Kijkje in de wijk: Wijkagenten zien stijgende lijn: ‘Wesselerbrink blijft een mooie wijk’

Het gaat de goede kant op met de Wesselerbrink, zo oordelen de wijkagenten in Enschede. En dat ligt volgens hen vooral aan de samenwerking met alle gemeentelijke instanties. “Dat was 10 jaar terug wel anders.”

Wijkcentrum de Magneet dient als een epicentrum. Alifa (persoonlijke hulp), wijkcoaches en de politie komen daar bij elkaar. Hierdoor kunnen problemen in de wijk aan de voorkant opgelost worden. “En zo hoeven wij geen brandjes te blussen achteraf”, zegt wijkagent Yusuf Oztas, in gezelschap van zijn collega-wijkagenten.

Op het gebied van jeugdproblematiek wordt er bijvoorbeeld flink geïnvesteerd in preventie. “Wij gaan als wijkagenten naar de basisschool toe. Dan leren we veel kinderen al kennen.. Zo ben je benaderbaar. “

“Op het moment dat kinderen je goed kennen, zullen ze je eerder al vertrouwenspersoon zien en dingen vertellen. Ook bijvoorbeeld over thuissituaties. Vervolgens kunnen wij door goede contacten hulp inschakelen bij Alifa of de wijkcoaches.”

Uitdagingen liggen er weldegelijk in de Wesselerbrink. “Als je een hele lijn bekijkt, gaat het de goede kant op met de Wesselerbrink. Mede dankzij de goede samenwerkingen.”

Bang voor het onbekende

Uit rondvraag in de buurt reageert men soms sceptisch op de diversiteit in de buurt. “Komt dat omdat het echt niet gezellig is of omdat je geen contact kan maken met mensen met andere gebruiken”, vraagt de wijkagent zich af.

“Ik denk dat veel mensen bang zijn voor het onbekende. Als je je verdiept in je buurman, dan kun je denk ik ook veel meer begrip hebt en beter naast elkaar kunt leven. Daar schort het nog weleens aan.”

“De opzet van deze wijk is nog steeds mooi: er zijn ontzettend mooie groene stukken, overal winkelscentra en sportfaciliteiten. Echt een apart stukje Enschede. Men zegt hier ook vaak van de cultuur naar de natuur”, aldus Oztas.