Wereld wachtwoorden dag: check je wachtwoorden

Het is vandaag Wereld Wachtwoorden Dag, een dag die in het leven is geroepen om aandacht te vragen voor iets wat we eigenlijk allemaal dagelijks gebruiken, maar waar je misschien weinig bij stilstaat: het wachtwoord.

Hoe sterker je wachtwoord, hoe beter de beveiliging van je computer tegen hackers en schadelijke software. Hackers kraken met gemak wachtwoorden als 123456, Password, qwerty of Welkom1. Het is dan ook verstandig om een sterk, niet makkelijk te raden wachtwoord te gebruiken.

Vijf tips voor een goed wachtwoord

  1. Gebruik complexe willekeurig gegenereerde wachtwoorden van minimaal tien tekens
  2. Gebruik wachtwoorden maar één keer
  3. Gebruik een passwordmanager om de wachtwoorden in op te slaan
  4. Gebruik waar mogelijk altijd tweestapsverificatie (Daar meer over weten? Klik hier)
  5. Check op je accountgegevens al op straat liggen via ‘Have I Been Pwned’

Naast een sterk wachtwoord is het ook belangrijk dat je een wachtwoord niet hergebruikt. Maar in onderzoek van EenVandaag zegt 51 procent van de deelnemers dat nog behoorlijk vaak te doen. Vaak is de reden daarvoor omdat het onthouden van al die wachtwoorden onmogelijk lijkt, maar daarvoor kun je een wachtwoordmanager gebruiken. Of je schrijft ze gewoon op in een boekje dat je in een lade van je bureau legt. 

Kortom: wachtwoorden zijn meer dan alleen een sleutel die je intypt om een site binnen te komen. Het beveiligt alles wat je doet, je online identiteit. Dus tot die tijd: zorg voor een sterk wachtwoord, laat niemand meekijken als je een wachtwoord intypt, en grijp vandaag aan als een reminder om even je wachtwoorden weer eens te veranderen.

FOTOBRON: Darwin Laganzon via Pixabay

Leave comment