Sextortion verandert Sanne voorgoed

“Hoi, wat zie je er leuk uit. Ik wil wel graag wat meer over jou te weten komen.” Dat is het berichtje waarmee het allemaal begon. Februari 2018 kreeg Sanne, toen 28 jaar oud, via social media een berichtje. Sanne en Peter, een man van tussen de 25 en 30, begonnen te praten. Al vrij snel verplaatsten deze gesprekken zich van social media naar WhatsApp. Sanne was hier in het begin wat terughoudender in. “Ik vond hem wel erg enthousiast. Maar ik vond hem er ook erg leuk uitzien, dus heb ik hem uiteindelijk mijn telefoonnummer gegeven.”

Hij was anders dan de jongen die ik eerst had leren kennen

“Al snel begonnen wij elkaar geregeld appjes te sturen. Van goeiemorgen tot welterusten, hij was erbij. Deze gesprekken waren vaak romantisch en ik voelde me erg gevleid. Na een tijdje werden deze gesprekken wat intiemer. Hij wilde dit graag en eerlijk gezegd vond ik dat ook wel spannend.”

Na een paar weken appen hebben Sanne en Peter afgesproken om wat te gaan eten in Utrecht. Hierna zijn ze allebei weer naar huis gegaan. “Ik kreeg een naar gevoel bij hem. Ik vond hem heel leuk, maar zijn gedrag was een beetje apart. Hij was anders dan de jongen die ik eerst had leren kennen.”

“Daarna hoorde ik niets meer van hem. Alsof hij van de aardbol was verdwenen. Maar toen gebeurde er nog iets vreemder. Ik kreeg nog een berichtje op social media. ‘Ik weet dat je mij niet kent, maar ik ben hier om je te waarschuwen voor hem”. Toen ik dat aan hem vertelde werd hij hartstikke boos. Hij zei tegen mij dat hij helemaal gek op me was. Hoe kon ik nou zo slecht over hem denken?”

“Ik vergeef snel, dus ik wilde hem nog een kans geven. Hij bleef lief tegen mij doen en langzamer hand werden onze gesprekken steeds intiemer. Op een gegeven moment begonnen we elkaar ook intieme foto’s te sturen. Achteraf had ik dit beter niet kunnen doen.”

Daar hield de nachtmerrie nog niet op

Na een paar dagen kreeg Sanne weer berichten binnen van Peter, maar deze keer waren ze niet zo lief en romantisch als eerst. “Ik moest hem €3700 betalen, anders kwamen mijn naaktbeelden online te staan. Ik schrok me kapot, maar heb wel meegewerkt.”

“Een week later stond ik bij hem op de stoep met het geld op zak. Ik had betaald, maar daar hield de nachtmerrie nog niet op. Hij probeerde

© Stefan de Witte | Beeldloods

me aan te randen, en uit angst heb ik dit toegelaten. Daarna zei hij dat het afgerond was, dat mijn beelden niet online zouden komen en dat het zo goed was.”

“Ik ben mijn auto ingestapt en naar huis gereden, al weet ik niet meer hoe. Hierna heeft hij niets meer van zich laten horen. Ik was totaal in de war en had regelmatig paniekaanvallen. Ik heb dit ook maar aan één goede vriendin durven vertellen.”

Sanne wilde aangifte doen. Dit vertelde ze aan Peter, maar daarop besloot hij dat Sanne het geld terug zou krijgen en hij had spijt van wat hij gedaan heeft. Sanne heeft nooit iets van het geld teruggezien en een half jaar later heeft ze toch besloten aangifte te doen. Maar door een vormfout in de aangifte, is de zaak niet-ontvankelijk verklaard door de politierechter. Nu gaat de dader dus vrijuit, terwijl er volgens de rechter voldoende bewijs is. “Ik had het gevoel alsof al mijn moeite voor het beschermen van mijn privacy voor niks is geweest en daardoor raakte ik nog verder in de put dan ik al zat. Alle hoop was weggevaagd. Hij kon nu niet meer berecht worden en gaat vrijuit.”

Ook is Sanne voorzichtiger geworden met sociale media. “Ik heb meteen al mijn socialmedia-accounts verwijderd en een ander telefoonnummer genomen. Ondertussen zit ik wel weer op Facebook, maar ik accepteer niet zomaar vriendschapsverzoeken. Daar ben ik veel voorzichtiger mee.”

Kiki Scheepens


Kiki Scheepens (49), ervaringsdeskundige op het gebied van Sextortion, snapt waar Sanne het over heeft. In haar boek Sextortion op het Spoor vertelt zij hoe haar toenmalige partner in 2016 van de één op de andere dag suïcide pleegt. Nadat Kiki zelf op zoek is gegaan naar antwoorden, kwam naar boven dat hij slachtoffer is geworden van sextortion. “Sociale media is een geweldige manier om in contact te komen met mensen, maar het niet geheel ongevaarlijk Mensen zoeken elkaar op en criminelen maken hier graag gebruik van. We vertrouwen mensen online te snel en hier kunnen ernstige gevolgen uit voortvloeien. En zijn de mensen waarmee jij online bevriend bent wel écht je vrienden?”

“Ook kan iedereen tegenwoordig overal zijn of haar mening over geven. Het is allemaal zo makkelijk. Dingen die je niet recht tegen iemand zou zeggen, kun je nu makkelijk vertellen vanachter een beeldscherm. De lijn tussen echt persoon en poppetje op een beeldscherm vervaagt. Dit is iets waarvan ik vind dat er meer aandacht aan moet worden besteed in de media. Wat doe je online, wat gebeurt er precies en hoe kun je leren om jezelf te beschermen tegen sextortion?”

Meer lezen? Kijk dan bij de Cyber monday over sextortion.                      
Geïnteresseerd in Kiki’s boek? Koop deze dan hier.
Hulp nodig nadat je slachtoffer bent geworden van sextortion of geestelijke manipulatie (huiselijk geweld)? Kijk dan op Feach.nl

“Ondertussen is mijn verhaal alweer drie jaar geleden,” meldt Sanne “ik voel me al beter dan voorheen, maar ik heb er nog steeds last van. Ik zal dit nooit meer vergeten.”

De namen van Sanne en Peter zijn gefingeerd. De echte naam van Sanne is bekend bij de redactie.

 

 

1 thought on “Sextortion verandert Sanne voorgoed

  1. Dank weer dat jullie mij gevraagd hebben als ervaringsdeskundige als het gaat om sextortion.
    De destructie die deze vorm van cybercrime achterlaat onder slachtoffers is groot.
    Heel goed dat er meer en meer aandacht komt voor de risico´s, gevaren en gevolgen van sextortion.
    Bewustwording draagt bij aan het inperken van dit strafbaar feit.
    Vriendelijke groeten, Kiki Scheepens

Leave comment