Van café tot Bed & Breakfast

Sonja Houman (55) runt haar B&B 1869 in het hartje van Scharnegoutum al 11 jaar en heeft daarnaast een eigen kapsalon. Het idee voor een Bed & Breakfast, dat in het Fries ook wel ‘Bêd & Brochje’ genoemd wordt, ontstond geleidelijk maar werd een groot succes. Inmiddels heeft B&B 1869 gasten van over de hele wereld gehad.

‘’De B&B bestaat uit twee kleine, oude huisjes. Toen mijn man en ik net in ons huis kwamen wonen, was er een oude schilderswerkplaats. Daar hebben we toen een cafeetje van gemaakt. Na een tijdje hadden we daar niet zoveel zin meer in en werd ook de animo voor het café minder, dus zijn we daar mee opgehouden. We hadden echter veel ruimte over waar we iets mee wilden doen, maar we wilden het pand niet permanent verhuren omdat we dan weinig privacy meer hadden. Toen kwamen we met het idee om er een B&B van te maken. We hebben het een beetje verbouwd zodat het geschikt werd om gasten te ontvangen. Er zit bijvoorbeeld een eigen keukentje in de huisjes, zodat mensen er kunnen koken. Als ik op de gasten afga over wat deze B&B zo speciaal maakt, dan is het dat ze  echt hun eigen plekje hebben en apart kunnen zitten. Veel B&B’s bestaan namelijk uit maar één kamer.’’

Bijzondere Gasten
‘’Het leuke aan een Bed & Breakfast vind ik dat er altijd verschillende mensen komen en dat het veel gezelligheid met zich meebrengt. Voordat de corona pandemie begon kwamen de gasten uit alle hoeken van Europa, en soms zelfs van nog verder weg. Ik heb eens een vader en zoon uit Israël als gasten gehad. De vader was in Groningen opgegroeid en wilde zijn zoon laten zien hoe hij was opgegroeid. Hij vond Friesland mooier dan Groningen, en boekte daarom mijn B&B voor een paar dagen. Na de corona crisis werd het minder met de internationale gasten. Tegenwoordig komen er veel mensen die zeilen tijdens Sneekweek, want Scharnegoutum ligt maar vier kilometer van Sneek. Ook zijn er veel mensen die de Elfstedentocht willen fietsen en daarom in de B&B slapen, want het ligt op de route. Er zijn ook vaste gasten. Er is bijvoorbeeld een stel dat altijd met kerst komt. Zelf wonen ze in een flat in de stad en ze genieten daarom extra van hoe weids Friesland is.’’

Eigen Baas
‘’Naast de B&B heb ik een eigen kapsalon. Beide zitten in hetzelfde pand. De B&B is mijn ‘hoofdbaan’, en de kapsalon doe ik erbij als het rustig is in de B&B. In de zomer zijn er de meeste gasten, dus dan staat de kapsalon op een lager pitje. In de winter is het andersom. Ik heb besloten om de B&B vanaf dit jaar in de wintermaanden dicht te doen. Als ik de B&B open heb voor boekingen zit hij eigenlijk altijd vol. Ik wil echter niet steeds vastzitten en doe hem daarom dicht vanaf november tot maart of april, afhankelijk van hoe het weer is. Een voordeel van een eigen onderneming is dat ik zelf kan bepalen of ik hem open zet voor gasten, en als het me even niet uitkomt, doe ik hem dicht.’’

Tekst: Hennie Inia
Foto: Unsplash