“Ik vind het zo mooi om te zien wat Paarse Vrijdag teweeg heeft gebracht”

Foto: Nazmul Zaman

Aanstaande vrijdag is het Paarse Vrijdag. Op deze dag dragen leerlingen paarse kleding om zo hun steun te betuigen aan de LHBTI+ community. In Nederland wordt deze dag sinds 2010 gehouden, op initiatief van Nazmul Zaman.

De 28-jarige Nazmul is geboren in Friesland, en werkt tegenwoordig als docent taalbeheersing aan de Hogeschool van Amsterdam. “Mijn vrienden beschrijven mij als flamboyant, positief en kleurrijk. Ik geniet volop van het leven.”

Nazmul vertelt hoe hij voor het eerst in aanraking kwam met Paarse Vrijdag. “Een vriendin van mij kwam terug uit Amerika en vertelde over Spirit Day, zo heet het daar. Dit vond ik zo’n gaaf initiatief! Uiteindelijk heb ik er samen met het COC voor gezorgd dat Paarse Vrijdag in Nederland gevierd wordt.”

“De paarse kleur betekent ‘spirit’, wat staat voor moed en geestdrift, je eigen kracht. Afgezien van het feit dat ik heel trots ben dat ik initiatiefnemer van Paarse Vrijdag ben, vind ik het belangrijker wat het teweeg heeft gebracht. Er zijn namelijk ontzettend veel studenten die hun eigen identiteit aan het ontdekken zijn en ik vind het zo mooi dat scholen hieraan meewerken. Het is net alsof ik mijn eigen kind groot zie worden, zo voelt dit project voor mij”, vertelt Nazmul glimlachend.

“Het is helaas nog steeds de realiteit dat niet iedereen zichzelf kan en durft te zijn, maar met Paarse Vrijdag hoop ik dat deze leerlingen toch beseffen dat ze er mogen zijn”, vervolgt Nazmul zijn verhaal. “Ik zou graag willen dat het in de toekomst niet gaat om één dag in het jaar waarop we elkaar steunen, maar dat deze dag gaat zorgen voor een structurele verandering.”

 

Leave comment