Blikseminslag zorgt voor grote schade bij Hart van Vathorst: ‘Hele pand is geraakt’

Zorg- en ontmoetingscentrum Hart van Vathorst is druk bezig met reparaties nadat de bliksem afgelopen dinsdagavond recht in het pand insloeg. Hoewel het pand op het eerste oog ongedeerd lijkt, zijn veel van de elektronische systemen buiten werking door de inslag. „Het besturingssysteem van het hele pand is geraakt”, vertelt regiomanager Astrid van Doorn van Accolade Zorg. „Dat betekent dat een aantal belangrijke dingen niet meer werkte, zoals de liften en brandmeldcentrales.” Het zorg- en ontmoetingscentrum hoopt begin volgende week de meeste problemen opgelost te hebben.

De iets minder dan honderd bewoners van Hart van Vathorst hoorden op dinsdagavond tussen 20.00 en 21.00 uur een flinke klap toen de bliksem insloeg. „Het gebeurde allemaal in één keer”, vertelt een bewoner. „Er wordt nu voor ons gezorgd gelukkig, maar we kunnen niet zelf de deur uit omdat we afhankelijk zijn van de liften.”

Van Doorn ziet dat er dagelijks vooruitgang wordt geboekt met de reparaties van de systemen, maar helemaal op het besturingssysteem vertrouwen kan nog niet. „We zijn eigenlijk terug naar vroeger door de blikseminslag”, vertelt ze. „We werken nu weer meer met mensen in plaats van met systemen. Zo staan er ’s nachts brandwachten klaar bijvoorbeeld.”

De blikseminslag bij Hart van Vathorst was overigens lang niet de enige op dinsdagavond. Het KNMI registreerde in Nederland 2256 ontladingen op 31 oktober, een maandrecord.

Bron omslagfoto: Hart van Vathorst