Winkelleegstand in Vathorst voorbij dankzij komst Action


Nu zijn er nog een aantal kale etalages aan te wijzen in het winkelcentrum van Vathorst, maar zodra koopjeswinkel Action zijn nieuwe filiaal binnenkort opent komt er na ruim een jaar een einde aan de winkelleegstand. Je winkelt toch gezelliger als alles vol zit dan dat er om de zoveel meter weer een pandje leegstaat, helemaal nu we de donkere maanden ingaan”, vertelt voorzitter Martin Brussaard van Winkeliersvereniging Vathorst.

Hoewel de Action een nieuwkomer is en een einde aan de leegstand gaat maken, neemt het totale aantal winkels verrassend genoeg niet toe in het winkelcentrum. De terStal gaat vertrekken en daar komt de Action dan voor in de plaats”, legt Brussaard uit. Die gaat ook de kleine, leegstaande pandjes eromheen vullen, vandaar dat alles nu dus vol gaat zitten.” Als alles volgens planning verloopt, opent de Action de deuren op 20 november.

Winkelaars tevreden, maar missen meer horeca

Inwoners zijn blij met de komst van de koopjeswinkel. Het is nu nog een armoedige hoek daar”, vertelt een oudere man op een bankje terwijl hij wijst naar de lege etalages waar de Action vanaf volgende maand moet komen. Toch zijn er ook nog andere wensen onder de inwoners in het centrum. Nog iets meer horeca, waar je echt lekker kan eten, dat zou ik wel leuk vinden!”, legt een voorbijlopende vrouw met haar dochter uit. Niet waar je alleen maar even een patatje kan halen.”

Brussaard heeft zelf ook nog wel wat wensen voor het centrum: We vragen via enquêtes op onze websites en via Facebook weleens aan mensen wat ze missen. Daar komt dan een groenteboer uit, waar ze ook van die versmaaltijden verkopen. Op plek twee staat een sportzaak, maar goed, die vind je sowieso bijna niet meer in het land. Dat komt naaturlijk door internet, dus dat is nu wel voorbij.”

Een oudere vrouw die met haar rollator langsloopt voegt toe: Ik vind het hier heel fijn, de mensen zijn erg aardig en vriendelijk – en ik mag met m’n rollator door alle winkels heen”, lacht ze. Maar een leuk dingetje waar je ’s zomers op het terras kan zitten, dat mis ik wel.”

Leegstand op laagste niveau in 10 jaar tijd

Met de opkomst van e-commerce liep de winkelleegstand in Nederland lange tijd in rap tempo op, maar de laatste jaren gaat het weer een stuk beter met de fysieke winkel. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Locatus. We meten winkelleegstand al meer dan twintig jaar en we zitten nu op het laagste niveau in tien jaar tijd”, vertelt directeur-onderzoeker Getjan Slob van Locatus.

(Het winkelcentrum van Vathorst, Bron foto: Niels Kooloos)

Dat er nu zo weinig leegstand is, komt volgens Slob door het feit dat het in het verleden juist heel hoog was. Door al die leegstand zijn de huurprijzen van winkelvastgoed ingezakt. Daardoor is een fysieke winkel nu weer interessant aan het worden voor ondernemers omdat het goedkoper wordt.”

Desondanks blijft het wel uniek dat álle panden van het winkelcentrum in Vathorst binnenkort gevuld zijn. In Amersfoort staat namelijk iets meer dan één op de twintig winkels nog steeds leeg, zo’n zes procent volgens cijfers Locatus en het CBS. Daarmee valt de gemeente precies in het landelijk gemiddelde, terwijl de leegstand in buurgemeenten hoger ligt. Zo staat er in Soest acht procent van de winkels leeg, in Baarn tien procent en in Nijkerk zelfs veertien procent.

Genoegen nemen met

Brussaard is in ieder geval blij mee met de huidige situatie in Winkelcentrum Vathorst en de komst van de Action: Die is hartstikke welkom want het gaat zeker voor meer verkeer zorgen, een mooie aanvulling voor het centrum dus. Ik denk dat we een mooie mix hebben zo.” Maar natuurlijk ziet de voorzitter van de winkeliersvereniging dat er altijd wel wat aan te merken valt. Het ligt wel in de aard van de mens om steeds meer te willen, maar je kunt ook zeggen dat het gewoon een keer goed is. Ik hoor sowieso niemand mopperen en foeteren gelukkig!”

En dat kunnen de inwoners ook beamen: Ik ben heel tevreden, het bevalt me hier verder prima hoor”, zegt de oudere man op het bankje. Zeker als je wat ouder wordt, je kan hier wonen en alle winkels zijn er binnen een paar honderd meter. Het wordt zo een heel groot modern bejaardencentrum in de toekomst.”

Bron omslagfoto: Matthijs Koudijs