Vind een Minibieb bij jou in de buurt

We schreven al eerder over manieren om online boeken uit te wisselen en ook de Minibieb werd daarbij genoemd: een openbaar boekenkastje waar mensen boeken kunnen lenen. Een handige website om een Minibieb in jouw buurt te vinden is minibieb.nl.

Laagdrempelig  

Mirjam Goudswaard, de oprichter van de website, vertelt hoe zij op het idee kwam minibieb.nl op te richten. “Ik kwam een keer een artikel tegen van een man die in Amerika een kastje in zijn tuin zette met daarin boeken om te ruilen. Ik vond dat een heel leuk idee en besloot om dit ook bij mijn huist te doen. Ik had op dat moment ook heel veel boeken over. Ik raakte zo enthousiast dat ik besloot om ook een website te bouwen om zo meer mensen in Nederland te stimuleren een kastje neer te zetten of op te hangen om zo boeken met de buurt te kunnen delen”, vertelt ze.  

Goudswaard vindt dat de Minibieb heel laagdrempelig is: “Je hebt er weinig voor nodig. Een kast of bak en boeken. Terwijl je er eigenlijk altijd leuke reacties op krijgt”,zegt ze. “Bij mijn eigen Minibieb is er ook veel verloop. Het is altijd weer een verrassing wat ik nu weer voor boeken aantref in de Minibieb. En voor iemand die enorm van lezen en boeken houdt is het een leuke manier om zo ook in aanraking te komen met andere boeken en schrijvers.”  

2500 Minibiebs  

Minibieb.nl groeide in het begin vooral doordat Goudswaard actief op zoek ging naar bestaande kastjes en de eigenaren vroeg of ze op de website wilden. De website trok de aandacht van lokale en nationale media toen Goudswaard benaderd werd voor een project (met Fonds1818) in de regio Den Haag. In samenwerking met Visie R, de werkplaats die Minibiebs bouwt, werden toen in korte tijd veel Minibiebs geplaatst. En hoeveel deelnemers zijn er nu? “In de paar jaar dat Minibieb er nu is zijn we uitgegroeid van alleen onze Minibieb naar nu bijna 2500 Minibiebs. Er zijn er nog veel meer natuurlijk, maar niet iedereen meldt zijn of haar Minibieb bij ons aan”, antwoordt Goudswaard. 

Op bezoek 

Natuurlijk kon een bezoek aan een Minibieb niet ontbreken. Daarom zocht een van onze verslaggevers via minibieb.nl een van die kastjes bij haar in de buurt op. Wil je weten hoe dit beviel? Kijk het filmpje.  

Meer lezen over de toekomst van de bibliotheek van Overijssel? Ga naar onze homepagina en volg het laatste nieuws. Niks meer missen? Volg ons dan op Facebook en Instagram. Wil jij je verhaal kwijt over jouw ervaringen met de bibliotheek? Mail dan naar Toekomstbieb@mail.com

Leave comment