Doe mee met de boekenruil  

Wil je een nieuw boek lezen? Normaal gesproken ga je naar de bibliotheek of de boekhandel, maar je kunt ook op andere manieren aan nieuwe boeken komen. Ontdek hoe je online een minibieb bij jou in de buurt kunt vinden of laat één van je oude boeken achter in een openbare ruimte en volg ‘m de hele wereld rond. 

Uitwisseling  

Wie niet graag naar de boekhandel gaat of wel eens iets anders wilt dan de lokale bibliotheek, kan terecht bij de openbare leesplank, ook wel een minibieb genoemd. Van die planken kun je voor niks een leuk boek uitkiezen. Hoewel, voor niks: het wordt erg gewaardeerd als je ook eens zelf een boek achterlaat. Dat kan een oud boek zijn dat al jaren in de kast staat, of het boek dat je van de minibieb geleend had. Zo blijft de uitwisseling van leesvoer bestaan.

Minibieb  

De minibiebs rijzen als paddenstoelen uit de grond en er is er vast één in jouw buurt te vinden. Omdat je de kleine kastjes toch snel over het hoofd ziet, kun je op websites als minibieb.nl en minibibliotheek.nl zien waar in jouw woonplaats een minibieb is. Zo vind je er gemakkelijk eentje vinden in jouw buurt en weet je meteen of die minibieb ook open is – sommigen zijn namelijk niet 24/7 geopend.  

Voordelen  

Je portemonnee is niet alleen blij, het milieu ook: door boeken door te geven en niet telkens nieuwe te kopen, wordt er minder papier verbruikt. Daarnaast is een minibieb bezoeken een leuke ervaring en dwingt het je om nieuwe dingen te proberen. Je hebt namelijk een kleinere selectie boeken om uit te kiezen en je leest daardoor sneller boeken die je in een boekhandel of bibliotheek niet zo gauw zou oppakken.  

Internationaal  

Voor wie niet genoeg kan krijgen van de minibieb, zijn er websites als Little Free Library, waarmee je over de hele wereld kleurrijke leeskastjes kunt vinden en bezoeken. En als je je aanmeldt bij Bookcrossing, kun je jouw boek op een openbare plek achterlaten en vervolgens kijken wie ‘m oppakt. Zo kan je boek de hele wereld rondreizen! 

Wissel jouw boek uit met je buren, of met de hele wereld. Neem gauw een kijkje op een van de websites en laat ons weten aan welk boek jij gevonden hebt door middel van de uitwisseling! 

 

Meer lezen over de toekomst van de bibliotheek van Overijssel? Ga naar onze homepagina en volg het laatste nieuws. Niks meer missen? Volg ons dan op Facebook en Instagram. Wil jij je verhaal kwijt over jouw ervaringen met de bibliotheek? Mail dan naar Toekomstbieb@mail.com

Leave comment