International in Nederland tijdens coronapandemie

Nederland is een populair land voor buitenlandse studenten, dat blijkt uit cijfers van Nuffic. In 2019 kwam ruim 11,5 procent van de studenten uit het buitenland. Tegen alle verwachtingen in is het aantal internationals uit Europa blijven groeien en hebben buitenlandse studenten zich niet tegen laten houden door het coronavirus. Zo ook de Roemeense Darios (20). Hij is tijdens de pandemie voor een studieproject naar Nederland gekomen. 

Waarom Nederland?

“Ik ben in Nederland terechtgekomen voor een web- en analytics-project op het Windesheim. In Roemenië studeer ik Business en IT. Mijn keuze voor Nederland was eigenlijk heel snel gemaakt. Ik was erg benieuwd naar het schoolsysteem en heb een goede band met het land, omdat ik in Almelo geboren ben. Ik kan mij alleen niet meer veel herinneren van mijn tijd in Nederland, omdat ik op mijn tweede naar Roemenië ben verhuisd. Ik kan bijvoorbeeld ook geen Nederlands, maar was erg benieuwd naar waar ik vandaan kom.”

Hoe is het om hier te zijn tijdens de pandemie?

“Het is jammer dat ik hier ben tijdens de coronapandemie. Ik heb het gevoel dat ik niet “the full Dutch experience” meekrijg. Ik ben wel eens eerder in Amsterdam geweest en ik vond dat zo’n toffe ervaring. We gingen langs verschillende cafés, huurden een boot, we gingen naar feestjes en hadden veel contact met andere mensen. Toen ik een paar weken geleden met een paar vrienden terugkeerde was alles anders; het enige dat je kon doen was een beetje door de stad lopen of een rondje fietsen. Nu dingen weer een beetje open beginnen te gaan, hoop ik dat ik alsnog meer leuke dingen kan beleven tijdens mijn tijd in Nederland.”

Is het moeilijk om in deze tijd ver van huis te zijn?

“Makkelijk is het zeker niet om hier te zijn. Ik mis mijn familie en vrienden, maar ik probeer af en toe terug te gaan naar huis; tot nu toe ben ik voor twee weekenden teruggegaan. Dit heeft nog wel wat voeten in aarde, omdat je steeds een coronatest moet doen. Daarnaast spreek ik ze dagelijks via WhatsApp en bel ik met ze.” 

Welke moeilijkheden ben je tegengekomen?

“De afgelopen tijd vond ik het wel lastig om hier te zijn. Er waren veel maatregelen en we konden niet veel doen. Soms voelde ik mij hierdoor best wel alleen, ondanks dat ik hier veel internationale vrienden heb. Het was lastig om met zijn allen op pad te gaan, omdat we niet met te veel mensen over straat mochten lopen. Een keer werden we aangesproken door de politie dat we uit elkaar moesten gaan. Nu begin ik het steeds leuker te vinden, omdat er meer mogelijk wordt. Het lijkt er ook op dat mensen veel relaxter en aardiger worden tegen elkaar.”

Wat is het grootste verschil tussen Nederland en Roemenië?

“Ik vind school veel leuker in Nederland. Hier is alles heel praktisch en je doet erg veel. In Roemenië is alles heel theoretisch; de dingen die je leert voer je bijvoorbeeld niet uit. Ik heb het gevoel dat we daar niet worden voorbereid op het leven, terwijl dat hier wel het geval is. Ook de manier waarop Nederlandse docenten met studenten omgaan vind ik prettig. Ze zijn erg vriendelijk en voelen bijna als vrienden. In Roemenië zijn de docenten veel strenger en staan ze niet zo dicht bij de studenten. Ik vergelijk ze een beetje met robots die je willen straffen.”

Tot wanneer ben je in Nederland?

“Ik ben hier tot het einde van het collegejaar, dus in juni. Ik ben nog druk bezig met het project maar probeer ondertussen veel te ondernemen en te zien. Ik ben daarom blij dat er steeds meer mogelijk wordt, zodat ik nog optimaal kan genieten van mijn laatste weken in Nederland.”

Leave comment