Media Ukkie Dagen 2021: zo vind je balans in het mediagebruik van je kind

Tegenwoordig krijgen kinderen steeds jonger een telefoon. Het is soms best lastig om als ouder daar balans in te brengen. Daarom zijn de Media Ukkie Dagen in het leven geroepen. Om jou tips te geven over een digitale opvoeding van kinderen van 0 tot 6 jaar. 

Uit onderzoek van Iene Miene Media is gebleken dat de corona impact had op het mediagebruik bij veel gezinnen. Een kwart van de ouders vindt het lastig om schermtijd te beperken. Kinderen besteden gemiddeld de meeste tijd aan YouTube (Kids) en televisie, zo’n 24 tot 25 minuten per dag. Hoe ouder het kind, hoe meer het mediagebruik toeneemt.  YouTube en videogames meer gebruikt door oudere kinderen. Wat opvalt is dat kinderen minder tijd besteden aan reguliere televisie, maar meer aan streamingsdiensten als Netflix, Videoland of Disney+. 

3 tips voor het mediagebruik van jouw kind

Het is natuurlijk goed nieuws dat ouders vinden dat media een goede invloed hebben op hun kinderen. Maar dat betekent niet dat het soms lastig is om regelmaat te houden. Deze tips zullen je helpen dit beter onder controle te krijgen. 

1 Neem schermtijd op in je dagschema

Maak jij elke dag een schema wat je kind die dag gaat doen? Zet de schermtijd ook in dit schema. Dit zorgt voor meer structuur en zo weet jouw kindje waar hij/ zij aan toe is. Dan vraag je je misschien af hoe lang je kindje dan naar zo’n beeldscherm mag kijken. Dit verschilt heel erg. Voor 0 tot 2-jarigen adviseren artsen om je kind geen schermen te laten zien. Het kan alleen maar overprikkelend werken voor hen. Bij peuters is dit al meer, ongeveer 5 tot 10 minuten schermtijd per dag en maximaal 30 minuten per dag wordt aanbevolen door Opvoeden.nl. 4-jarigen zijn meer bezig met schermen en dat zie je ook terug in de geadviseerde schermtijd, dit is ongeveer 10 tot 15 minuten schermtijd per keer en maximaal 1 uur per dag volgens Opvoeden.nl.

2 Wees voorzichtig met ‘verbieden’

Geef een paar minuten voordat je kindje zijn of haar schermtijd is afgelopen aan dat ze zo moeten stoppen. Dit geeft rust en regelmaat.

3 Help je kind

Vind je kind het lastig om een andere activiteit te bedenken dan een schermpje te gebruiken? Neem je kind dan mee naar buiten of ga samen spelen. 

Webinar

Verschillende bibliotheken in Overijssel besteden aandacht aan de Media Ukkie Dagen. De Stadkamer in Zwolle houdt aanstaande dinsdag om 19:30 bijvoorbeeld een Webinar over appvoeding. In deze Webinar neemt mediacoach Evelyn Verburgh je mee in de wereld van digitale opvoeding. Ze geeft niet alleen voorbeelden, maar ook nog meer praktische tips die jij kan gebruiken in je eigen opvoeding.  Klik hier om je aan te melden. 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Netwerk Mediawijsheid (@netwerkmediawijsheid)

Meer lezen over de toekomst van de bibliotheek van Overijssel? Ga naar onze homepagina en volg het laatste nieuws. Niks meer missen? Volg ons dan op Facebook en Instagram. Wil jij je verhaal kwijt over jouw ervaringen met de bibliotheek? Mail dan naar Toekomstbieb@mail.com

Leave comment