Zo zorg je ervoor dat je social-media-account optimaal beveiligd is

Sociale media zijn tegenwoordig niet meer weg te denken. Toch zit er ook een donkere kant aan deze onlinewereld. Er zijn dagelijks namelijk talloze cybercriminelen actief, die proberen in te loggen op social-media-accounts van willekeurige mensen. Hoe zorg je er nou voor dat jouw account zo goed mogelijk beveiligd is? Wij gaan in gesprek met Online marketingexpert Maarten Bierman.

 Tweestapsverificatie

Volgens Bierman is tweestapsverificatie een hele effectieve manier om hackers tegen te houden. “Mensen kennen dit misschien wel van online bankieren. Dat je dit ook voor sociale media kunt gebruiken, is voor veel nog onbekend.”

Normaalgesproken log je in met een gebruikersnaam of mailadres en een wachtwoord. “Bij tweestapsverificatie ontvang je een berichtje, bijvoorbeeld via een sms’je, met een code, die je moet invullen als je wilt inloggen”, legt Bierman uit. “Het is een tweede manier om te bevestigen dat je echt bent wie je zegt dat je bent.”

“Tweestapsverificatie is de basis”

Tweestapsverificatie is volgens Bierman een basis die veel mensen niet toepassen. Het gevolg hiervan is dat er tegenwoordig nog veel accounts worden gehackt. “Je maakt het de cybercriminelen op deze manier minder gemakkelijk. Ik denk zeker dat de kans om gehackt te worden met vijftig procent afneemt als je tweestapsverificatie gebruikt,” aldus Bierman.

Gebruik een password manager

Bierman raadt aan ook een password manager te gebruiken. Een password manager creëert een sterk wachtwoord voor je. Zo voorkom je dat je niet overal hetzelfde wachtwoord gebruikt. “Je hoeft het wachtwoord maar één keer in te vullen. De password manager onthoudt hem vervolgens voor de site”, vertelt Bierman.

Er zit nog wel een extra beveiligingslaag overheen. De wachtwoorden dienen namelijk ontgrendeld te worden met een hoofdwachtwoord. Nadat deze is ingevoerd, worden de moeilijke wachtwoorden automatisch ingevuld op de desbetreffende inlogpagina.

Door een password manager te gebruiken maak je het voor hackers weer een stukje lastiger. Als het hun toch lukt om een account te hacken kunnen ze, doordat je voor alle inlogportalen verschillende wachtwoorden gebruikt, niet meerdere accounts hacken.

Leave comment