Land in Zicht verhuist naar Tuinpark Laakzijde: ‘We willen blijven groeien’

,,Je hebt hier een park, een boerderij en een ontmoetingsplek samen” vertelt Yuri Cohen, initiatiefnemer van sociale onderneming Land in Zicht, vol trots tijdens de lunch op de dag van de grote verhuizing naar de nieuwe locatie. Op zaterdag was het namelijk zover, de langverwachte verhuizing naar Tuinpark Laakzijde in Vathorst.

(Vrijwilligers druk aan het verhuizen, Bron foto: Matthijs Koudijs)

Tussen de verhuisdozen

Onder het genot van een kom pompoensoep, met pompoenen uit eigen tuin, vertelt Cohen over zijn visie voor Land in Zicht: ,,Als we dit neerzetten kunnen we meer mensen een fijn plekje bieden met als basis dat het gewoon goed is. Je doet mee en je doet iets zinvols.”

Vanuit de wijk klonk al langere tijd de wens voor een plek in de natuur, om samen te tuinieren, elkaar te ontmoeten en te leren over voeding. Samen met Voedselbos Amersfoort en Moestuinvereniging Laakzijde neemt Land in Zicht het initiatief om die plek te creëren. ,,Wij zien bijvoorbeeld bij kinderen die hier komen dat ze veel meer groentes gaan eten.” Vertelt Cohen. “Jonge kinderen hebben toch heel vaak problemen met eten. Dan denk je is dat een probleem met het eten? Nee dat is een probleem met verbinding.”

Groeien

Er moet nog wel veel gebeuren voor het af is. Onder andere het theehuis, het atelier en de houtwerkplaats moeten nog worden ingericht en daar is nog een deel financiering voor nodig wat Cohen nog hoopt binnen te slepen. ,,Ik heb nog een pitch voor een groep fondsen en ik hoop dat ik daar een bedrag kan binnenhalen om het hele spul in te richten. We willen blijven groeien.” Daarnaast is er nu ook veel meer ruimte voor zogeheten deelnemers bij Land in Zicht. Er lopen nu zo’n 50 mensen bij de dagbesteding van Land in Zicht en volgens Cohen kan dat nu richting de 150. Daarmee komt ook een einde aan de wachtlijst die Land in Zicht hanteerde voor het aannemen van nieuwe deelnemers. Het veelbelovende theehuis wordt in de lente van 2024 naar verwachting geopend.  Hier vind je vanaf dan huisgemaakte producten, met ingrediënten van de eigen tuinderij en andere regionale producenten.

Bron omslagfoto: Land in Zicht