulp bij je huurkosten, of energiebesparing. Nee. Maar er zijn studenten die blijven ’s avonds langer op school hangen omdat het daar warmer is dan op hun kamer. Een paar van mijn vriendinnen doen dat, dat doen ze ook om de huurkosten laag te houden.”

“Als de winter erg koud wordt, dan gaat de verwarming nog niet aan. Dan pak ik wel wat extra dekens, maar ik wil niet dat de huur nóg meer omhoog gaat.”


Student Evelien en huurrecht expert Anky hebben veel tips:
Evelien: “Tips voor studenten op kamers, slaap aan met sokken. Investeer in een goede kruik of pittenzak. Als je het heel koud hebt met z’n allen, maak een bepaald punt in het huis heel warm, en ga daar zitten. Bij ons zal dat de keuken zijn.”

Anky Kloosterman: “Tip aan verhuurders: isoleren is nooit te laat! De overheid gaat steeds verder met het opleggen van regels. Zo is het vanaf 2030 verboden om woningen te verhuren met energielabels E, F en G.

Tip aan kamerhuurders: veel kamerhuurders betalen veel te veel huur. Check je huurprijs met het puntensysteem en dwing eventueel huurverlaging af via de Huurcommissie. Dat kun je het best samen met je huisgenoten doen. Samen sta je sterker.”

Het verhaal is nog niet afgelopen: de huisbaas van Evelien wil de tent verkopen.
“Hij wil het verkopen in juli 2023. Hij is er klaar mee. Ik denk dat dat ook wel komt omdat het gewoon een oud huis is. Het is in elkaar aan het zakken, kapot. In de badkamer is een groot stuk van het plafond aan het wegrotten, elke keer valt er weer wat van af. In de keuken is er precies zo’n zelfde kapot stuk plafond. Er is niets aan gedaan.” Verkoop is echter geen gegronde reden voor huuropzegging.

Weet je niet zeker of jouw huisbaas iets doet wat niet volgens de regels is? Kloosterman geeft een goede tip om bij het juridisch loket langs te gaan. Zij geven gratis juridisch advies aan huurders.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.