Routekaart: De Binnenhaven

Foto: De Binnenhaven Facebook

 

In deze routekaart van Staveren zetten we een aantal ondernemingen in het zonnetje en krijgen we een kijkje achter de toonbank. In dit artikel: Geesje Wouda, eigenaar van ‘De Binnenhaven’ een modewinkel bij de oude haven. 

Geesje huurt het pand nu voor twee seizoenen. Eerst zat zij met haar winkel op een andere locatie in de stad, maar deze locatie vindt ze veel mooier. “Op die andere locatie was ik een shop in een shop, dat is een stuk minder laagdrempelig. Hier heb ik gewoon een superlocatie bij de Elfstedenfontein, bij het VVV en bij de boot naar Enkhuizen. Dus het is echt een superlocatie.” 

De zomermaanden zijn voor Geesje het belangrijkst. “Ik moet het heel veel hebben van de mensen die hier uit de buurt komen, maar daar kan ik het niet alleen voor inkopen. Ik moet het echt van de combinatie van bewoners uit de buurt en toeristen hebben.” In haar winkel wordt voornamelijk kleding verkocht en gekocht, maar ook verkoopt ze sieraden zoals oorbellen en horloges. 

Een typische zomerdag ziet er voor Geesje wellicht anders uit dan voor de gemiddelde Staverse. “We beginnen om tien uur. Je doet de deur open en zet de spullen buiten. Dan is het gewoon hopen op veel mensen. Soms heb je veel kijkers en weinig kopers en soms zijn het allemaal kopers. Dat is heel verschillend. Meestal kan je aan de houding van de klant wel merken of ze daadwerkelijk iets gaan kopen of niet. Ze zijn of gericht op zoek naar iets, of gaan alleen even kijken.” 

In de winter houdt Geesje haar deuren gesloten. Tussen september en maart kan men enkel naar binnen kijken via de ramen. “Wij staan ’s winters wel op markten, op winterfairs. Dat is dan niet met kleding, dat gaat een beetje lastig met passen. Dat is vooral met accessoires zoals sjaals, mutsen en tasjes. Dit post ik ook altijd op Instagram en Facebook. Als iemand echt graag iets wil hebben, kan dat bij mij thuis of in de winkel op afspraak opgehaald worden. Dat is opzich wel leuk om te doen, maar je kan er zeker niet van leven.” 

Geesje maakt dagelijks veel mee in de winkel. Veel verschillende soorten klanten met ieder hun eigen verhaal. Geesje vertelt over een ervaring met een klant die haar nog altijd bijgebleven is: “Het was een beetje een stevige vrouw. Ze ziet een leuk jurkje in maat 46 of 48 hangen. Vervolgens wordt ze helemaal enthousiast, want ze ziet nog drie, vier hele leuke items die ze vervolgens past. Dat is voor iemand zoals die vrouw heel speciaal. Het leek voor haar een soort overwinning, dat ze eindelijk wat leuks had gevonden.”  

Het pand waar Geesje nu zit wordt gehuurd. Ze is afhankelijk van de verhuurder, want haar contract loopt dit jaar af. “Als ik het geluk heb dat het contract verlengd wordt, gaat het lekker op dezelfde manier verder. Het werkt goed. Ik streef ernaar om iedere klant tevreden naar huis te laten gaan. Dat is erg moeilijk, maar ik maak het iedere dag mijn doel.” 

Voor Geesje is er een merkbaar verschil tussen de toeristische en de vaste Staverse klant. “Terugkerende klanten ken je een beetje. Dan heb je ook een gezellig praatje wanneer ze in de winkel komen. Dat heb je niet snel met mensen die hier eenmalig komen, want die ken je verder niet. Ik vind vooral de combinaties en de afwisseling leuk. Het is natuurlijk wel intensief, om constant met iedereen een praatje te maken. Maar ik zou ook niet zonder ze kunnen, dan wordt het werk veel te saai.” 

Hoewel Geesje erg blij is in de mooie havenstad, heeft ze er wel eens over nagedacht om naar een plek te verplaatsen waar ze minder afhankelijk is van het zomerseizoen. “Ik zou heel graag in een andere plaats willen zitten waar ik dan niet zo afhankelijk ben van het zomerseizoen. Ik moet het hele jaar huren en het pand staat een aantal maanden leeg. Maar omdat ik hier woon en nog een andere baan erbij heb, wordt dat een beetje te intensief.” 

De combinatie tussen toerist en vaste klant merkt Geesje wel op. “Ik denk, als je naar het geheel kijkt, over alle zomermaanden, dat de verdeling wel echt 50/50 is. Dat probeer ik zelf te bereiken door ook mensen uit de buurt naar de winkel te krijgen. Dit probeer ik dan door bijvoorbeeld een gratis stylist uit te nodigen. Heel veel mensen uit Staveren, maar ook uit omliggende dorpen, kwamen langs om even een kijkje te nemen en die mensen zie ik nu nog wel in de winkel.” Geesje kijkt weer erg uit naar het zomerseizoen.